otrdiena, 2016. gada 26. jūlijs

Dziļas mīlestības būtība

http://garavasara.com/articles/dzilas-milestibas-butiba


Leģendārais dzenbudisma skolotājs Thiķ Ņat Haņs par to, ka mīlēt, pirmkārt, nozīmē saprast otru cilvēku.
1. Ja ūdens krūzē izšķīdināsiet sauju sāls, tādu ūdeni nebūs iespējams dzert. Taču, ja iebērsiet šo sāli upē, tad no tās joprojām varēs ņemt ūdeni ēdiena gatavošanai, mazgāties un dzert. Upe ir neizmērojama, tai ir spēja pieņemt, aptvert un transformēt. Ja sirds ir maza, tad spēja saprast un būt līdzcietīgam ir ierobežota, un mēs ciešam. Mēs nevaram pieņemt citu nepilnības un pieprasām, lai viņi mainās. Bet tad, kad mūsu sirdis kļūst lielākas, tās pašas lietas vairs nerada ciešanas. Mums ir daudz sapratnes un līdzjūtības, un mēs esam gatavi savus apskāvienus atvērt arī citiem. Mēs pieņemam viņus tādus, kādi viņi ir, un tad viņiem parādās iespēja mainīties.

2. Patiesi dziļās attiecībās izzūd robeža starp jums un otru cilvēku. Viņš - tas esat jūs, bet jūs - tas ir viņš. Jūsu ciešanas ir viņa ciešanas. Kad jūs apzināties savas ciešanas, jūs palīdzat mīļotajam cilvēkam ciest mazāk. Ciešanas un laime jums vairs nešķiet kaut kas tāds, kas attiecas tikai uz vienu no jums. Tas, kas notiek ar mīļoto cilvēku, notiek arī ar jums. Patiesā mīlestībā nav nodalīšanas vai diskriminācijas. Viņa laime - tā ir jūsu laime. Jūsu ciešanas - tās ir viņa ciešanas. Jūs vairs nevarat teikt: "Tā ir Tava problēma".

3. Dziļas mīlestības būtība ir spējā piedāvāt mīlestību. Jūs varat kļūt par gaismas staru otram cilvēkam. Nav iespējams kādam piedāvāt laimi, kamēr pats to neizjūtat. Tādēļ uzceliet sevī ērtu namu, pieņemot sevi un mācoties mīlēt un dziedināt sevi. Praktizējiet apzinātību, lai varētu radīt laimes un prieka mirkļus, ar ko sevi uzlādēt. Tad jums būs, ko piedāvāt otram cilvēkam. Barojot un kopjot mūsu pašu laimi, mēs kopjam savu spēju mīlēt. Lūk, kādēļ mīlēt nozīmē apgūt savas laimes uzturēšanas mākslu. Ja jums ir pietiekoši daudz sapratnes un mīlestības, tad katra minūte, lai ko jūs dienas gaitā darītu - gatavojat brokastis, vadāt automašīnu, laistāt dārzu vai nodarbojaties ar jebko citu dienas laikā, - var kļūt par prieka mirkli. Saprast otra ciešanas - tā ir labākā dāvana, ko varat uzdāvināt citam cilvēkam. Sapratne - tas ir vēl viens vārds, kā saukt mīlestību. Ja jūs nespējat saprast, tad jūs nespējat mīlēt.

4. Bieži vien mēs iemīlamies ne jau tādēļ, ka patiesi mīlam un saprotam mūsu kaisles objektu, bet tādēļ, lai novērstu uzmanību no savām ciešanām - nepatikšanām, nepatīkamām emocijām. Kad mēs mācāmies mīlēt un saprast sevi un būt patiesi līdzcietīgi pret sevi, tad mēs spējam patiesi mīlēt un saprast otru cilvēku. Mīlēt, neapzinoties, kā mēs mīlam, nozīmē ievainot mīļoto cilvēku. Lai zinātu, kā mīlēt, mums ir jāsaprot otrs cilvēks. Lai saprastu, nepieciešams klausīties. Ja jūs mīlat, jums jābūt spējīgam atvieglot mīļotā cilvēka ciešanas. Tā ir māksla. Ja jūs nesaprotat viņa ciešanu saknes, tad jūs nespējat palīdzēt, tāpat kā ārsts nevar izārstēt jūsu slimību, ja nezina tās iemeslus. Lai sniegtu atvieglojumu, jums ir nepieciešams saprast mīļotā cilvēka ciešanu iemeslu. Jo vairāk jūs saprotat, jo vairāk jūs mīlat; jo vairāk jūs mīlat, jo vairāk jūs saprotat. Tās ir vienas realitātes divas puses. Spēja saprast un spēja mīlēt pēc būtības ir viens un tas pats.

5. Bieži vien teikdami: "Es tevi mīlu", mēs liekam uzsvaru uz "Es", kurš mīl, neaizdomājoties par pašu mīlestību, ko piedāvājam, - cik dziļa tā ir. Tas tādēļ, ka atrodamies sava ego gūstā. Mēs uzskatām, ka esam atdalīti no visa, bet pasaulē neeksistē kaut kas tāds kā atsevišķs "Es". Zieda sastāvā ir tādi ne-zieda elementi, kā hlorofils, saules gaisma un ūdens. To visu noņemot nost, no zieda nekas nepaliks pāri. Zieds nevar pastāvēt pats par sevi. Zieds var pastāvēt tikai kopā ar tiem - "kopābūt" jeb būt savstarpēji saistītiem. Tāpat arī cilvēks. Mēs nevaram eksistēt atsevišķi – paši par sevi. Mēs varam dzīvot tikai savstarpēji saistīti. Es sastāvu no tādiem ne-saviem elementiem kā zeme, saule, vecāki un senči. Ja jūs attiecībās spējat ieraudzīt savstarpējo saikni starp jums un mīļoto cilvēku, tad jūs jūtat, ka viņa ciešanas ir jūsu ciešanas, bet jūsu laime - viņa laime. Ar tādu mīlestības redzējumu jūs runājat un rīkojaties citādāk. Tas var atvieglot daudzas ciešanas.

Sīkāk skat. Thich Nhat Hanh «How To Love».

* No krievu valodas tulkoja Kristīna Zacesta speciāli priekš www.garavasara.com
* Korektore: Liene Lāce