piektdiena, 2017. gada 29. septembris

Guna Vilka skaidro, kāpēc karma ir šajā dzīvē veicamais apjoms, nevis sods

http://veselam.la.lv/2017/09/27/guna-vilka-skaidro-kapec-karma-ir-saja-dzive-veicamais-apjoms-nevis-sods-vai-lasts/

Lasītājs jautā: “Daudz par to tiek runāts, taču īstas skaidrības nav – kas ir karma un vai mūsu spēkos ir to mainīt? Piemēram, ja karma paredz, ka šajā dzīvē, lai cik arī smagi strādātu, piemeklēs nabadzība – vai šo nolemtību ir iespējams lauzt?”
Atbild ājurvēdas medicīnas ārste Guna Vilka:
“Karma ir noteiktu darbību sekas, tāpēc karmu mainīt var tikai tad, ja sāk rīkoties citādāk – ar Dieva mīlestību, nevis emocijām. Karma nevar pēkšņi vienā dienā izzust. Tas ir process, kam katru mīļu brīdi varam pievērsties – ar mīlestību, pacietību, līdzcietību. Tikai tādā veidā tā var tikt at-strādāta, jo nekas vienkārši tāpat, ne no kā, nepazūd. Zeme ir vieta, kur varam piedzīvot dažnedažādus dzīves scenārijus – ja mums paredzēts būt nabadzīgiem, tas nozīmē, ka būs ļoti daudz jāstrādā – un tādējādi palēnām atjaunosim spēju novērtēt naudas un enerģijas vērtību. Vispārēji sakot – karma norāda uz darba apjomu, kas jāpaveic.
Piemērs: tu ierodies veikalā un ar apzināti nogāz veikalā vitrīnu. Apsargs tevi aiztur, bet tajā pašā brīdī tev pazūd atmiņa, sākas nākamais mirklis, iestājas neizpratne – kāpēc kāds svešs apsargs prasa naudu vai liek mazgāt veikalā grīdas?! Līdzīgi ir ar karmiskajiem procesiem – ierodoties uz Zemes, mēs neatceramies savas iepriekšējās dzīves un tajās sastrādāto. Tas gan nenozīmē, ka nebūs jāizdzīvo veikto darbību sekas. Kaķa karma – gulēt un ķert peles, priekšnieka karma – būt stingram un vadīt, mātei – rūpēties par bērnu utt. Katrai lomai ir savs pienākums. Pat ja cilvēkam ir jāpārkāpj pāri visiem stereotipiem, arī tas ir viņa uzdevums.
Vizualizēsim netīru istabu un slotu. Netīrumi ir tā saucamā karma, bet enerģija, ko ieguldām tīrīšanas procesā, ir mūsu karmas at-strādāšana. Ja katru dienu izvēlamies šiem netīrumiem kāpt pāri vai aiz tiem aizķerties, tos neievērojot, tā ir ignorance. Bieži vien, kad esam gatavi šos netīrumus pamanīt, mēs sākam pie šīs nekārtības vainot sevi vai citus. Tā vietā vienkārši jāpaņem slota un jāsāk tīrīt. Slota ir instruments, kas var būt gan joga, gan ājurvēda, gan citas prakses, taču tā var būt arī vienkārši žēlsirdīga palīdzēšana apkārtējiem. Regulāri, katru dienu tīrot istabu ar slotu, uzlabojas spēja harmonizēt savu vidi (gan iekšējo, gan ārējo telpu). Tā ir cieņpilna attieksme pret lietām un mums pašiem.
Ja tavā apkārtnē ir neskaitāms daudzums lietu, cilvēku, notikumu un pasākumu – tā jau ir negausība. Mūsu spēkos ir iemīlēt tikai to, kam varam veltīt patiesu, nedalītu un apzinātu uzmanību. Slikta karma rodas neadekvātu vēlmju rezultātā. Cilvēki mūsdienās grib visu: ģimeni, ceļojumus, naudu, bērnus, labu darbu utt. Bet enerģijas apjoms ir iedots tik, cik ir. Tu vari pievērsties vienai lietai par visiem 100%, bet vari sadalīt enerģiju arī uz 10 lietām, katrai atvēlot tikai 10%. Tāpēc ājurvēda atgādina, ka vienu darbību ir jāveic vienā laikā. Dari vienu lietu – un sliktas karmas nebūs! Mums katram dota arī labā karma, ir tikai jāmāk to saredzēt, novērtēt un izmantot, palīdzot arī apkārtējiem!”