Hidrolāts ir augu produkts, ko iegūst, destilējot augus. Destilēšanas procesā caur augiem plūst karsts tvaiks, kurš paņem līdzi ēteriskās eļļas un citus auga ķīmiskos savienojumus, kas ir vieglāki nekā ūdens. Tvaikam kondensējoties, rodas hidrolāts. Tas nesatur alkoholu, konservantus un neko citu, izņemot auga būtību un destilētu ūdeni. Šim produktam vēsturiski izveidojušies dažādi nosaukumi – hidrolāts, hidrosols, ziedūdens, smaržūdens.
Hidrolāts nav jauns 21. gadsimta produkts. To ieguva jau pirms tūkstošiem gadu, taču vēstures līkločos senās zināšanas vairāku iemeslu dēļ ir pazudušas. Mūsdienās interese par dabīgajiem augu produktiem ir aktualizējusies sakarā ar dažādām ķīmisko līdzekļu blaknēm, kas izraisa alerģiju un dažādas slimības.
Grāmata adresēta tiem, kas vēlas iepazīt savvaļas augu pasauli un kam ir interese par seno zināšanu izmantošanu mūsdienās, savvaļas augu hidrolātu gatavošanu un lietošanu.
Augu hidrolāti – kam tie der un kā tu vari tos izmantot?
Foto: Laura Grīnvalde
Grāmatas autores Vaira Kārkliņa un Vineta Kulmane ir Liepājas Universitātes Dabas un inženierzinātņu fakultātes docētājas un izzina augu lietošanas iespējas dažādos virzienos. 2016. gadā iznāca Vairas Kārkliņas sarakstītā grāmata "Savvaļas augu virtuve". Kopš 2011. gada viņa ir pievērsusies augu hidrolātu gatavošanai un izpētei.
Piedāvājam grāmatas fragmentu.

Hidrolātu lietošanas daudzveidīgās iespējas

Augu hidrolāti iedarbojas uz organismu ķermeniskā, garīgā un dvēseliskā līmenī, tāpēc to lietošanas iespējas patiešām ir plašas. Tie palīdz mazināt slimību izpausmes, noņem stresu, uzlabo pašsajūtu, bagātina ikdienas un svētku ēdienus.

Sejas ūdens, toniks

Hidrolāts ir lietošanai gatavs sejas ūdens. To var lietot ikdienā tīrā vai atšķaidītā veidā, arī kombinācijās ar citiem hidrolātiem. Ar hidrolātā samērcētu vates tamponu notīra seju un kaklu, arī rokas. Hidrolāts nesatur alkoholu, tāpēc nesausina ādu. Tas atsvaidzina un atvēsina ādu, tonizē sejas muskuļus, noņem kosmētikas atlikumus un netīrumus.
Retos gadījumos atsevišķu augu hidrolāts izsauc alerģiju, tāpēc pirms lietošanas jāpārbauda uz neliela ādas laukumiņa. Hidrolātam var pievienot 1–3 pilienus ēteriskās eļļas kopā ar 5 ml spirta, taču jāņem vērā, ka ēteriskās eļļas ir ļoti stipras un var izsaukt iekaisumu, tāpēc pirms lietošanas jāpārbauda uz ādas elkoņa iekšpusē.
Ēterisko eļļu tīrā veidā uz ādas nedrīkst likt. Dažus stiprus hidrolātus, piemēram, ievas hidrolātu pirms lietošanas pēc vēlēšanās var atšķaidīt ar ūdeni attiecībās 1:3–1:10. Atšķaidīto šķīdumu uzglabā mazā pudelītē, tā uzglabāšanas laiks ir ievērojami mazāks – līdz vienam mēnesim. Ik dienas lietojot hidrolātu sejas tīrīšanai, mēneša laikā izlieto aptuveni 100 ml.
Pēc skūšanās noder tīri hidrolāti vai to maisījumi, kam pievienota 5 ml spirtā izšķīdināta kadiķa, salvijas, rozmarīna vai baltegles ēteriskā eļļa. Kā pamathidrolātu var izvēlēties upeņu, lavandas, salvijas, papeles, timiāna vai citronzāles hidrolātu.

