piektdiena, 2017. gada 10. novembris

Prāta savaldīšana jeb staigāšanas meditācija


http://www.monday.lv/prata-savaldisana-jeb-staigasanas-meditacija/

Vēsturē pazīstamie izcilie prāti – Čarlzs Dikens, Darvins, Bethovens, Gēte – ir atzinuši, ka īsākas vai garākas pastaigas ir palīdzējušas viņiem radīt meistardarbus. Arī Silikona ielejas tehnoloģiju brīnumbērni ir iecienījuši pastaigas. Cukerbergs (Facebook), Stīvs Džobs (Apple), Džeks Dorsejs (Twitter dibinātājs) dodas pastaigās ne tikai dziļi padomātu, bet arī, lai vadītu darba sapulces, veiktu darbinieku atlases intervijas, pamētātu idejas vai vienkārši izrunātu iestrēgušas lietas (ideālā darba pastaigā piedalās ne vairāk kā trīs dalībnieki). Zinām, ka 30 minūšu ilga pastaiga katru dienu dod labumu veselībai. Taču izrādās – pievienojot tai meditācijas elementus, varam iegūt daudz lielāku efektu. Kāpēc izvēlēties staigāšanas meditāciju (walking meditation), un kā to sākt ieviest savā ikdienā – Monday vaicāja jogas pasniedzējai un psiholoģei Solvitai Mētrai-Ozoliņai
Kāpēc staigāšanas meditācija ir tik aktuāla šobrīd?
Arvien vairāk cilvēku tiek pakļauti mūslaiku prasībām – visu paspēt, būt perfektam, saglabāt mieru stresa apstākļos, spēt viegli un ātri pārslēgt ātrumu un uzmanību. Tas savukārt rada klupšanas akmeņus – kļūstam izklaidīgi un neprotam savākties, iekrītam dažādos depresīvos stāvokļos, kas tiek nomākti ar pārmērīgi lietotiem antidepresantiem, miega zālēm, alkoholu. Piemēram, joga uz depresiju skatās kā uz stāvokli, kad man nav enerģijas, kad it kā esmu atrauts no kaut kā lielāka, kad es nepiederu kaut kam jēgpilnam. Un joga arī piedāvā daudzas tehnikas, kā pieslēgties, atjaunoties, līdzsvaroties. Viena no tām ir apzināta staigāšana, elpas-gaitas meditācija jeb staigāšanas meditācija.
Staigāšana, elpošanas un uzmanības fokusēšana ir pazīstama arī daudzās garīgajās tradīcijās (kristietība, budisms, joga) kā gudrība, lai nomierinātu prātu, iegūtu izturību, pašdziedinātu. Elpas – gaitas meditācija ir labs treniņš, kā sākt mācīties elpot. Vai tu zināji, ka elpošanas traucējumi (neprasme elpot) ir gan pagātnes emocionālo, gan fizisko traumu sekas, un pētījumi rāda, ka elpošanas traucējumi ir ap 50% medicīnisko slimību cēlonis.
Elpas-gaitas jeb staigāšanas meditācija ir vairāk organizēta, kā vienkārši staigāšana. Tur vairāk būs koncentrēšanās, meditācijas un apzinātības. Ir izpētīts, ka šāda meditācija palīdz sniegt relaksāciju, uzturēt enerģijas līmeni, garastāvokļa līdzsvarotību un pārvaldīšanu, hormonālās sistēmas nomierināšānu, mentālo kvalitāti, kad mēs spējam pārvaldīt prātu, un ķermeņa prāta un dvēseles vienotības izjūtu. Vienotība dod sajūtu, ka esmu daļa no kaut kā lielāka, tā ir drošības un vitalitātes izjūta, kad sākam izjust kaut ko plašāku, redzēt skaidrāk. Tā ir pieslēgšanās un apzinātība.
Kā to darīt
Elpas-gaitas meditācija ir piecu soļu tehnika, kuras galvenie akcenti – elpo, staigā un pievērs uzmanību.
