svētdiena, 2020. gada 12. aprīlis

Evolūcija krīzes laikā- 13- miega problēmas




Evolūcija krīzes laikā- 13
Problēmas ar miegu

Kad cilvēka miegs ir traucēts, tas dod vaļu tam, lai trijās smalkajās ķermeņa enerģijās notiktu postījumi. Joga nidra uzmundrina odžas, tedžas un prānu.

Atrisini miega problēmas ar joga nidra!
Džagrita, svapna, nidra, turija ir četri stāvokļi, kas iekšēji pieejami jebkuram cilvēkam. Diemžēl visi četri netiek pieredzēti visā savā pilnībā.

·         Džagrita ir pilnīga nomoda stāvoklis. Mēs visbiežāk neesam pilnīgā atmodas stāvoklī. Mēs esam pazaudējušies fantazēšanā (dienas sapņošanā), ko stimulē un veicina mūsu alkas un kāres. Esam pazuduši mūsu baiļu pilnajos dienas laika murgos.

·         Svapna, otrais stāvoklis, nozīmē sapņu stāvokli. Šis ir stāvoklis, kurā cilvēks pieredz astrālos ceļojumus citās pasaulēs jeb valstībās. Tur mēs saņemam arī intuitīvos risinājumus problēmām, ko nespējam atrisināt dienas laikā. Tomēr mūsdienās sapņi visbiežāk ir cilvēku nomoda perioda nepilnīgās pieredzes izpausmes; vai arī tie ir nakts murgi, kas atspoguļo mūsu dziļās bailes.

Tagad vispirms apskatīsim ceturto un tad atgriezīsimies pie trešā stāvokļa.
·         Turija ir ceturtais stāvoklis. Tas ir ‘tīra aculiecinieka stāvoklis par tīro eksistenci‘ un šis stāvoklis iespējams gan pilnīgā atmodā, gan sapņos, gan arī bezsapņu dziļajā miegā. Ikgadējā Ekam Apgaismības festivālā, kas notiek Ekam celtnē, garīgie meklētāji bieži nonāk turija stāvoklī. Šajā stāvoklī apzināšanās apzina pati sevi un apzināšanās apzina visu. Tas ir brīnišķīgs apziņas un apgaismības stāvoklis.

·         Tagad parunāsim par trešo- nidra avastha jeb bezsapņu dziļā miega stāvokli. Viena no mūsdienu cilvēku kaitēm ir miega problēmas. Kad cilvēkam ir traucēts miegs, tas posta 3 smalkās ķermeņa enerģijas.

Bezmiegs pazemina odžas- tā ir smalkā esence, kas atbildīga par imunitāti, spēku un izturību.
Bezmiegs samazina tedžas- mūsu mirdzumu, spožumu un intelektuālās spējas.
Bezmiegs bloķē prānu jeb vitalitāti.
Bet, kā gan senie jogi dienām ilgi varēja iztikt bez miega, īpaši tad, kad tie veica spēcīgas, enerģiskas prakses?

Tie praktizēja mistisko gulēšanu jeb joga nidra- īsus laika periodus, pusstundu vai stundu, kas sniedza 5-6 stundu miega pilnīgumu.

Vēsturē ir pazīstami ģēniji, piem. Leonardo da Vinči. Tiek uzskatīts, ka viņš ir regulāri praktizējis savas radošās karjeras augstākajā periodā joga nidra.
Joga nidra uzmundrina un atdzīvina odžas, tedžas un prānu.

Bet gribu jūs pabrīdināt, ka joga nidra nav miega aizstājējs. Labs miegs ir absolūti vajadzīgs ikvienam. Joga nidra var uzlabot gulēšanas ieradumus. Tā var dziedināt ķermeni, uzmundrinot 3 smalkās enerģijas.
Vai tu vēlētos tagad pamēģināt kādu vienkāršu joga nidras veidu?


Meditācija
·         Atrodi klusu vietu, kurā vari atgulties pozīcijā uz muguras. Iekārtojies ērti šavāsanas pozīcijā- pilnīgā relaksācijas pozā
·         Aizver acis
·         Elpo lēnām uz dziļi tādā ritmā, lai tava elpa ir gluda, līdzena, bez skaņas vai pauzēm
·         Uzliec kreiso plaukstu uz vēdera
·         Ar katru elpu sajūti, ka paceļas vēders un tad tas lēnām iekrītas. Elpo dziļi ar diafragmu
·         Iekārtojies vēl ērtāk- lai ir labi gan ķermeņa pozai, novietojumam un apģērbam
·         Radi sevī nodomu par savu ķermeni- lai tas paliek rāms un mierīgs, bet tavs prāts lai paliek modrs un turpina palikt nomodā
·         Vērs uzmanību uzacu centrā
·         Vizualizē vai sajūti tur spožu zvaigzni, izdari dziļas elpas
·         Sajūti zvaigznes gaismu un enerģiju lēnām izplešamies visapkārt un atslābini galvas augšdaļu, pieri, acis, vaigus, ausis, lūpas, zodu. Sajūti šo viegluma, atslābinājuma sajūtu izplešamies uz kakla, rīkles, pleciem
·         Virzi savu uzmanību uz krūšu centru un vizualizē vai sajūti tur spoži mirdzošo zvaigzni
·         Dziļi elpojot redzi šo zvaigzni pulsējam un izplatām tās vieglo, gaišo enerģiju
·         Sajūti krūšu, nabas apvidu, vēderu, gurnus un vēdera lejasdaļas apvidu peldamies zvaigznes gaismā un kļūstam pilnīgi relaksētam
·         Vizualizē vai sajūti visu savu ķermeni kā iedegtu zvaigzni naksnīgajās debesīs, kas ir viena no spoži mirdzošajām zvaigznēm
·         Sajūti, kā tavs ķermenis peldas to gaismā un enerģijā
·         Elpo lēnām un sajūti savā ķermenī dziļi relaksējošu sajūtu, komfortu un vieglumu.
·         Lai tu tiec piepildīts ar rāmumu!a
·         Kad vien esi gatavs, tad vari lēnām atvērt acis
·         Paldies. Namaste