pirmdiena, 2016. gada 30. maijs

Kaitīgas produktu kombinācijas


1. Tomāti satur skābi, kura kombinācijā ar stērķelēm (kartupeļi, rīsi) var negatīvi ietekmēt gremošanu. Starp iespējamām problēmām var izcelt barības vada gļotainā apvalka iekaisumu, kuru izraisa kuņģa satura iekļūšana barības vadā. Nogurums, kurš rodas pēc ēšanas, arī ir saistīts ar vienlaicīgu stērķeļu un tomātu ēšanu.
2. Jogurti satur daudz baktēriju, kuras reaģē ar augļu cukuru. Tas ved pie toksīnu veidošanās, saaukstēšanās slimībām un alerģijām. Labāk lietojiet naturālus jogurtus bez piedevām istabas temperatūrā. Ja gribat, varat tajos piemaisīt medu, kanēli vai rozīnes, bet ne svaigus augļus.
3. Graudzāles un piens, kurus pieņemts uzskatīt par pareizas barības kanoniem, ir ne pati labākā produktu kombinācija. Abi produkti satur ātros ogļūdeņražus, kuri var izraisīt straujus cukura lēcienus asinīs. Kad cukura līmenis atkal drīz nokritīs, jūs atkal jutīsieties izsalkuši. Precīzāk, jums atkal sagribēsies ogļūdeņražus.
4. Daudziem saldumu mīlētājiem iecienītā vīna un deserta (tortu, augļu, konfekšu un tml.) kombinācija var dot nelabojamu triecienu organismam. Ogļūdeņraži no deserta nogulsnēsies taukos un vedīs pie pieņemšanās svarā. Centieties ar vīnu lietot produktus ar zemu glikēmisko indeksu (piemēram, ar šķiedrām bagātus dārzeņus).
5. Augļu sulas un kēksi. Šī kombinācija nes sevī neticamu daudzumu kaloriju un ir minimāli barojoša. Ja jūs brokastīs apēdāt paris nelielus kēksus un uzdzērāt apelsīnu sulu, tad esiet gatavi spēku ātram pacēlumam un ātrai krišanai, kā arī neticamai bada sajūtai dienas pirmajā pusē (bez uzkodām jūs jau nu gan neiztiksiet). Olbaltumvielu un šķiedrvielu iztrūkums līdz ar ogļūdeņražu augstu saturu katastrofiski ietekmē cukura līmeni asinīs.
6. Banāni un piens. Šī kombinācija ir kaitīga mūsu organismam, jo šos produktus kopā kuņģim ir grūti sagremot. Vēl jo vairāk kaitīgi ir taisīt kokteiļus vai saldējumu, pievienojot taukvielas, cukuru un atdzesējot.

