sestdiena, 2017. gada 3. jūnijs

Kā pasargāt ādu no saules staru kaitīgās ietekmes ar dabīgiem līdzekļiem

http://www.aromaessence.lv/blog/params/post/1211424/ka-pasargat-adu-no-saules-staru-kaitigas-ietekmes-ar-dabigiem-lidzekliem

Ir zināms, ka cilvēka organisms veselībai tik svarīgo D3 vitamīnu vislabāk spēj radīt, ja cilvēks aptuveni 20 minūtes dienā uzturas saules staros. Savukārt pārmērīgs saules daudzums ādai var kaitēt. Vienā no pētījumiem, kurā tikai analizēta UVA un UVB ietekme uz šūnu DNA, pētnieki secināja, ka UVA starojums izraisa daudz vairāk mutāciju ādas šūnās, nekā domāts iepriekš. Turklāt UVA izraisītie šūnu bojājumi atrodas daudz dziļākos ādas slāņos nekā UVB radītie. Tieši UVA stari rada grumbiņas, un to ietekmē samazinās dabiskā kolagēna sintēze ādā - tā kļūst mazāk elastīga. Tādēļ ieteicams izvēlēties krēmu, kas efektīvi pasargā no UVA un UVB stariem un satur antioksidantus, kas mazina saules nodarīto kaitējumu ādai.
Uz sauļošanās aizsargkrēma norādītais SPF (Sun Protection Factor) jeb saules aizsardzības faktors ir mērvienība, kas raksturo saules staru filtru spēju pasargāt ādu no ultravioletajiem UVB stariem. SPF norāda, cik ilgu laiku cilvēks var pavadīt saulē negūstot apdegumu. Ja bez aizsardzības krēma āda kļūst apsārtusi pēc 12 minūtēm, tad ar SPF 10 krēmu šis laiks pagarinās līdz 120 minūtēm (12x10).
Diemžēl lielākā daļa veikalos pieejamo sauļošanās kosmētikas produktu pilnīgu aizsardzību nenodrošina. Uz sintētiskajiem krēmiem rakstītais SPF raksturo tikai bloķēto UVB staru daudzumu, bet neko nepasaka par UVA aizsardzību. Nav arī nozīmes meklēt krēmu ar maksimāli lielu SPF faktoru, jo bloķēto staru daudzums būtiski neatšķiras:
SPF 10   - 90,0%
SPF 20  - 95,0%
SPF 30  - 96,7%
SPF 60  - 98,3%


Bez tam, vielas, ko izmanto sintētiskajos sauļošanās aizsargkrēmos, var nelabvēlīgi ietekmēt veselību un apkārtējo vidi. Vērā ņemams ir atklājums, ka daudzi saules aizsardzības produkti satur estrogēnus (sievišķos dzimumhormonus) imitējošas ķīmiskas vielas. Šīs estrogēnas iedarbības sintētiskās vielas kaitē cilvēka organisma hormonālajai sistēmai, rada disbalansu un sekmē nelabvēlīgu šūnu veidojumu rašanos. Ja krēma sastāvā ir kāda no zemāk minētajām vielām, labāk no tā izvairīties: Benzophenones (Oxybenzone), Octinoxate (OMC), Homosalate (HMS), PABA esters, Parabens.
Kā tad sevi pasargāt no saules kaitīgās ietekmes? Var izvēlēties no dabīgām izejvielām gatavotus kosmētikas produktus, kas satur dabīgus saules aizsargfiltrus, piemēram, minerālu pulverus: titāna dioksīdu vai cinka oksīdu (Titanium Dioxide, Zinc Oxide), kas darbojas pēc spoguļa principa – atstaro saules starus. Ja minerālu pulveri pievieno dabīgam sauļošanās aizsargkrēmam, tiek panākta aizsardzība gan no UVA, gan UVB stariem. Šāds aizsargkrēms ir piemērots arī bērniem un cilvēkiem ar jutīgu ādu.
Arī dažiem augu sviestiem un eļļām piemīt dabīgs saules aizsargfiltrs un līdz ar to spēja mazināt saules staru kaitīgo ietekmi.  Tāda ir kokosa eļļa, avokado eļļa, argāna eļļa, džodžobas eļļa, olīveļļa, saldo mandeļu eļļa, makadāmijas riekstu eļļa, sezama sēklu eļļa, rīsu kliju eļļa, kaņepju sēklu eļļa, basijas sviests, kakao sviests, mango sviests. Vislielākais aizsargfaktors piemīt kviešu asnu eļļai, aveņu sēkliņu eļļai un karandžas eļļai. Protams tādā veidā darbojas tikai dabīgas nerafinētas augu eļļas un sviesti, kas vienlaikus ādu gan mitrina, gan baro, vienlaikus mazinot brīvo radikāļu kaitīgo ietekmi.
Lai panāktu pēc iespējas labāku aizsardzību, dabīgajā sauļošanās aizsargkrēmā ieteicams kombinēt dažādas augu eļļas un sviestus un pievienot arī kādu no minētajiem minerālu pulveriem. Dabīgu sauļošanās aizsargkrēmu vari pagatavot pats vai arī iegādāties to www.aromaessence.lv/veikals/.

Aromterapeites Ingas Nemšes ieteikumi

Izmantotie avoti: