ceturtdiena, 2017. gada 19. janvāris

Iveta Apine: Līderi pilnībā neizprot, ko īsti cilvēkiem nozīmē pārmaiņas

http://icfcc.lv/lv/iveta-apine-ko-cilvekiem-nozime-parmainas/

Kāpēc dažiem cilvēkiem ir viegli pieņemt pārmaiņas, bet citi ar tām nespēj sadzīvot? Kāpēc tikai 8% cilvēku, kuri nolēmuši kaut ko mainīt savā dzīvē, tas izdodas? Par mūsu smadzeņu procesiem pārmaiņu laikā stāsta vadības apmācību programmu vadītāja, koučs un ICF Coaching Conversations 2017 runātāja Iveta Apine. Iveta ir ICF Latvia valdes locekle un konsultāciju uzņēmuma “Humulus” valdes locekle. Konferencē ICF Coaching Conversations Iveta vadīs meistarklasi ar nosaukumu “Sistēmiskais koučings: izmaiņas individuālā un organizācijas līmenī”.

Kāpēc ir tik grūti mainīties un pieņemt pārmaiņas?

Hārvarda universitātes pētījumi liecina, ka no visiem cilvēkiem, kas ir nolēmuši veikt pārmaiņas, tikai 8 % tas izdodas. Organizāciju izmaiņas 85%  gadījumu cieš neveiksmi, jo to līderi pilnībā neizprot, ko īsti cilvēkiem nozīmē pārmaiņas – mainīt savas vērtības un uzvedību, un tādēļ koncentrējas uz nepareizajām lietām. “Uz papīra” pārmaiņu ieviešana izskatās saprotami, tie ir skaitļi, procesi, informācija, motivācija, taču faktiskā transformēšanās gan organizācijas, gan individuālā līmenī prasa pastāvīgi veltīt uzmanību un pūles jaunu uzvedību un modeļu apguvei.
Līderi pilnībā neizprot, ko īsti cilvēkiem nozīmē pārmaiņas – mainīt savas vērtības un uzvedību, un tādēļ koncentrējas uz nepareizajām lietām.

Kā izmaiņas izskatās smadzenēs?

Neirozinātnes pētījumi apliecina, ka katru reizi, kad mēs saskaramies ar izmaiņām savā apkārtē, mūsu smadzenes mums sūta signālus, ka kaut kas nav kārtībā.  Katrs šāds signāls smadzenēs tiek izvērtēts, lai noskaidrotu bīstamību, ko izmaiņas apkārtnē mums varētu nest. Faktiski, katras izmaiņas tiek izvērtas kā potenciāls apdraudējums. Šie procesi notiek neapzināti un automātiski, un vairums no mums, īpaši neinteresējoties par smadzeņu darbību, par to neko nezina. Taču līdz mūsu apziņai šo signālu radītās reakcijas nonāk emociju, jūtu, domu, uzvedības un fiziski ķermenisku sajūtu veidā.  
Draudu gadījumā mēs atmetam visu lieko, tai skaitā, idejas par to, ka pārmaiņas varētu būt interesantas, nest jaunas iespējas, un tā vietā, lai fokusētos uz izmaiņu pieņemšanu, zibenīgi koncentrējamies izdzīvošanai. Mums ir trīs iespējamās reakcijas apdraudējuma gadījumā: cīnīties, bēgt vai sastingt. Šīs reakcijas ir arhaiskas un ir palīdzējušas mūsu priekštečiem izdzīvot gadsimtiem ilgi, taču tās neatbalsta mūs ar transformāciju saistītu mērķu sasniegšanā. Lai piedzīvotu pārmaiņas, turpinātu efektīvi strādāt un dzīvot, mums ir jāmaina sava rekcija, uzvedība un ieradumi. No smadzeņu viedokļa tas nozīmē burtiskā nozīmē veidot jaunus savienojumus, jaunus “celiņus”, uzvedības ziņā – jaunus ieradumus, utt.
Smadzenēs katras izmaiņas tiek izvērtas kā potenciāls apdraudējums. Draudu gadījumā mēs atmetam visu lieko, tai skaitā, idejas par to, ka pārmaiņas varētu būt interesantas, nest jaunas iespējas.

Kā koučings var palīdzet veikt izmaiņas?

Klienti, nākot pie kouča nojauš, ka pārmaiņas veikt varētu būt sarežģīti, tāpēc meklē atbalstu gan individuālā, gan organizāciju līmenī. Pārmaiņu ieviešana nozīmē transformēt veidu, kā cilvēks vai organizācija ir darbojušies līdz šim un ieviest kaut ko jaunu. Tas prasa laiku, jo jaunajam ir jāiestrādājas visos līmeņos – nepietiek tikai ar pārmaiņu saprašanu. Tās jāievieš un jāpieņem arī ar sirdi. Koučs strādā ar metodēm, kas virza pašu klientu uz nepieciešamajiem resursiem un palīdz viņam pašam veikt iekšējo transformācijas procesu, nedodot padomus vai tiešā veidā nemācot, ko darīt. Ir pierādījumi, ka tajos brīžos koučinga procesā, kuros klients pats nonāk līdz savām atklāsmēm, smadzenēs rodas savienojumi, kas rada milzīgu enerģijas plūsmu, iedvesmo un stimulē sasniegt mērķus. Fokusēšanās uz savām atklāsmēm un iespējām sniedz koučinga klientiem iespēju pārvarēt homeostāzi un palīdz veikt ilgtermiņa transformāciju.
Brīžos, kuros klients pats nonāk līdz savām atklāsmēm, smadzenēs rodas savienojumi, kas rada enerģijas plūsmu, iedvesmo un stimulē sasniegt mērķus.