svētdiena, 2015. gada 24. maijs

Pīlādžu un kastaņu ziedi pret sēnīti, klepu u.c.

 



Pīlādžu lapas un ziedi nomāc dažādu patagonisko sēņu un baktēriju attīstību. Pīlādžu ziedus un lapas lieto arī pret avitaminozēm, kā diurētisku un vieglu caurejas līdzekli, gremošanas veicināšanai, elpošanas ceļu iekaisuma saaukstēšanās gadījumā, kā asinis tīrošu līdzekli profilaktiski, lai novērstu trombu veidošanos, kad ir paplašinātas vēnas.
Lapas lieto ikdienas vitamīnu tējām. Ziedu tēju dzer, ja ir aizsmakums un klepus, tas noder kā diurētisks līdzeklis. Svaigas saberztas mizas liek uz sāpošām vietām. Mizu novārījumu lieto pret caureju.

Tāpat ārstnieciskos nolūkos izmanto arī kastaņu ziedus un augļus.  Svarīgākā kastaņu dziednieciskā īpašība ir pretiekaisuma iedarbība. Tajos ir arī vielas, kas palēnina asins recēšanu, tonizē vēnas, paplašina asinsvadus un sāpes. No kastaņu ziediem gatavo preparātus iekaisušu, paplašinātu vēnu, artēriju iekaisumu ārstēšanai, tuberkulozes profilaksei.
No ziediem var gatavot sulu, ko lieto pa 20 pilieniem dienā.
No žāvētiem ziediem gatavo tinktūru: ņem 30 gramus ziedu (brīvi piepilda puslitra burciņu), aplej ar puslitru degvīna, notur nedēļu siltā, tumšā vietā. Lieto pa 10 – 15 pilieniem trīs reizes dienā pirms ēšanas un ierīvēšanai.

Pret kaulu un locītavu sāpēm gatavo kastaņu izvilkumus spirtā un uzlējumus.
Izvilkumam uz 100 gramiem kaltētu kastaņu ziedu vai sasmalcinātu augļu uzlej litru degvīna, periodiski sakrata un ļauj ievilkties divas nedēļas. Pēc tam izfiltrē un lieto sāpošo vietu ierīvēšanai.

Varikozām vēnām izmanto kastaņu ziedu vai augļu izvilkumu spirtā, ko lieto kompresēm, vai arī pagatavo ziedi – sasmalcinātus kastaņu augļus vai ziedus (abu veidu drogām ir vienlīdz efektīva iedarbība) samaisa ar cūku taukiem, līdz veidojas bieza masa. Ar to iesmērē slimības skartās vietas.
Kastaņu augļus var lietot arī iekšķīgi - saaukstēšanās, bronhīta, garā klepus gadījumos dzer kastaņu pulveri pa naža galam trīs reizes dienā.

Var gatavot arī kastaņu kvasu. To gatavo šādi: 15- 20 kastaņus nomizo, pārgriež uz pusēm, saber trīslitru burkā, pievieno pusglāzi cukura vai medus, nedaudz rauga un aplej ar trim litriem vārīta, atdzesēta ūdens. Burku apsien ar marli un ļauj siltā, tumšā vietā norūgt 2-3 nedēļas. Pēc tam šķidrumu var lietot - pa pusglāzei trīs reizes dienā pusstundu pirms ēšanas. Lieto gan imunitātes stiprināšanai, gan profilaksei, gan pēc smagām slimībām.
http://www.delfi.lv/rutks/majas-aptiecin…

https://youtu.be/LflJCaZ-BIg

   

http://mag-trav.in/travy-svoicnva/ryabin…
http://nebolet.com/lekarstvennye-rasteni…