1.solis – Relaksēšanās un centrēšanās. Pieslēdzies ar visām sajūtām tam, ko darīsi, aizver acis, izgaršo, sajūti šo mirkli;
2.solis – Izlīdzinies. Iekustini ķermeni ar pāris vingrinājumiem, noregulē staigāšanas soli, apzinies, kā kājas skar zemi. Sāc ar mazumiņu. Pacel kāju ar celi uz augšu, atbrīvo pēdu un liec pēdu uz zemes. Seko, lai pēdas centrs (nevis papēdis vai pirkstgals) pirmais pieskaras zemei. Protams, ideāli to izjutīsi, ja veiksi to ar plikām kājām pa jūras smiltīm;
3.solis– Noregulē ritmiskās staigāšanas intervālus un pārvaldi elpu. Sadali elpu, pielāgo to soļu ritmam – ieelpo caur degunu četrus vienmērīgus “šnaucienus” un tikpat izelpo. Pie katra soļa pievieno četras mudras – pirkstu kustības, kad īkšķis pārmaiņus saskaras ar rādītjpirkstu, vidējo, mazo un vidējo pirkstu. Mudra palīdz līdzsvarot smadzeņu puslodes, izmaina traumatisku ķermeņa atmiņu, stimulē visu ķermeni. Tālāk – pie katra soļa, pie katras ieelpas un izelpas, pie katras mudras pievieno mantru, skandē piemēram, SA – TA – NA – MA vai MA – RA – NA – TA. Mantra palīdz norimt prāta viļnošanai, ļaujot ķermenim un prāta nonākt vienā ritmā. Savieno to vienā solī.
Šādi saskaņoti tu strādāsi ar enerģijas valodu, kura ir kodēta elpas ritmā. Mudra, mantra, soļu ritms – to saprot mūsu nervu sistēmu, dziedzeri un prāts. Zinātne saka ka nervu sistēmai ir divas daļas – autonomā un centrālā, un ir pieņēmums, ka mēs it kā nevaram pārlvaldīt autonomo daļu, bet šī tehnika rāda, ka varam gan – ar elpošanu var regulēt sirdsdarbību, asisnspiedienu, gremošanu, iekšējo šķidrumu cirkulāciju
4.solis – Prāta līdzsvarošana. Caur klusuma sajušanu un sava stāvokļa apzināšanos nolasām sevi.
5.solis – Maza meditācija. Mēģini saslēgties savā iekšējā gaitā – tā ir vadīta meditācija, iekšējo ceļojumu izvada pats vai tas, kas vada elpas – gaitas meditāciju grupai.
Nesarežģī – tā nav nekāda akrobātika.
Pilnā elpas-gaitas meditācijas tehnika prasa ap 30 minūtes, taču šajā meditācijā nav nekas, ko obligāti vajag, un ko – nevajag. Tu vari sākt to praktizēt, pieņemot sev to pa daļām, piemēram, darba dienā, ejot pusdienām, trenējies solim pieskaņot vispirms mudru un tad – mantru. Vari skaitīt tautas dziemas vai rožukroni, katram ir kas citas tuvāks, kas labāk atsaucas uz sajūtām un iedarbina intuīciju. Varbūt sākumā soli tik labi neizjutīsi, bet prātu pavisam noteikti apklusināsi.
Es ikdienā daudz slidinos ar skrituļslidām, tāpēc esmu pielāgojusi un atstrādājusi šīs meditācija tehnikas savam dzīvesveidam. Tā kā es slidoju noteiktā ritmā, rokas man ir brīvas un es ar rokā pildu mudras. Otrs – to var pielāgot arī nūjojot. Rokas man gan nav brīvas, bet varu koncentrēties uz pēdu, soļu ritmu, un skandēt pie sevis mantru.
Un sāc ar to, ka atceries – pārlieku ilga sēdēšana biroja krēslā ir jaunā smēķēšana, kas mūs pamazām nogalina. Tāpēc nepaslinko iziet pastaigā un pamēģini pievienot kaut ko no elpas-gaitas meditācijas. Tad prātam būs vairāk telpas un ķermenim – vairāk prieka!
Rāmu elpu!