Ādas slimību ārstēšanai

Hidrolāti ārstē sīkos ikdienas ievainojumus – nobrāzumus, sīkus apdegumus, insektu kodumus. Pietiek tikai uzpūst uz ievainojuma un pāriet nieze pēc odu kodumiem, mazinās asiņošana nobrāzumam vai kaķa skrāpējumam.
Aerosola vietā var lietot rullīti, ko ērti paņemt līdzi izbraukumā pie dabas. Hidrolātu var arī sasaldēt kubiņos un lietot niezes mazināšanai.
Hidrolāts palīdz atbrīvoties no pinnēm un pūtītēm. Arī pie smagākām ādas slimībām kā ekzēmām, psoriāzes, seborejas, dermatītiem hidrolāti (piemēram, pelašķis, vībotne, nātre, bērzs) palīdz mazināt uzliesmojumus, mīkstina un dziedē ādu. Pēc staru terapijas piparmētras, plūškoka, melisas, vīgriezes, kumelītes hidrolāti nomierina ādu.
Lietojot hidrolātu slimību ārstēšanai, īpaši svarīgi, lai hidrolāts būtu kvalitatīvs un tā gatavošanā būtu ievērotas augstas higiēnas prasības.

Inhalācijas

Pie saaukstēšanās un iesnām noderēs 5–7 minūšu inhalācija ar smaržīgu un ārstniecisku eikalipta, priedes, baltegles, sētložņas hidrolātu, ņemot 3 ēdamkarotes hidrolāta uz 1 l ūdens. Seju tur virs trauka, galvu pārklāj ar dvieli, elpo caur degunu vai muti. Procedūru atkārto 2–3 reizes dienā.
Pēc inhalācijas nedrīkst elpot aukstu lauka gaisu. Inhalācijas ir tieša iekaisušu elpošanas ceļu dziedēšana. Ja telpā ir sauss gaiss, tad bieži aizkalst deguna gļotāda un ir grūti elpot. Hidrolāts palīdz uzturēt gļotādu mitru.

Iekšķīga lietošana

Iekšķīgai lietošanai ārstnieciskiem nolūkiem hidrolātus (arkas) gadsimtiem ilgi lieto ājurvēdā. Tos vienmēr lieto atšķaidītā veidā, ņemot 1–2 tējkarotes uz glāzi ūdens un dzerot pa malciņam. Regulāri lietojot, dienas norma ir 1 tējkarote bērniem, 3 tējkarotes pieaugušajiem, lietošana ieteicama rīta pusē. Hidrolāts ir spēcīgs un iedarbīgs līdzeklis, tāpēc tas jālieto nepārdozējot. Tas labi sader kopā ar homeopātiskiem līdzekļiem.

Toniks ķermenim un dvēselei

Augi palīdz atgūt možumu un līdzsvaru. Pēc ilgas strādāšanas pie datora pietiek aizvērt acis un uzpūst uz sejas rudzupuķu hidrolātu, un justies kā svaigā vasaras lietutiņā. Aukstu dažu minūšu ilgu piparmētru, agastahes dušu var uzdāvināt nogurušām rokām, piekusušām kājām, visam ķermenim un dvēselei. Pāriet nogurums, garastāvoklis uzlabojas, un dzīvesprieks atgriežas. Ķermeņa apkārtnes smaržas Smaržas ietekmē mūsu psihi. Tās spēj palīdzēt sakārtot domas, pieņemt lēmumus, mobilizēt spēkus, nomierināt nervus, uzlabot atmiņu un darbaspējas.
Ķermeņa apkārtnes smaržas izpūš gaisā sejas priekšā, lai varētu ieelpot smaržu dažas minūtes. Ar to pietiek, lai smarža iedarbotos. Efektīvas ir spilvena smaržas. Uz spilvena malām uzpūš rozes, lavandas, plūškoka, vīgriezes vai melisas hidrolātu vai to maisījumu. Augu smaržas novērš uzmācīgas domas, kas bieži grib pārņemt mūsu prātu naktī, un kā labi sargi gādā par veselīgu naktsmieru. Guļot rozes, lavandas vai vīgriežu ziedos, jebkurai ikdienas problēmai taču nav nekādas nozīmes! Baudi šo brīnišķo mirkli.

