trešdiena, 2013. gada 22. maijs

Garīgais ceļojums jeb Lecošās Peles stāsts


Garīgais ceļojums jeb Lecošās Peles stāsts (1.turpinājums)
 
 
 
Šis ir turpinājums Ziemeļamerikas šeijenu un siū indiāņu cilšu seno garīgo tradīciju mācības atspoguļojošam stāstam par Lecošo Peli. Iepriekšējā daļā lasījām par Pelēna garīgo meklējumu aicinājumu, tad ceļojuma uzsākšanu, pirmo atklāsmju un mācību iegūšanu, tad par vēlēšanos tajās dalīties ar saviem cilts brāļiem un to pilnīgi noraidošā attieksme. Pele arhetipiski ir ļoti rosīga, taču neredz tālāk par savu degungalu, jo rosoties savās ikdienas gaitās nav laika nekur tālāk paskatīties. Cik pazīstami, vai ne? Un tad vēl arī baidīšanās no visa vēl nezināmā. Tagad Pelēns, pateicoties savai pirmajai mācībai, ir ieguvis vārdu Lecošā Pele. Un iegūtā atklāsme par Svētajiem Kalniem, liek viņam turpināt savu ceļojumu.  Tulkojumā joprojām ir saglabāta autora pieeja visus arhetipiskos un atslēgas vārdus rakstīt ar lielo burtu. Varētu teikt, ka tie ir tie vārdi, kas nepārprotami ir nozīmīgi katra cilvēka garīgajā ceļā. Tātad tagad ceļojuma turpinājums un nākamās pārvaramās bailes un grūtības...
 
