piektdiena, 2013. gada 17. maijs

Kā iedzīvoties bailēs un fobijās bērnībā!




Kā panākt, lai jūsu bērns, kad izaugs , būtu patstāvīgs klients psihologa kabinetā, mēģinot atbrīvoties no dažādām bailēm un fobijām. Instrukcija strādā 100 %.
 
1.Sāciet ar to, ka pēc iespējas mazāk ļaujiet viņam kaut ko apskatīt. No vabolēm līdz zirnekļiem vispār turiet viņu pa gabalu. Vēl labāk, ja jūs paši no viņiem baidītos. Vienkārši bļaujiet :’’Nedrīkst!’’, ‘’Es tā teicu’’. UN galvenais neko neapskaidrojiet kāpēc nedrīkst vai kas tie vispār tādi pa zvēriem ir.
 
2.Ļoti labi fobijas izveidei strādā kliedzieni :’’Ej prom no tā suņa-viņš tev tūlīt iekodīs! Nestaigā pa ledu-sasitīsi galvu! Nekāpelē pa kokiem, salauzīsi kājas!’’ Jo skaļāk bļausiet, jo labāk iedarbosies.
 
3.Ja bērns ir nokritis sasities un raud, baidieties par viņu. Iebļaujieties ātri un skaļi( daudzas vecmāmiņas tā dara) un nervozi viņu apskatiet . Meklējiet kur ir stiprs sasitums, kas noteikti ietekmes viņa atlikušo dzīvi. Ja nevariet atrast, nepadodieties, sakiet :’’Uz vakaru noteikti parādīsies!’’
 
4.Lai nākamo reizi baidītos nokrist, sakiet :’’Nu vot. Atkal! Kāds tu esi neveikls’’. Vēl ir labi padalīties ar draudzeni :’’Viņš mums ir tāds...Ne tas kā Anniņa.....’’ Par to, ka jūsu bērns ir ļoti neveikls, labāk ir pastāstīt vairākiem cilvēkiem-savāciet nelielu sanāksmi. Un kamēr ejiet ar viņu uz mājām, noteikti pazvaniet vismaz trīs draudzenēm un pastāstiet, ka jūsu lempīgais bērns kā vienmēr nokrita.
 
5.Vēl ļoti labs veids kā iedzīvoties uzmācīgās bailēs ir-paraudiet ar viņu kopā, ilgāk. Ar vārdiem :’’Ko man tagad darīt! Cik tev gan tas ir sāpīgi! Ak, tu mans nabadziņš! Dod es tevi panesīšu klēpī’’ Forši, ja viņam ir jau kādi gadi 7, labāk-16.Katram gadījumam-pat pie sasista ceļgala!-izsauciet ātros, palūdziet , lai atbrauc ar visu sirēnu, tā būs ātrāk .UN uztraucieties vairāk: ko viņa tik ilgi nebrauc?!
 
6.Vēl ir ļoti labi, kamēr bērns ir vēl maziņš, jautras spēles veidā negaidīti biedēt viņu no stūra. Var vēl uzsēdināt kaut kur augstu un neņemt nost ilgāk. Novāciet tālāk visus asākos priekšmetus un viņam neko nepaskaidrojiet kāpēc. Piemēram, bērnam nemaz nav jāzina, ka no auksta ūdens var saaukstēties, bet ar karstu var applaucēties. Taisiet viņam vienmēr siltu vannu, bez kādiem paskaidrojumiem.
 
7.Lai bērns baidītos no ūdens-velciet viņu ar varu baseinā vai jūrā! Jūs vai tad neesiet dzirdējuši par šo labo veidu kā iemācīt peldēt?
 
8. Pieņemsim jūs dzīvojat pirmajā stāvā, bērnam jau ir 10 gadi un –kļūda!-viņš nebaidās no lifta! Neuztraucieties, nekas vēl nav pazaudēts! Aizliedziet viņam braukt viņā. Stāstiet stāstus kā cilvēki iesprūst liftos un tur nav pietiekami gaisa un skābekļa elpošanai. Tikai nestāstiet viņam par avārijas pogu , ja lifts iesprūst tad tā ir domāta tādiem gadījumiem. Tāpat šī metode strādā ar zemestrīcēm un vulkāniem. Svarīgi: vairāk noslēpumainības! Un, protams, atcerieties visus gadījumus , kad lidmašīna cieta avārijā.
 
9. Bailes no publiskas uzstāšanās? Nu tas ir pavisam viegli! Vairāk kritizējiet bērnu par visu, ko viņš dara. Neslinkojiet, atrodiet kaut kādu neveiksmi it visā , ko viņš dara. Labi būtu, ja viņam būtu kāds tēls, kam viņš varētu līdzināties, vēlams neaizsniedzams. Vēl ir ļoti labi uzdot pa muti, kad bērns vēlās pateikt brīdi, kad tu sit klaču ar saviem draugiem. Ja bērns pēc rakstura ir lēns un viņam ir svarīgi izdarīt visu līdz galam, neļaujiet viņam to darīt, labāk pasteidziniet viņu, lai nečāmajas.
 
10.Vēlk viens superīgs veids-apsaukāt bērnu par gļēvuli. Ļoti efektīvi tas ir puikām, par to, ka puikas neraud( ceru, ka jau esiet to pateicis).Neizpaustās bērna asaras nekur nepaliks, tās iznāks ārā somatiskos simptomos( ap gadiem 40-sirdstlēkmē, infarktos)
 
11.Ja bērns baidās gulēt tumsā, nekas, ignorējiet to, slēdziet gaismu ārā, gan jau pieradīs. Un noteikti vēl piesakiet, ka ja neklausīs tad briesmoņi zem gultas celsies augšā un viņu apēdīs. Viss- neiroze rokā.
 
Nobeigumā-galvenais padoms fobiju attīstībai un baiļu iesakņošanos jūsu bērnam: ja baidies, labāk ir nezināt no kā. Un negribēt uzzināt nekādā gadījumā.
P.S Ceru, ka jums pietika humora izjūtas, lai izlasītu šos bīstamos padomus līdz galam un saprast: bērns neiedzīvosies bailēs un fobijās, ja jūs darīsiet visu otrādi.