Dezodoranti

Hidrolātus vai to maisījumus var lietot kā dabīgus, maigus dezodorantus. Ja vēlas pievienot ēteriskās eļļas, tad pudelītē vispirms ielej 5 ml spirtu un iepilina 5 pilienus salvijas, ģerānijas vai baltegles ēterisko eļļu, tad pielej 50 ml citronzāles vai salvijas hidrolātu. Hidrolāti ir labi dezodoranti arī kājām un apaviem.

Krēmi

No hidrolāta un labas eļļas (piemēram, mandeļu eļļas) var pagatavot brīnišķīgu līdzekli ādas kopšanai – šķidro ādas krēmu. Tajā nav emulgatoru, mākslīgu vielu, parabenu un konservantu. Tas balstās uz dabisku šķidrumu spēku veidot emulsiju. Pirms lietošanas krēma pudelīti sakrata, līdz veidojas viendabīga emulsija. Krēms pārklāj ādu plānā kārtiņā un noder kosmētikas noņemšanai, ādas ikdienas kopšanai. Pēc lietošanas ūdens un eļļa atkal noslāņojas. Šo krēmu gatavo mazā pudelītē, vienādos daudzumos ņemot hidrolātu un eļļu. Ja vēlas, var pievienot dažus pilienus ēteriskās eļļas.
Šķidrais krēms ledusskapī saglabājas nedēļu. Tā pagatavošana aizņem dažas minūtes, tāpēc var izmēģināt dažādas receptes.
Hidrolātu lieto arī krēma pagatavošanai, kas saglabājas ilgāku laiku. Tam nolūkam eļļu un vasku silda, līdz tas izkūst. Atsevišķā traukā uzsilda hidrolātu un, nepārtraukti maisot, pamazām ielej eļļas un vaska šķīdumā. Maisot pievieno ēteriskās eļļas un atdzesē, salej trauciņos. Šāds krēms saglabājas līdz 6 mēnešiem.

Maskas

Sejas maskas dziļi attīra ādu un aktivizē asinsriti. Maskas nogludina un padara mīkstāku raupju ādu uz papēžiem un elkoņiem. Attīrošajām maskām izmanto kosmētikas mālu.
Visspēcīgāk tīra zaļais māls, vismaigākais ir baltais māls, tas derēs jutīgai ādai. Maskām hidrolātu sajauc ar mālu, ņemot tilpumus attiecībā 2:1 vai 1:1. Ja masku lieto sausai ādai, tad pievieno vēl labu tauku eļļu. Iegūto pastu ar otu uzziež uz ādas un tur 10–15 minūtes, neļaujot pilnīgi izžūt, tad notīra ar mitru dvieli. Pēc tam vēlreiz notīra ādu ar hidrolātu. Barojošām maskām hidrolātu sajauc ar barojošiem produktiem – augļiem, graudu produktiem u. c. Maskām der salvijas, mārpuķīšu, lavandas, vijolītes hidrolāti.

Sejas skrubis

Ja taukainai ādai ir nosliece uz pinnēm, tad dabīgā ādas šūnu nolobīšanās var būt traucēta, atmirušās šūnas nenolobās pietiekami ātri, un poras aizsprostojas. Mājās no pārtikas produktiem – samaltām auzu pārslām, kafijas biezumiem un hidrolāta var pagatavot biezeni, ar kuru var notīrīt ādu no virsējā atmirušā ādas slānīša. To gatavo vienreizējai lietošanai un nesaglabā.
Skrubi iemasē ādā ar apļveida kustībām un noskalo. Ja āda pēc skrubja lietošanas ir apsārtusi, to nomierina ar kumelīšu vai citu maigu hidrolātu. Ādas skrubi lieto reizi nedēļā vai reizi divās nedēļās. Sausai ādai skrubi lieto vēl retāk.

Vannas

Smaržīgu un ārstniecisku vannu var pagatavot pavisam vienkārši. Zīdaiņu vannai pievieno 1–2 tējkarotes, bērniem līdz 12 gadiem vannas ūdenim pievieno 1–2 ēdamkarotes, pieaugušajiem vannas ūdenim pievieno līdz 500 ml hidrolāta. Var pievienot arī tējkaroti medus. Pēc nogurdinošas dienas noderēs 37 grādus silta desmit minūšu ilga roku vai kāju vanniņa ar melisas vai plūškoka hidrolātu. Ja salst kājas, noderēs rozmarīna vanniņa. Kāju vanniņas ietekmē visu organismu. Uz 2 l ūdens jāpievieno 2–3 ēdamkarotes hidrolāta.

