piektdiena, 2015. gada 1. maijs

Seši visvērtīgākie augļi, kurus vērts ēst biežāk

 

       Ikviens zina, ka augļi ir mūsu enerģijas un veselības avots. Tie satur daudz vitamīnus, minerālvielas un ir lielisks šķiedrvielu avots, kā arī viens no labākajiem veidiem kā uzlabot mūsu imunitāti. Lai arī šķiet, ka augļi tāda uzkoda vien ir, savā uzturvērtību ziņā tie var aizstāt pat kārtīgu maltīti.
Banāni
Banāns ir viens no tie augļiem, kurus iesaka lietot uzturā pirms jogas nodarbības, jo tas ir lielisks enerģijas avots. Viens banāns satur apmēram 3-4 gramus šķiedrvielas. Turklāt tajos esošais pektīns palīdz dziedēt kuņģa čūlas un ir pierādīts, ka banānos esošais laimes hormons spēj uzlabot mūsu noskaņojumu un uzveikt depresiju. Banāni ir lielisks produkts, ja vēlies samazināt svaru vai nostiprināt nervu sistēmu, kā arī tie aizsargā pret 2 tipa diabētu.
Āboli
Āboli uzlabo mūsu gremošanas sistēmas darbu, kas labvēlīgi ietekmē visu mūsu ķermeni, jo ja mūsu gremošanas sistēmas funkcionē labi, tas nozīmē, ka mūsu ķermenis pilnībā uzsūc un absorbē visas barības vielas, vitamīnus un minerālvielas, kuras mēs uzņemam ar ēdienu.  Āboli palīdz arī attīrīt ķermeni no toksīniem un samazināt holesterīna līmeni.
Avenes
Šajās ogās, salīdzinot ar citiem augļiem, ir ļoti maz cukura, tāpēc tās droši var ēst diabētiķi un tie, kuri ievēro diētu svara samazināšanai un tie, kuri mēģina samazināt dienā uzņemto cukura daudzumu.  Svarīgākais, kas jāzina - vienā glāzē aveņu ir 8g šķiedrvielu, tā ir gandrīz trešā daļa no dienā nepieciešamās devas. 
Vīģes
Šis žāvētais auglis ir lielisks papildinājums saldajiem ēdieniem, kokteiļiem, salātiem, putrām un citiem ēdieniem. To ir iecienījuši ēdiena gatavošanas meistari to saldās garšas dēļ. Viena žāvēta vīģe satur apmēram 2 g šķiedrvielu. Žāvētās vīģēs ir 50 – 77% ogļhidrātu, kas ir sešas reizes vairāk nekā svaigās. Vīģēs ir fermenti, dabiskas antibakteriālas vielas, 11 dažādu vitamīnu, 14 aminoskābju un 14 minerālvielu, tai skaitā kalcijs, dzelzs, magnijs, fosfors, kālijs.
Žāvētas plūmes
Plūmēs esošas vielas palīdz iedarbināt gremošanas sistēmu un tās visbiežāk iesaka  aizcietējumu gadījumos, jo tās palīdz iekustināt visus gremošanas procesus un sniedz ķermenim palīdzību lai tas varētu atbrīvoties no tam nevēlamām vielām.  Plūmēs esošās vielas veicina zarnu savilkšanos un kustību. Plūmes ir lielisks šķiedrvielu avots un tajās ir daudz minerālu, īpaši magnijs, kurš stimulē gremošanas sistēmas funkcionēšanu.
Avokado
Avokado satur tā saucamos «draudzīgos jeb labos taukus» un ir lielisks šķiedrvielu avots. Avokado satur līdz 30% vērtīgas augu eļļas, 1,5% olbaltumvielu, vitamīnus B1, B2, C, D, E, P, PP, K, A provitamīnu, daudz minerālvielu un mikroelementu – kāliju, kalciju, fosforu, magniju. Tā lielākais pluss ir tas, ka avokado satur  maz cukura – tikai līdz 1,6%. Taču vienā auglī ir apmēram 275 kalorijas. Avokado samazina asinsspiedienu un holesterīna līmeni asinīs. Uzlabo atmiņu un samazina sirds slimību saslimšanas. Tie ir lielisks līdzeklis gremošanas sistēmas darbības uzlabotājs, aizsargā aknas un palīdz izvairīties no aizcietējumiem.

/«Apollo», http://www.yogi.lv/