pirmdiena, 2013. gada 13. maijs

Papardes kā pārtikas produkts



Dažas paparžu sugas (piemēram Pteridium oquilinum - dodu latīņu nosaukumu, jo tādā veidā ir vismazāk pārpratumu) ir ēdamas. Nākošvasar nolēmu pamēģināt.

Pareizais laiks paparžu dzinumu ievākšanai esot "laiks kad zied majpuķītes".
Paparžu dzinumos ir daudz olbaltumvielu, karotīna, riboflavorīna, nikotīnskābes. No mikroelementiem ir vērts atzīmēt vērā ņemamu joda saturu, kāliju, kalciju, magniju, varu, sēru, fosforu.
Paparžu ēdieni stimulējot vielmaiņu, mazina stresu, kompensē joda nepietiekamību organismā. Taču pirmsskolas vecuma bērniem nav ieteicami, jo viņu gremošanas sistēmai ir par smagu.
Tāpat kā pavasara sēnēs arī paparžu dzinumos ir indīgas vielas, kuras sabrūk ja dzinumus apstrādā vārot 10 min sālsūdenī vai sāla un pirmo sālījumu nolej, daži nolej mēdz noliet arī otro sālījumu.
Savāktie dzinumi jāapstrādā 10 stundu laikā pēc novākšanas.

Ir vēl citas metodes kā uzglabāt - novārītus kā svaigai lietošanai dala pa porcījās un salde. Uzglabā saldētus un atkausē pirms pagatavošanas. Citi uzskata par labāku pēc šādas novārīšanas sālsūdenī paparžu dzinumus kaltēt. Labvēlīgos apstākļos dzinumi izkalst apmēram 4 dienu laikā.

Tāpat novārītus dzinumus mēdzot arī marinēt.

Lieki pieminēt ka atšķirīgiem sagatavošanas veidiem gala produkta garša ir atšķirīga.

Salīšana: uz 10kg paparžu jaunajiem dzinumiem ņem 4kg sāls. Trauka dibenā ieber sāls kārtu, liek kārtu ar papardēm, atkal sāli, atkal papardes utt. Augšā atkal uzber bagātīgi sālskārtu.

Noslogo - slogam jābūt diezgan smagam - vismaz 5kg

Pēc 2 nedēļām sālījumu nolej pārkrāmē tā lai apakšēja da\ās papardes tagad būtu augšā un pārlej ar sālījumu, kuram sāls ir 25% no ūdens svara. Pirms lietošanas 2 dienas nomērcē mainot ūdeni, vai mainot ūdeni novāra.
Var apcept eļļā vai ēst tāpat.
 
http://www.draugiem.lv/#/blogs/?p=9812777