Ziepes

Rūpnieciski ražotās dušas želejas un ziepes satur 10–20 dažādas vielas, kas caur ādu iedarbojas uz mūsu organismu. Virtuvē un dabā ir atrodami produkti, kuriem piemīt ādu tīrošas īpašības. Tie ir milti, auzu pārslas, māls, pelni, kastaņi, linsēklas. Sasmalcinot šos produktus un sajaucot ar hidrolātu, iegūst šķidrās ziepes, kas varbūt neputos tā kā veikalā pirktās, toties būs veselīgākas.

Matu šampūns

Matu šampūnam kā bāzi izvēlas neitrālu bāzes šampūnu bez smaržas un krāsvielām. Tam pievieno nātres vai bērza hidrolātu, ņemot 10–20 ml uz 100 ml šampūna. Var hidrolātu iemasēt matos pēc mazgāšanas, tad matus vairs neskalo. Hidrolāts baro un stiprina matus. Bērza hidrolāts vairo matu
kuplumu.

Mutes skalošanas ūdens

Mutes gļotādas dziedēšanai var skalot muti ar atšķaidītu hidrolātu (1–2 ēdamkarotes uz ½–1 glāzi istabas temperatūras ūdens), pievienojot šķipsniņu sāls. Šķīdums noderēs smaganu iekaisumam, gļotādas ievainojumu dziedināšanai.

Kompreses

Uztūkumus, apsārtumus var mazināt ar kompresēm. Nogurušām acīm uz vates tampona uzpūš rudzupuķu, kumelītes vai rožu hidrolātu un uzliek tamponu uz 10 minūtēm uz acīm.
Galvassāpēm ar ūdeni atšķaidītā hidrolātā (2 ēdamkarotes uz glāzi silta ūdens) samitrina kokvilnas dvieli un uzliek uz pieres. Ja uztūkums ir karsts, tad lieto aukstu hidrolātu, sāpju mazināšanai lieto siltu kompresi. Kompreses iedarbības ilgums ir līdz vienai stundai.

Slimnieku kopšana

Slimnieku kopšanā hidrolātiem ir nozīmīga vieta. Tie dezinficē un atsvaidzina gaisu telpā, novērš slimnieku domas no slimības, rosinot jaukas atmiņas par vasaru, par patīkamiem notikumiem un neļauj justies vientuļiem.
Hidrolātus var pievienot mazgājamam ūdenim, mutes skalojamam ūdenim, var uzpūst uz spilvena malas, ļaujot iemigt bez miega zālēm. Vēlams hidrolātus mainīt, lai vienmēr būtu jaunas domas un emocijas.

Gaisa atsvaidzinātāji

Vismaz deviņus mēnešus gadā mēs pārsvarā uzturamies telpās – mājās, darbā, bibliotēkā, poliklīnikā, viesnīcā, veikalā, slimnīcā, pansionātā vai citur.
Smaržas mūs sagaida visur – patīkamas un reizēm nepatīkamas, nomācošas. Arī mazajās telpās – ledusskapjos, skapjos, tualetēs, vannas istabās, auto reizēm vēlamies tikt vaļā no nepatīkamas smaržas. Agrāk istabās uz grīdas izkaisīja sagrieztas kalmes, kuru svaigā smarža likvidēja nepatīkamās smakas. Arī kadiķa zariņa kvēpināšana dezinficēja telpu un attīrīja to no sliktām enerģijām. Pateicoties ķīmijas attīstībai, veikalu plauktos atrodami dažādi ķīmiski atsvaidzinātāji, kas bieži ir ļoti spēcīgi un, nonākot mūsu organismā, nereti rada alerģiju. Diemžēl ķīmiskie tīrītāji un atsvaidzinātāji neattīra telpu enerģētiski.
Hidrolāti ir dabīga alternatīva ķīmiskiem gaisa atsvaidzinātājiem. Tie ne tikai dezinficē telpu, piemēram, gripas laikā, bet arī veicina garīgu darbu, palīdz koncentrēties un mācīties, rada svētku noskaņu vai dod mājas sajūtu svešā vietā. Hidrolāti kā gaisa atsvaidzinātāji nav ar spēcīgu smaržu, tie ir neuzbāzīgi, bet iedarbīgi.
Tos var izpūst no pulverizatora vai ieliet aromātisko smaržu lampiņā un uz 10–15 minūtēm apakšā iededzināt svecīti. Gaisa atsvaidzināšanai noder hidrolāti no augiem ar ēteriskajām eļļām. Var arī pievienot citu augu ēteriskās eļļas. Vispirms pudelītē ielej 5–10 ml spirtu un piepilina ēteriskās eļļas, tad pielej hidrolātu. Hidrolātu var pievienot ūdenim arī istabas strūklakā.
Smaržas ieteicams mainīt, lai nerastos pieradums pie vienas smaržas, tas dos jaunas emocijas. Dzīvojot tālu no mājām, svešā telpā pazīstama hidrolāta smarža palīdz justies komfortabli un ērti.

