sestdiena, 2017. gada 16. septembris

Pateicība un atbrīvošanās no “astēm”

https://gintafiliasolis.wordpress.com/2017/09/15/pateiciba-un-atbrivosanas-no-astem/

Pie manis bieži vēršas cilvēki, kuri no sirds tic, ka ir brīvi no aizvainojumiem pretenzijām pret jebko. “Es visiem esmu piedevusi, es ne uz vienu neapvainojos”, “mamma vairāk mīlēja māsu, bet es viņu par to nevainoju”, “vīrs ļoti maz uzmanības pievērš bērniem, bet es viņu par to nevainoju, viņam jau darbs”, u.t.t. Taču, ja mēs visu to atceramies – to, ka mamma vairāk mīlēja māsu un mums bija kam piedot, tātad “astes” vēl joprojām velkas no pagātnes, aizņemot mūsu domas un atņemot enerģiju.
Tās pastāvīgi rada negatīvu fonu, kas izpaužas kā mūžīga neapmierinātība ar dzīvi – it kā viss ir kārtībā, tomēr – kaut kā galīgi nav prieka; domās mēs risinām dialogus ar cilvēkiem no pagātnes – kaut ko pierādām, skaidrojam, strīdamies; vainas sajūtā – kādam neesam atvainojušies, neesam izpildījuši solīto. “Astēm” ir ļoti daudz izpausmju, bet iemesls ir viens – nepabeigtas attiecības.
Kāpēc attiecības ir jāpabeidz?
Jebkuras nepabeigtas lietas bloķē mūsu efektivitāti, liek šķēršļus mērķu sasniegšanā, vēlmju īstenošanā, atņem enerģiju un labu garastāvokli.

Kā noteikt, vai jums ir “astes”?

Pavērojiet savas domas – par ko jūs visu dienu domājat? Noķeriet aprautas frāzes, aizvainojumus, citus negatīvus pārdzīvojumus. Gadās, kāds mums pateicis kādu nepatīkamu vārdu, mēs to atceramies gadiem, cits – nav atdevis parādu, kāds – “uzmetis” mūs biznesā, bet jūs taču viņam uzticējāties. Visi tie ir maznozīmīgi, nesvarīgi notikumi, kuriem sen jau bija jāguļ arhīvā. Jums pat šķiet, ka esat tos aizmirsis, piedevis, atlaidis. Tomēr tie ir ar jums un es piedāvāju pievērst tiem uzmanību.
Ja izvēlamies turpināt dzīvi ar “astēm”, tad tērējam laiku tam, ko tāpat nespēsim izmainīt, enerģija tērējas “pa tukšo”, bet tā taču varēja noderēt mums radot kaut ko vērtīgu.

Ko tad darīt ar “astēm”?

  • Atrodiet pusstundu brīva laika, apsēdieties kaut kur vienatnē un uzrakstiet visu, ko varēsiet atcerēties. Esiet godīgi, necentieties no sevis slēpt kādas atmiņas un pārdzīvojumus, tiem visiem ir vērtība.
  • Uzstādiet sev mērķi – atbrīvoties no visām “astēm”, katrai no tām nosakot konkrētu atbrīvošanās laiku, savādāk process var ievilkties.
  • Veiciet pateicības rituālu katram cilvēkam no saraksta – pateicieties tam par saņemto vērtīgo pieredzi un mācību, par situāciju, kuru tas radījis un kas noteikti ko labu arī jums ir iemācījis. Piemēram, pasakiet draudzenei: “Pateicos, ka tu smējies un neticēji man, tas deva man spēkus un palīdzēja spert dzīvē svarīgus soļus.”
  • Tiem, kuriem jau ir pieredze šādās lietās. Iedomājieties cilvēku, kuram jūs pasakieties, un paklanieties tam. Paklanīšanos var darīt vienatnē ar sevi un nav obligāti iet pie cilvēkiem un klanīties viņu priekšā. Šis rituāls ļoti palīdz piedošanā un attiecību izbeigšanā.
Kad jūs pagātnei patiesi pateiksities, tā atlaidīs jūs un ļaus ar prieku doties tālāk, “astes” vairs netraucēs un neatņems enerģiju, varēsiet sasniegt savus mērķus, sapņi – piepildīsies, bet jūs, dzīvosiet ar prieku un vieglumu sirdī.
Un pēdējais – noteikti izsvītrojiet slēgtās “astes” no saraksta, uzslavējiet un atbalstiet sevi, jo šobrīd jūs patiešām nodarbojaties ar ļoti svarīgu lietu. Pabeidzis to, apbalvojiet sevi, izdariet sev ko labu – lai tā būtu kūciņa vai kas cits- galvenais, lai tas sagātātu jums prieku.
Esiet laimīgi un brīvi!
Autors: Jūlija Solomonova
Tulkoja: Ginta FS