trešdiena, 2012. gada 2. maijs

Patiesība par tupeņiem un kartupeļiem


Atveseļo — topinambūri!
Pašlaik atkal modē nāk tupenis — topi- nambūrs. Visā Eiropā to uzskatot par veselīgu bumbuli, kas ārstē zarnu un endokrīnās kaites.
Savulaik tika stāstīts, ka tupenis nav kartupelis, bet buļba, zemes bumbieris, kura laksti aug 3 metru augstumā, zied zeltītiem ziediem, ziedi smaržo pēc kakao, šokolā­des. Kartupeļi ziemā augsnē nosalst, bet tupeņus var rakt visu ziemu atkušņos... Kar­tupeļi jēli, nevārīti nav garšīgi, bet tupeņi garšo pēc riekstiem, tos grauž visi, vāra putrās ar putraimiem, cep ugunskurā, maizes krāsnī, liek pie maizes mīklas...
Kartupeļus Latvijā sāka lietot 19.gadsimtā, kad tos atveda no Amerikas. Pirms tam te lietoja tupeņus. Latgalē, Krievijā, Baltkrievijā, Ukrainā, Eiropā — kā buļbas, zemes bum­bierus, tupeļus, pampuļus, Kurzemē — rāce­ņus, Vidzemē — tupeņus. Tupeņu lauku esot bijis grūti novākt, jo vienmēr tur palikuši bumbuļi, kas pavasarī atkal auguši 3 metrus augsti, tāpēc rudenī pēc novākšanas tur virsū laiduši cūkas, kurām laba oža — tās tad atradušas visus mazos un apēdušas, bet pēc tupeņu ēšanas rudenī cūkgaļa esot bijusi tik garšīgai... Arī govis, ēdot tupeņus, devušas divas reizes vairāk piena un treknu. No šī piena bijis ļoti garšīgs sviests.
Skolā mācīts, ka kartupeļi un tupeņi, buļ­bas, tupuļi, pampuļi, viss ir viens un tas pats tie paši kartupeļi. Reiz kāda veca tante noskaitīja dzejoli, ko esot viņai skaitījis viņas vectēvs 1868.gadā. «Visas puķes noziedēja, tupenitis neziedēja, tas ziedēja rudeni, zeltītiem ziediņiem.» Bet kartupelim taču ir balti, rozā, lillā ziedi, nevienam nav dzelteni zeltaini! Kuram tad ir taisnība — zinātniekiem vai vecmammai un viņas vectēvam?
Šī pati vecmamma stāstīja, ka viņas vec­vecākiem esot ar varu piespiests audzēt ne­garšīgos amerikāņu kartupeļus, bet cilvēki turpinājuši arī kartupeļus saukt vecajos vārdos tupeņos, buļbās, jo pēc izskata tie ļoti līdzīgi, vienīgi asnu acis kartupeļiem uz iekšu, bet tupeņiem — uz āru.
Latvijā strauji vairojušies cukura diabēta slimnieki, jo mēs vairs nemākam kartupeļus glabāt, tirgot. Tikko norakts kartupelis jāliek stirpās, jāpārklāj ar salmiem un jāuzmet zeme tā darīja senāk. Veikalā tie jātirgo papīra tūtās, gaismas necaurlaidīgās, jo pēc divām stundām, atrodoties gaismā, kartupeļos attīstās inde, bet pēc 12 stundām gaismā tie sāk zaļot — tas nozīmē jau lielu indes daudzumu, tādus nevar dot pat lopiem, tie saindējas, bet cilvēku organismā inde uzkrājas aizkuņģa dziedzerī, aknās, cilvēks saslimst ar vielmai­ņas slimībām, arī cukura diabētu.
Bet tupenis-topinambūrs-buļba nepaliek in­dīgs, tas ārstē cukura diabētu, ja lieto kopā ar melleņu mētrām, ogām. No tupeņiem kopā ar mellenēm un cidonijām vāra marmelādi, to kaltē un dod cukura diabēta slimniekiem.
Lūdzu «Zintniekam» izšķirt šo veco strīdu... Un tupenim atdot viņa nopelnus — kā tautas barotājam jau 4000 gadu, kad Latvijā ienāca pirmie iedzīvotāji — pēc mūžīgā sasaluma, jo tupeņi bija pirmās saknes, ko raka ēšanai. Toreiz vēl pagrabu nebija, un noraktos tupeņus bēruši smilšu kalniņos, izraktās bedres pār­klājuši ar salmiem. Ar ragavām braukuši ziemā pakaļ tupeņiem — paši sev un lopiem. Tos nekad nav vārījuši, bet ēduši nevārītus ar krējumu, biezpienu, klāt ēduši putras. Godos esot taisījuši rosolus — ar tupeņiem (nevārītiem), bietēm, burkāniem, gurķiem, žā­vējumiem, siļķēm, nēģiem — nu, īsts gardums! Laši bijuši sasālīti mucās — ēduši līdz ap­nikumam, bieži labāk izvēlējušies brētliņas un reņģes. Re, kā laiki un vērtības mainās! Toreiz tupeņus pārdeva spirta brūžiem ve­zumiem, toties kartupeļi maksāja dārgi.
Kad 18.-19.gadsimtos aizliedza audzēt tupeņus, cilvēki tāpat tos stādīja meža pļavi­ņās, grāvmalās, bet baronu dotos kartupeļus dedzināja, saldēja — pretojās, cik varēja. Valdoņi lielkarā uzvarēja, jo kartupeļus va­rēja mehāniski novākt, bet tupeņu novākšana roku darbs, kaut ražīgāki bija tupeņi.
Savā piemājas dobītē iestādīju 10 kg tupeņu, bet izauga 120 kg. Kartupeļus Eiro­pas Savienība nepērk, bet tupeņus pērk, jo Eiropā pēc topinambūru bumbuļiem ir liels pieprasījums. Tie jāuzglabā tāpat kā burkāni. Pagrabā tie savīst, izkalst.
Topinambūru labās īpašības vēl maz izpētītas. Tautas medicīnā stāsta, ka tupeņi aptur vēža šūnu vairo­šanos, stimulē vielmai­ņu, ārstē diabētu, vei­cina zarnu darbību.
Audzēsim atkal tu­peņus, buļbas, pampu­ļus, tupuļus, tad būsim veseli un laimīgi.
Topinambūru pat prātīgākie mediķi iesa­ka visiem. Tā augļi ir kā kartupeļi, bet ragai­nie veidojumi nodalāmi jebkurā laikā, ja vien zeme nav sasalusi. Topinambūrs ir arī labas zāles cukurslimniekiem, turpretim topinambūru iz­vilkums spirtā ārstē sirds slimības.
Topinambūra salāti
400 g topinambū­ra, 1 sīpols, 1 marinēts gurķis, 3 ēdamk. ma­jonēzes, sāls, dilles.
Topinambūrus nomazgā, notīra plāni miziņu, sarīvē, pievieno kubiciņos sagriezti gurķi, sīpolu, pārlej majonēzi, pārkaisa zaļumus.
 