Pirts

Pirtīs smaržas palīdz attīrīt elpošanas ceļus, atslābināties, samazina muskuļu sāpes, uzlabo asinsriti. Vislabākie pirtij ir skujkoku, kalmju, rožu, eikalipta, upeņu, ceriņu, liepziedu, bērza, vītola, ozola, ievas hidrolāti. Hidrolātu nelej tieši uz sakarsētiem akmeņiem, bet ielej akmens vai māla trauciņā, kuru novieto akmeņu tuvumā. Tad, uzlejot ūdeni uz akmeņiem, kopā ar tvaikiem visā telpā izplatās arī smaržu aromāts.
Hidrolātu var pievienot arī ūdenim, kurā mērcē pirtsslotu. Tad jāievēro, ka smaržas cita citu var pastiprināt vai neitralizēt.

Gludināšanai, mājas tīrīšanai

Augu hidrolāti atsvaidzina jebkuru tekstilizstrādājumu, vienalga – vai tā būtu apakšveļa, gultas veļa, dīvāna audums, aizkari vai reiz uzvilkts krekls vai kleita. Arī mēbeļu vai grīdas tīrīšana ar ūdeni, kam pieliets hidrolāts, dos patīkamāku rezultātu nekā vienkārši ūdens.

Mājdzīvniekiem

Ēteriskās eļļas dzīvniekiem ir par stipru, bet hidrolātus tie labi pieņem, jo dzīvniekiem šīs smaržas ir pazīstamas no ikdienas gaitām dabā. Hidrolātus suņiem, kaķiem, putniem lieto ausu tīrīšanai, ievainojumiem, kompresēm, inhalācijām, ērču kodumiem, arī pret blusām. Jāuzmanās, lai hidrolāts neiekļūtu dzīvniekam acīs.

Augu aizsardzībai

Hidrolātus ar ūdeni atšķaidītā veidā var lietot pret augu kaitēkļiem. Šim nolūkam noder samtenes, pelašķu, salvijas hidrolāti.

Uzturam

Hidrolāti dod baudas sajūtas ne tikai degunam, bet arī garšas kārpiņām. Ēdienu un dzērienus vispirms sajūtam ar smaržu. Tā sagatavo mūsu gremošanas sistēmu ēdiena uztveršanai, radot priekšstatu, kāda ir sagaidāmā ēdiena garša. Ar diļļu, laura, bazilika, timiāna un citiem hidrolātiem var palīdzēt organismam ēdienu pārstrādāt, novērst vēdera uzpūšanos.
Ziedu hidrolātus – vīgriezi, plūškoku, piparmētru, mārsilu, pūķgalvi un citus izmanto dažādu desertu pagatavošanai. Rožu hidrolāts ir marcipāna sastāvā. Hidrolātus ir vieglāk dozēt nekā ēteriskās eļļas, tāpēc to lietošana pārtikā ir vieglāka. Parasti tos pievieno karstiem ēdieniem pirms pasniegšanas, lai neizgaistu ēteriskās eļļas. Aukstajos ēdienos hidrolātus izmanto salātiem, marinādēm, mērcēm, dzērieniem, smūtijiem, bolēm, saldējumam.
Jāatceras, ka hidrolāts ir spēcīgs, tāpēc tas ir jāatšķaida. Arī maizes izstrādājumu cepšanai pusi vai trešdaļu no kopējā tilpuma ūdens vietā var ņemt hidrolātu, piemēram, timiānu, mārsilu vai apelsīnu.