Aknas
1. Aknu galvenais ienaidnieks ir taukvielas. Aknās veidojas žults, kura palīdz sagremot un sadalīt taukvielas. Ja kopā ar barību to ienāk daudz, aknām ir grūti tikt ar to galā. Īpaši smagi viņām ir, ja cilvēks pieēdas uz nakti. Taukvielas nesadeg, bet nogulsnējas, tajā skaitā aknās un ap viņām.
Vislielāko kaitējumu nodara speķis, cūkgaļa, aitas gaļa, pīles, zoss gaļa un citi trekni gaļas veidi. Melnajā sarakstā ir arī stipri buljoni.
2. Treknas zivis – siļķe, skumbrija, storu dzimta, paltuss, zutis utt. Daži zivju veidi kaloriju ziņā var divas reizes pārspēt cūkgaļu. Ņemot vērā produktu kvalitāti un jūru un okeānu piesārņojumu, zivju aknas lietot vajag piesardzīgi – šis orgāns akumulē toksīnus. Upju zivju aknas – parasti dažādus tārpu veidus. Turklāt jūras produkti satur svinu, kurš grauj aknas.
3. Attīrīti ogļūdeņraži pasliktina aknu darbspēju. Labāk no ēdienkartes izslēgt visus attīrītu graudaugu un cukura veidus. Maksimāli ierobežojiet baltmaizes, makaronu, pankūku, pīrāgu, tortu un citu izstrādājumu no baltajiem miltiem un cukura lietošanu.
4. Vegāni un svaigēdāji aknas sabojā ar augļiem un asu garšu – ar rutkiem, redīsiem, ķiplokiem, lakšiem, kā arī ar skābām ogām, dārzeņiem un augļiem – dzērvenēm, kivi, skābenēm. Marinēti dārzeņi, sālījumi, kūpinājumi, sinepes, etiķis, mārrutki, ass kečups pārmērīgos daudzumos arī nenāks par labu. Pret skābi un sārmu aknas reaģē tāpat kā pret indēm. Asus un dedzinošus ēdienus aknas uzskata par toksīniem un mēģina tos padarīt nekaitīgus. Konstatējot tos, aknas izdala dubultu žults devu, lai drīzāk sadalītu šīs kaitīgās vielas. Bet izveidojies rūgtā šķidruma pārpalikums diezgan bieži sastāvas aknu vados, kur tad arī veidojas akmeņi. Tikai pusgada laikā niecīgs smilšu graudiņš spēj pārvērsties akmenī centimetra diametrā.
5. Mērenos daudzumos augu produkti ar žulti dzenošu iedarbību (ķiploki, redīsi un rāceņi, rukola, sinepes) veselas aknas ietekmē labvēlīgi.
6. Lielisks hepaprotektors ir kurkumas garšviela. Aknām noderīgi ir svaigi gurķi, zaļumi. Jebkuru dārzeņu un augļu apvalki satur rūgtās vielas, kuriem ir žulti dzenoša iedarbība. Rūgtā viela ir arī apelsīnu un citronu mizā.
7. Nedrīkst lietot salātos gurķus un tomātus. Jo gurķi taču ir šķiedru produkti, bet tomāti – skābi produkti. Tos sajaucot, tiek izraisīta sāļu veidošanās. Ja jūs gribat saglabāt veselību, nevajag vienlaikus ēst olbaltumvielu barību (gaļu, olas, zivis, biezpienu, sieru), kuri sagremošanai prasa skābus fermentus, un barību, kura satur ogļūdeņražus (maizi, putras, kartupeļus, cukuru, saldumus), kuri prasa sārma fermentus.
8. Aknām bīstami ir ēst vakar gatavotu boršču vai putru, jo tā nav svaiga barība. Ja ēdiens glabājas metāla traukā, tas piesūcinās ar aknām kaitīgiem savienojumiem. Sēnes, tajā skaitā ēdamās, satur milzīgi daudz kaitīgu vielu un ir grūti sagremojamas, arī viņas sniedz savu ieguldījumu aknu graušanā. Aknām ir kaitīgi arī ēst ļoti karstu ēdienu un dzert karstu tēju, kā arī sauļoties, karstā laikā pārkarsēt organismu. Pārmērīga atdzišana un mazkustīgs dzīvesveids arī kaitē aknām. Saka, ka viss sākas ar hemoroīdiem – tā ir pirmā pazīme, ka ar aknām ir problēmas.
9. Stipru triecienu aknām katram cilvēkam dod mūsdienu ekoloģija. Grūti iedomāties kādu daudzumu izplūdes gāzu, smago metālu un citu kaitīgu savienojumu satur gaiss. Dabiski, visi šie toksīni nonāk asinīs, bet no viņām – mūsu galvenajā filtrā. Aknas var saslimt, ja bieži ieelpo dūmus, benzīna petrolejas, krāsu, laku tvaikus.
10. Īpaši kaitīga ir ātrās pagatavošanas barība. Pārtikas produkti, uz kuru etiķetēm ir atzīme E, ir spēcīgs trieciens aknām, viņas nespēj pieveikt šo svešu ķīmisku vielu un toksīnu uzbrukumu.
11. Zāļu lietošana ir pats drošākais paņēmiens, kā nogalināt aknas. Ārsti pa labi un pa kreisi izraksta ķīmiskus preparātus, kuri organismam ir sveši, neņemot vērā pacienta individuālās īpatnības. Ejot cauri galvenajam filtram, tie aizdambē vissīkākos asinsvadus. Tādi preparāti kā paracetamols, papaverīns, aminosalicilskābe, androgēni, butadions, ibuprofēns, levomicitīns, penicilīns, perorālie kontraceptīvi, sulfanilamīdi, tetraciklīni, fenobarbitāls, estrogēni, Rezulīns (Rezulin) izraisa aknu bojājumus. Milzīgs iedzīvotāju daudzums slikti „sagremo” tādus medikamentus, kā, piemēram, kofeīnu vai vairumu sulfanilamīdu, kurus mēs aktīvi izmantojam saaukstējoties. Lūk, kāpēc, parastu iesnu ārstēšana bieži beidzas ar daudzām komplikācijām.
12. Uzsēšanās uz stipras kafijas – vēl viens spēcīgs līdzeklis, kurš bojā aknas. Ļoti stipra kafija, izdzerta tukšā dūšā. Bet kafijas un treknas barības, piemēram, kūkas, vienlaicīga ēšana pat veseliem cilvēkiem, ved pie cukura pīķa normas divkārtējas paaugstināšanās asinīs. Kofeīns uz vairākām stundām bloķē veselīgas atgriezeniskās saites starp zarnu traktu un aizkuņģa dziedzeri, kurš izstrādā insulīnu ogļūdeņražu utilizēšanai. Ogļūdeņražu un taukvielu vienlaicīga lietošana kopā ar kofeīnu ved pie organisma pilnīgas nespējas automātiski pazemināt līdz normai glikozes līmeni. Cukura diabēta rašanas tiešā veidā ir atkarīga no aknu stāvokļa: toksīni un sārņi, kuri atrodas slikti izfiltrētajās asinīs, „apdedzina” ķermeņa katras šūnas virsmu, neatkarīgi no viņas atrašanās vietas. Rezultātā šūna zaudē savus insulīna receptorus un spēju ņemt glikozi no asinīm.
13. Aknām kaitīgi ir ne tika hepatīta vīrusi, bet arī daudzi citi vīrusi, baktērijas un infekcijas, kuras izraisa organisma intoksikāciju.

