pirmdiena, 2013. gada 13. maijs

Nieru mazspējas cēlonis



Fragments no topošās Elvitas Rudzātes grāmatas “Ķermeņa filosofija” sērijā “Piedošanas mācība”.
Nieru mazspēja medicīnas skatījumā
Nieru mazspēja (Latīņu val.: insufficientia renalis) var būt akūta vai hroniska. Akūta nieru mazspēja ir visu nieru funkciju strauja pasliktināšanās, kas izraisa urīna daudzuma samazināšanos vai pat pilnīgu urīna trūkumu. Tā var rasties gan pēkšņi, gan pēc ilgstošas nieru slimības. Tās biežākie cēloņi ir saindēšanās ar smago metālu sāļiem, tetrahloroglekli, citiem organiskiem šķīdinātājiem, etiķa esenci, tvana gāzi, sēņu un čūsku indēm, dažādiem medikamentiem. Akūtas nieru mazspējas cēlonis var būt arī plaši apdegumi, smagas traumas (it īpaši, ja sašķaidīti muskuļi), smagas dzemdības, noasiņošana, kā arī akūts nieru iekaisums vai hroniska nieru iekaisuma saasinājums u.c. Minētās vielas un faktori vai nu bojā nieru audus, vai arī rada nierēs asinsrites traucējumus, kuru dēļ stipri samazinās vai pat pilnīgi izbeidzas filtrācija nieru kamoliņos. Viens no pirmajiem simptomiem ir urīna daudzums, mēdz būt nespēks, nogurums, reizēm slikta dūša, vemšana, retāk sāpes nieru apvidū.
Nieru mazspēja garīgajā skatījumā
Nieru mazspēja rodas no skaudības, kura pāraugusi atriebtkārē, t.i., baiļu nepietiekamība – pamācošo baiļu neesamība. Cilvēks, kas nevēlas neko dzirdēt par savām vājībām un kas dara visu, lai viņu uzskatītu par drosmīgu, kategoriski savas bailes noliedz. Tātad viņā nav pamācošu baiļu, ko pārvērst drosmē. Ja cilvēks bailes nomāc līdz tādai pakāpei, ka pret tām kļūst pavisam nejūtīgs, tad viņš grasās demonstrēt savu pārgalvīgo drosmi. Paštīksminoša plātība un galvu reibinoši triki slēpj sevī veikli paslēptas bailes, ka mani var noturēt par gļēvuli. Ar nesaprātīgu drosmi cilvēks pierāda sev un citiem, ka viņš ir labāks par citiem. Izjūta, ka es esmu drosmīgāks, proti, labāks par citiem, piespiež izgudrot iespējas savas drosmes demonstrēšanai. Šī vēlme izraisa riskēšanu ar veselību jau tā bīstamā darbā, jo vairs netiek ievēroti drošības tehnikas noteikumi. Nieru nepietiekamībā visi vaino tikai darbu. Ar nieru nepietiekamību slims cilvēks, kas apzinās šīs kļūdas un no tām izrietošo pārējo kļūdu virkni sevī, spēj atlabt. Diemžēl darba varonība vai nesaprātīga drosme darbā ir tik vilinošs saldais ēdiens, ka no tā ļaudis nekādi negrib atteikties.
Pirmā nieru nepietiekamības pazīme var būt urīna daudzuma samazināšanās, kas var izvērsties anūrijā, proti, urīns vairs neizdalās. Par ko liecina šī pataloģija? Nieres atrodas muguras daļā, tā ir gribas enerģijas ietekmes sfēra. Urīnpūslis atrodas priekšpusē, proti, jūtu enerģijas apvidū. Caur urīnpūsli izvada ārā jūtu rūgtumu. Urīna daudzuma samazināšanās liecina, ka cilvēks negrib ļaut vaļu sarūgtinājumam nepiepildīto vēlmju dēļ. Viņš baidās. Baidās nodarīt sāpes citiem. Labāk ciest pašam. Bailes runāt un šādi otrā cilvēkā izprovocēt dusmas aizslēdz viņam muti. Cilvēks pats sev iestāsta, ka tā viņš saudzē sev dārgos ļaudis. Kad uzkrājies sarūgtinājums ir pāri pieļaujamajai robežai, sāk mazāk izdalīties urīns.
Autore: Elvita Rudzāte