sestdiena, 2015. gada 14. marts

Kā patiesi palīdzēt?

 

Ir kāda lieta, ko mēs visi sapratīsim agrāk vai vēlāk: 
Nekad nemēģini palīdzēt cilvēkam, kas nav gatavs, lai tam palīdzētu.
Kamēr palīdzība netiek lūgta, kamēr cilvēks nav gatavs uzklausīt un saņemt informāciju, nav gatavs atteikties no visa vecā, tavs mēģinājums palīdzēt tiks uztverts kā manipulācija vai kontrole – tā ir tava „lieta”, tava vajadzība, ne viņu. Parādīsies aizstāvība, ieņemtās pozīcijas paliks vēl stingrākas, tas beigsies ar to, ka tu jutīsies vai nu neapmierināts, vai kaut kādā veidā pārāks pār šiem cilvēkiem, vai pilnīgi bezspēcīgs. Un „spoguļotās” upura un glābēja lomas liks justies vēl tālāk vienam no otram kā jebkad agrāk.

Kā patiesi palīdzēt? Satiec viņus tieši tur, kur tie šobrīd atrodas. Aizmet prom sapni par viņu tūlītēju dziedināšanu. Piebremzē. Apzinies un pieņem cilvēka tagadējo pieredzi. Nemēģini tai uzlikt savu rāmi, vai iedomāties, ka zini, kas ir labākais šiem cilvēkiem. Varbūt tu nemaz nezini, kas ir vislabākais. Varbūt viņi ir daudz spēcīgāki, inteliģentāki, izturīgāki, pilni ar iekšējo spēku un potenciālu, kā tu jebkad spētu iedomāties.

Varbūt tieši šajā brīdī labākais viņiem ir nevēlēšanās pieņemt tavu palīdzību, neizjust vajadzību pēc tās. Varbūt viņiem tieši vajag cīnīties un ciest. Varbūt viņi līdzsvarojas un dziedinās viņu pašu – unikālā veidā. Varbūt tas, kas šajā brīdī nepieciešams, ir uzticība, uzklausīšana un dziļš respekts pret to, kur  šobrīd viņi atrodas viņu pašu ceļojumā. Varbūt tu tikai mēģini palīdzēt pats sev?
Varbūt patiesas izmaiņas nāk nevis no cenšanās tās uzspiest citiem, bet līdzsvarojoties kopā ar viņiem tur, kur viņi ir pašlaik, atbrīvojot to radošo inteliģenci, izrādot cieņu viņu unikālajam ceļam un viņu noslēpumainajam dziedināšanas procesam.

Kad tu mēģini kādu izmainīt, tu dod ziņu viņiem, ka tas, kādi viņi ir šobrīd, nav labi, nav „pareizi”, tu dod ziņu, ka noraidi un turies pretī viņu šī brīža pieredzei un gribi, lai tā būtu savādāka. Iespējams, ka šādā veidā, tu pat varētu dot ziņu, ka šos cilvēkus nemīli. Kad tu pārstāsi mēģināt izmainīt viņus un pieņemsi viņus tādus, kā tie ir, kad tu izjutīsi viņu dzīvi tieši tā, kā tā sevi piesaka, var notikt milzīgas un negaidītas izmaiņas.

Pārstāj mēģināt izmainīt citus un viņi mainīsies paši savā veidā, paši savā laikā. Iespējams, tava labākā palīdzība būs tas, ka tu pārstāsi palīdzēt.
 
Džefs Fosters


* no angļu valodas tulkoja Iveta Kūliņa speciāli priekš www.garavasara.com
* Korektore: Gunita Reinvalde

http://garavasara.com/articles/ka-patiesi-palidzet