Kā aizsargāt aknas?
Mājas apstākļos to labāk darīt ar barības palīdzību. Aknu tīrīšana – tā ir, sākot no 0,5 kg dienā, termiski nepastrādātu augu produktu un augu eļļu lietošana. Tie aknām liek atdot žulti, piesātina žulti ar ēteriskajiem fosfolipīdiem, kas neļauj veidoties žultsakmeņiem un izvada lieko holesterīnu. Parūpējieties par to, lai jūsu ēdienkartē būtu pietiekami daudz šķiedrvielu avotu, kuri veicina visa organisma attīrīšanos.
Aknām ir noderīgi bez pārliecīgas mēslošanas izaudzēti dārzeņi, augļi, zaļumi, īpaši kāposti (galviņkāposti, ziedkāposti), burkāni, bietes, ķirbji, pētersīļi, dilles. Aknu „mīluļi” – saldi augļi un žāvēti augļi: banāni, vīģes, žāvētas aprikozes, dateles, rozīnes, žāvētas melnās plūmes, kā arī svaigi augļu deserti un medus. Visdažādākās dārzeņu zupas, daudzveidīgi dārzeņu ragū, salāti un vinegreti ar jebkuras augu eļļas aizdaru – vēl viena maiga aknu simpātija. Aknām noderīgas ir griķu un auzu putras. Var lietot arī garšvielas, bet ne asas, noderīgi ir koriandrs, ķimenes. Noderīgas ir dabiskas pašgatavotas sulas.
Lietojiet saldu, rūgtu, šķērmu barību. Aknām ir ārkārtīgi nepieciešams: neaizvietojamās aminoskābes (metionīns), taukus šķīdinošie vitamīni (D, E), karotīns, folijskābe, kalcijs, magnijs un neaizvietojamie ēteriskie fosfolipīdi (vitamīns F). Svarīgi, lai ēdienkartē būtu polipiesātinātās omega-3, – 6 taukskābes. Dienā vajadzīgs kā minimums 15 g augu eļļas.
Polipiesātinātās taukskābes satur rieksti, sēkliņas, tauriņzieži (pupu dzimta), tos vajadzētu lietot mērenā daudzumā un ne katru dienu. Var ēst diedzētus graudus un sēklas, bet tradicionālās bulciņas aizstāt ar bulciņām no pilngraudu produktiem un klijām.
Ļoti svarīgi ir nepārēsties. Mūsdienu cilvēks dienā apēd 2-3 reizes vairāk barības nekā vajag. Liekā barības masa, kura nav sagremojama, izstiepj kuņģi, zarnu traktu, pūst, indē organismu un pirmkārt – aknas. Turklāt pārēšanās krasi pazemina organisma enerģētiku, jo daudz enerģijas tiek izlietots liekās barības sagremošanai. Barības ierobežošana gados vecākiem cilvēkiem veicina dzīves ilguma palielināšanos.
Bagātīga šķidruma uzņemšana palielina žults sekrēciju, uzkurina žulti, kas neļauj veidoties akmeņiem un palīdz izvadīt toksīnus.

Avots: Вредные сочетания продуктов

Izsūtīts 28.05.2016
Sanata Kumaras vietnes vēstkopa
Izsūta Natālija Koteļņikova
e-pasts sanatcumara@gmail.com This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tulkoja Jānis Oppe
http://www.sanatkumara.lv/index.php/11-dazadi/858-kaitigas-produktu-kombinacijas