trešdiena, 2016. gada 30. marts

NO RUBRIKAS SOP – GLĀBIET MŪSU PLANĒTU


Solārā spēkstacija Kalifornijā, ASV

NO RUBRIKAS SOP – GLĀBIET MŪSU PLANĒTU
(no žurnāla Share International vācu versijas 2016. g. janvāra/februāra numura)

Pamats cerībām pēc ANO Klimata konferences Parīzē
ANO klimata šefiene Christiana Figueres, kuras elastīgajā vadībā notika sarunas pasaules klimatam veltītās virsotņu sarunas Parīzē, un franču viesu uzņēmēji tika slavēti par sekmīgo virsotņu tikšanās vadīšanu. Pretstatā agrākajiem virsotņu saietiem, kuros tika izstrādāti klasiski internacionāli līgumi ar skaidriem noteikumiem un saistošiem pienākumiem (kas nekad nevarēja tikt apsveikti un parakstīti no republikāņu kontrolētā ASV Senāta puses), Parīzes klimata sarunās tika iesaistīti valdību pārstāvji, zinātnes vadītāji un interešu grupas un zemes pirmām kārtām tika aicinātas pašas likt priekšā plānus emisiju reducēšanai.
195 zemju pārstāvji reaģēja uz savu pilsoņu pieaugošajām rūpēm un protestiem un apņēmās ierobežot zemes sasilšanu zem 2 Celsija grādiem. Christiana Figueres paskaidroja: „Tas noteica jaunu standartu sarežģītajām globālajām problēmām. Zemes ir pārvarējušas daudzveidīgas konteksta līnijas, lai Parīzē nonāktu pie vienošanās – par šķirošo līniju starp bagātajām un nabadzīgajām valstīm, starp privātajām un sabiedriskajām interesēm un starp reģioniem.” Pie tam viņa teica: „Parīze kļuva par lielu cerību liesmu. Tagad mēs patiešām varam būt droši, ka tad, ja esam nolēmuši kaut ko darīt, tad mēs arī varam izdarīt.” Anne-Marie Slaughter, kādreizējā plānošanas štāba vadītāja ASV ārlietu ministrijā un ideju fabrikas New America Foundation [ar sēdekli Vašingtonā] prezidente nosauca Parīzi par „paraugu efektīvai pasaules kārtības politikai 21. gadsimtā... Tas ir drosmīgs solis sabiedrisku problēmu risināšanas virzienā globālajā līmenī.”
Atjaunojamo enerģiju internacionālās aģentūras (IRENA) sestajā sapulcē, kas no 15. līdz 22. janvārim notika Abudabi, 187 zemes lika priekšā plānus siltumnīcu gāzu emisijas reducēšanai un pasludināja, ka izdarīs spiedienu uz valdībām, kas netur savus solījumus. (Avoti: guardian.co.uk; irena.org)

Saules enerģija Ruandā
Kādai jaunai saules elektrostacijai Ruandā līdz 2017. gadam pusi iedzīvotāju ir jāapgādā ar strāvu. 23,7 miljonus vērtais projekts atrodas Ruandas slavenajos Zaļajos pakalnos, kas atrodas 60 km attālumā no Kigali. Ķīna tai ir piegādājusi 28 360 saules kolektorus un visgarām pauguriem instalējusi, lai tie varētu tā noliekties un pagriezties, ka uz tiem no rīta līdz vakaram krīt saules gaisma – kas tos padara par 20 % efektīvākus nekā ir statiskie kolektori. Virziena mainītājus un transformatorus nopirka Vācijā; kolektori ir savienoti ar centrālo serveri Oslo un var tikt vadīti no tālienes caur internetu. Projekts uz vietas ir radījis 350 darba vietas, paaugstinājis lokālo enerģijas ražošanu par sešiem procentiem un ir apgādājis 15 000 mājsaimniecības ar strāvu. 21 gadu pēc genocīda Ruandas saimniecība beidzot pieaug. Ātrajai projekta īstenošanai nav līdzīgu piemēru Āfrikā – no līguma parakstīšanas un būvēšanas līdz mājsaimniecību pieslēgšanai pagāja tikai viens gads. Projektu atbalstīja Obamas iniciatīva „Enerģiju Āfrikai”, kas saveda kopā valdības, speciālistus un privāto sektoru, lai Āfrikai dienvidos no Sahāras padarītu pieejamu tīrāku strāvu – bez strāvas tīkliem.
Spēkstacija atrodas Agahozo-Shalom jaunatnes ciema gruntsgabalā, kurā rūpējas par Ruandas trūcīgākajiem bērniem un jauniešiem. Ciems iznomā savu zemi ap saules spēkstaciju, lai ar nomas maksu, savu lielāko ieņēmumu avotu, finansētu 512 tur dzīvojošo bērnu un jauniešu ārpusskolas aktivitātes. Ciema vadītājs, Jean-Claude Nkulikiyimfura, teica: „Atjaunojamās enerģijas ir pareizais ceļš, un mēs esam lepni, ka tā šeit ir mūsu rīcībā.” (Avots: guardian.co.uk)

Strauji augošā solārā industrija ASV
Pēc aktuālā ASV solārās savienības ziņojuma, nodarbinātības skaitlis ASV solārajā industrijā 2015. Gadā trešo reizi ir pieaudzis sekojoši par 20 procentiem, pie tam solārā industrija varētu radīt vairāk darba vietu kā naftas un dabas gāzes iegūšanas, kā arī cauruļvadu sektors, kopā ņemot.
Kopumā ASV solārā industrija varētu izveidot jaunas darba vietas 12 reižu ātrāk kā citas ASV saimniecības nozares; 2015. g. saules industrija radīja 35 052 jaunas vietas un kopīgais nodarbināto skaits ir 208 859. „Tas ir neticami”, teica Lyndon Rive, SolarCity izpilddirektors un viens no dibinātājiem, „ar vairāk nekā 200 000 līdzstrādniekiem solārā industrija nodarbina vairāk cilvēku nekā ogļu industrija.” (Avots cleantechnica.com)

https://www.draugiem.lv/user/2871393/blog/?p=14144985