otrdiena, 2017. gada 25. jūlijs

Zēnu audzināšana. Četrpadsmit lietas, ko nevajadzētu darīt. Noteikumi dēlu vecākiem

Zēnu audzināšana. Četrpadsmit lietas, ko nevajadzētu darīt. Noteikumi dēlu vecākiem

http://thebest.lv/b/zenu-audzinasana-cetrpadsmit-lietas-ko-nevajadzetu-darit-noteikumi-delu-vecakiem/


Nemēģiniet no dēla izveidot “īstu vīrieti”. Visi vīrieši ir dažādi. A. Saharovs ir tikpat atšķirīgs no A. Švarcenegera kā Karmena no daudzbērnu mātes. Pamēģiniet savam dēlam izvēlēties to maskulīno variantu, kas viņam šķiet tuvāks un kurā viņš būs sekmīgāks. Lai topošais vīrietis spētu pieņemt sevi un nenožēlot par vējā palaistām iespējām, kuras bieži vien ir tikai iztēles auglis.

Neaudziniet dēlu kā karavīru un tēvzemes aizstāvi. Mūsdienu pasaules vēsturiskie likteņi netiek noteikti kaujas laukā, bet gan zinātniski – tehniskajā un kultūras sfērā. Ja jūs dēls izauga par labu cilvēku un pilsoni, kurš spēj pastāvēt par savām tiesībām un pildīt ar viņu saistītos pienākumus, viņš tiks galā arī ar dzimtenes aizstāvību. Savukārt, ja viņš būs pieradis sev apkārt redzēt tikai un vienīgi ienaidniekus un visu risināt no spēka pozīcijas, nekas cits kā nepatikšanas viņu dzīvē negaida. Neaudziniet zēnu par mednieku. Šī profesija jau sen izgājusi no modes. Gandrīz puse no dzīvnieku populācijas ir ierakstīta Sarkanajā grāmatā, bet cilvēku mednieki agri vai vēlu nonāk Hāgas tribunāla priekšā. Labāk lai zēns kļūst par ekologu vai dabas aizstāvi. Nemāciet viņu būt atšķirīgam no sievietēm. Pirmkārt, viņi no dabas jau tādi ir. Otrkārt, “nebūt skuķim” viņu obligāti un nežēlīgi, pret jūsu gribu, iemācīs vienaudži. Kādēļ gan jums jāpievienojas šim skaļajam un bezjēdzīgajam korim? Vecāki ir unikāli, viņiem ir jābūt solistiem. Nemāciet savam dēlam izturēties pret sievieti no spēka pozīcijas. Būt par bruņinieku ir cēli, bet ja attiecībās ar sievieti viņš nekļūs par vadošo, vai sastapsies ar negodīgu konkurenci no viņas puses, tas būs traumējoši. Prātīgāk ir redzēt sievietē vienlīdzīgu partneri, bet attiecības ar konkrētu meiteni veidot individuāli, vadoties nu paša vēlmēm un iespējām. Neveidojiet dēlu pēc sava “ģīmja un līdzības”. Tas nav izdevies pat Dievam, tam kungam, kura iemīļotākais veidojums bieži vien izskatās pēc viņa nodomu ļaunas karikatūras. Vecākam, kurš nav pārņemts ar lielummāniju, daudz svarīgāk ir tas, lai dēls kļūst par labu cilvēku un individualitāti. Nespiežat zēnam realizēt jūsu nepiepildītos sapņus un ilūzijas. Jūs nevarat zināt, kas jūs kādreiz ir novirzījis iet citu ceļu, iespējams pasargājot no kaut kā. Jūsu varā ir palīdzēt zēnam izvēlēties optimālu attīstības variantu, bet visas galvenās izvēles iespējas pieder viņam. Necenšaties tēlot stingru tēvu vai maigu māti, ja jums tādas īpašības nepiemīt. Pirmkārt, bērnu piemānīt ir neiespējami. Otrkārt, viņu ietekmē ne jau abstrakts “dzimumu lomu modelis”, bet gan vecāku individuālās īpašības un tas, kā vecāki pret bērnu izturas.

Neticiet psihologiem, kuri apgalvo, ka nepilnās ģimenēs dēlu izaudzināt ir neiespējami. Šis apgalvojums pēc definīcijas ir nepareizs, bet darbojas kā pašrealizējoša prognoze. “Nepilnas ģimenes” nav tās, kurā nav tēva vai mātes, bet gan tās, kurās trūkst mīlestības. Ģimenē, kurā ir tikai māte, protams, ir savas problēmas un grūtības, bet tā tomēr ir labāka par ģimeni, kurā ir tēvs – alkoholiķis, vai kurā vecāki dzīvo kā suns ar kaķi. Necenšaties dēlam aizstāt vienaudžu sabiedrību, izvairieties no konfrontācijas ar puicisko vidi, pat, ja jums tā nepatīk. Vienīgais, ko jūs varat darīt lietas labā, ir mīkstināt ar to saistītās grūtības un traumas. Pret “sliktiem draugiem” vislabāk palīdz atbalstoša atmosfēra ģimenē. Bet simtprocentīgu garantiju no visām nepatikšanām (ja var ticēt senai reklāmai), piešķir tikai apdrošināšanas polise. Nepārspīlējiet ar aizliegumiem un pēc iespējas, izvairieties no pretnostatījuma ar vienaudžiem. Ja jūsu pusē ir spēks, tad dēla pusē ir laiks. Īslaicīga uzvara viegli var pārvērsties ilgstošā sakāvē. Un ja jūs salauzīsiet viņa gribu, zaudētājos paliks abas puses. Nekad nepielietojiet miesas sodus. Tas, kurš sit bērnu, demonstrē ne savu spēku, bet gan vājumu. Šķietamais pedagoģiskais efekts pilnībā tiek nomākts ar ilgstošu atsvešinātību un nepatiku. Nekādā gadījumā neuzspiežat dēlam nodarbošanās un profesijas izvēli. Līdz tam brīdim, kad dēlam pienāks laiks izvēlēties profesiju, jūsu vēlmes var jau būt sociāli un morāli novecojušas. Vienīgais ceļš, kā ietekmēt bērna izvēli, ir no agras bērnības bagātināt viņa intereses, lai dēlam būtu pēc iespējas plašākas izvēles iespējas. Necenšaties pārāk uzspiest senču pieredzi. Mēs pārāk maz zinām par reālo vēsturi un ikdienas notikumiem. Kopš sendienām ļoti ir mainījušies gan dzīves apstākļi, gan uzskati. Tās audzināšanas metodes, kas šķita pieņemamas piecdesmit gadus atpakaļ, mūsdienās kļuvušas nepieņemamas un neefektīvas.