Krāsnī cepti topinamburi
Topinambūrus nomazgā, noslauka un rūpīgi ietin eļļotā folijā kopā ar 1 daiviņu ķiploka. Cep cepeškrāsnī 20 minūtes.
 
Pikantie salāti
Garšīgi ir cepti un sautēti topinambūri, kaut nenoliedzami garšīgāki un arī veselīgi ir svaigie. Plānās strēmelītes sagriež 3 notīrītus topinambūrus, 3 ābolus, 2 tomātus, 1 sīpolu (sīki vai gredzenos), 1 marinētu gurķi, 1 sarkanās saldēs paprikas pāksti bez sēklot- nes. 100 g majonēzes samaisa ar 1 tējkaroti mārrutku, pēc garšas — sāli, cukura, pipa­riem un pārlej pāri.
 
ZIGRĪDA (Rīgā)
 
Redakcijas piezīme.Kā noskaidrojām, pašlaik Latvijas aptiekās var iegādāties to­pinambūrus kā pārtikas bagātinātājus — sa­presētus tabletēs ar nosaukumu «Dolgolet» (ražots Krievijā). Diemžēl jāsecina, ka no mūsu aptiekām pamazām pazūd ļoti vērtīgu augu preparāti, piemēram, asinszāļu tinktūra (tad kāpēc atļauts tirgot asinszāļu tēju?!), zeltsakne jeb rožainā rodiola (cik zināms, to vēl nesen audzēja Salaspilī, un tās sakņu pulveris bija visai pieprasīts) utt. Nudien, grūti saprast, Kā­pēc daudziem augu preparātiem jāceļo šurp no ārzemēm, turklāt modernā ražošanas teh­noloģija tiem atņem daudz lielisku īpašību, tādejādi krietni samazinot atveseļošanās iedar­bīgumu — par enerģētiku nemaz nerunājot... Varbūt tiešām pacensties daudzus atveseļojošos augus «pieradināt» savos dārzos un pļavās?