 
Lecošā Pele devās uz Peļu Vietas Malu un Piesardzīgi Ieskatījās priekšā esošajā Prērijā. Viņš Meklēja Ērgļus. Debesīs bija Pilns ar daudziem Punktiem, Ikviens kā Ērglis. Bet Pelēns bija Izlēmis Doties uz Svētajiem Kalniem. Viņš Saņēma Visu savu Drosmi un Skrēja pa Prēriju cik Ātri vien Spēja. Viņa mazā Sirsniņa Sitās aiz Uztraukuma un Bailēm.
Viņš Skrēja kamēr Nonāca pie Pasargājoša Salvijas Krūma. Viņš Atpūtās, un mēģinādams Atgūt Elpu, Ieraudzīja kādu Vecu Peli. Salvijas Krūms, kur Dzīvoja vecā pele, bija Peļu Paradīze. Šeit bija Sēklu Pārpilnība, Migas Materiāli un vēl daudz kas cits, ar ko būt Aizņemtam.
"Sveiks," teica Vecā Pele. "Laipni lūgts."
Lecošā Pele bija Pārsteigts. Tāda Vieta un tāda Pele. "Tu Patiešām esi dižena Pele," Lecošā Pele teica ar Vislielāko Cieņu. "Šī Patiešām ir Brīnišķīga Vieta. Un arī Ērgļi tevi šeit nevar Saskatīt," teica Lecošā Pele
"Jā," teica Vecā Pele, "un Ikviens šeit var Saskatīt Prērijas Visas Būtnes: Bizonu, Antilopi, Trusi un Koijotu. Ikviens no šejienes var redzēt viņus Visus un Zināt viņu Vārdus."
"Tas ir Neticami," teica Lecošā Pele. "Vai tu vari Saskatīt arī Upi un Svētos Kalnus?" 
"Jā un Nē," Pārliecinoši Teica Vecā Pele. "Es Zinu, ka ir tāda Lielā Upe. Bet es Baidos, ka Svēties kalni ir tikai Mīts. Aizmirsti savu Nodomu Tos Redzēt un paliec šeit kopā ar mani. Te ir Viss, ko tu Vēlies, un šī ir Laba Vieta, kur Dzīvot."
"Kā tu vari kaut ko tādu Teikt?" Nodomāja Lecošā Pele. "Svēto Kalnu Dziedinošā Mācība ir Tāda, ko Neviens Nekad Nevar Aizmirst."
"Liels paldies tev, Vecā pele, par Barību, ar kuru mani Cienāji, par laipno uzņemšanu tavā Lieliskajā Mājvietā," teica Lecošā Pele. " Bet man Jāmeklē Kalni."
"Tu esi Muļķa Pele, ja tu Nepaliec šeit. Prērijā ir daudz Briesmu! Paskaties augšup!" vēl Pārliecinošāk teica Vecā Pele. "Redzi visus tos Punktus! Tie ir Ērgļi, un tie tevi Noķers!"
Lecošai Pelei bija grūti Doties Tālāk, bet viņš bija Izlēmis un Atkal ātri Skrēja. Zeme bija Nelīdzena. Bet viņš Sasprindzināja savu Asti un Skrēja no Visa Spēka. Viņš Skrienot Juta Punktu Ēnas uz savas Muguras. Visu šo Punktu. Beigās viņš Ieskrēja Melno Plūmju Pudurī. Lecošā Pele knapi spēja Noticēt savām Acīm. Te bija Vēsa un Plaša Vieta. Te bija Ūdens, Plūmes un Sēklas, ko Ēst, Zāle ko Vākt Migai, Alas ko Izpētīt un daudz kas cits ar ko būt Aizņemtam. Un te bija daudz lietu, ko Vākt un Uzkrāt.
Viņš sāka Izpētīt savu Jauno Ieguvumu, kad Sadzirdēja ļoti Smagu Elpošanu. Viņš ātri Sekoja šai Skaņai un Atrada tās Avotu. Tas bija Liels Matains Uzkalns ar Melniem Ragiem. Tas bija Liels Bizons. Lecošā pele tikai ar grūtībām spēja Noticēt tās Būtnes Lielumam, kuru Redzēja Gulošu savā priekšā. Tas bija tik liels, ka Lecošā pele varētu Ielīst Vienā viņa Lielajiem Ragiem. "Cik Diža Būtne," Domāja Lecošā Pele un Pielīda Tuvāk.
"Sveiks, mans Brāli," teica Bizons. "Paldies, ka Apciemo mani."
"Sveiks, Lielā Būtne," teica Lecošā Pele. "Kāpēc tu šeit Guli?"
"Es esmu Slims un es Mirstu," Bizons teica, "un mana Dziedināšanās Mācība man Teica, ka vienīgi Peles Acs var Dziedināt mani. Bet, mazo Brāli, bet šeit nav tādas Lietas kā kāda Pele."
Lecošā Pele bija šokā. "Viena no manām Acīm!" viņš domāja," Viena no manām Mazajām Actiņām." Pelēns aizsteidzās atpakaļ Melno Plūmju Pudurī. Tomēr Elpa kļuva arvien Smagāka un Lēnāka.
"Viņš Nomirs," Domāja Lecošā Pele, "ja es viņam Neiedošu savu Aci. Viņš ir pārāk Diža Būtne, lai Ļautu viņam Nomirt."
Pelēns Gāja Atpakaļ, kur Gulēja Bizons un Teica. "Es esmu Pele," viņš teica Drebošā Balsī. "Un tu, mans Brāli, esi Diža Būtne. Es nevaru Ļaut tev Nomirt. Man ir Divas Acis, tu vari ņemt Vienu no tām."
Tajā pašā brīdī, kad Tas tika Pateikts, Lecošās Peles Acs Izlidoja Ārā no viņa galvas un Bizons Kļuva Vesels. Bizons Pielēca Kājās, Satricinot Visu Lecošās Peles Pasauli.
"Paldies tev, manu mazo Brāli," teica Bizons. " es Zinu par taviem Svēto Kalnu Meklējumiem, un arī par tavu Ceļojumu uz Upi. Tu esi Devis man Dzīvību, tā es to varēšu Atdāvināt Ļaudīm. Es būšu tavs Brālis uz Visiem Laikiem. Skrien zem mana Vēdera un es tevi Aizvedīšu tieši līs Svēto Kalnu Pakājei. Un tev nebūs Jābaidās no Punktiem. Ērgļi tevi neredzēs, kamēr Skriesi zem Manis. Bizona Mugura būs viss ko tie Redzēs. Es esmu no Prērijas un es Uzkritīšu tev virsū, ja Mēģināšu Doties augšup Kalnos."
Mazais Pelēns Skrēja zem Bizona, Drošībā un Apslēpts Punktiem, bet tikai ar Vienu Aci tas bija Biedējoši. Bizona Lielie Nagi Tricināja Visu Pasauli uz katra viņa Soļa. Beidzot viņi nonāca Vietā un Bizons Apstājās.
"Šeit mums Jāšķiras, mazo Brāli," teica Bizons.
"Lielum lielais tev Paldies," teica Lecošā Pele. "Bet Zini, bija ļoti Biedējoši Skriet zem tevis tikai ar Vienu Aci. Un es biju Nepārtrauktās Bailēs no taviem Lielajiem Zemi Tricinošajiem Nagiem."
"Tev nebija ne no kā Jābaidās," teica Bizons. "Jo es Eju Saules Dejā un es Vienmēr Zinu, kur mani Nagi Atdursies. Tagad man Jāatgriežas Prērijā, manu Brāli. Tu Vienmēr mani tur varēsi Satikt."
 
Tulkoja Jānis / Baltais Vējš
 
Tulkots no No Hiemeiohsta Storma grāmatas "Septiņas Bultas"
Hyemeyohsts Storm "Seven Arrows"