trešdiena, 2017. gada 25. oktobris

Kāpēc mūsu valoda ir sena?

http://latvuda.lv/kapec-musu-valoda-ir-sena/

Mēs it kā skaitliski esam palikuši pavisam maz. Ienaidnieki un nodevēji apgalvo, ka mums nav lemts izdzīvot  tik mazā skaitā, viņi vēlas, lai mēs sevi uzskatītu par necilu, kašķīgu tautiņu, bet ja paskatāmies vēsturē, tad tieši senās tautas līdz mūsdienām ir izdzīvojušas skaitliskā mazākumā. Tomēr neskatoties uz visu – kariem, izsūtījumiem, imigrantu pieplūdumiem, mēs vēl esam un dzīvojam XXI gadsimtā. Tātad mums ir savs uzdevums Visumā. Lai pārliecinātos par mūsu izdzīvotspēju, atskatīsimies vēsturē.
Sanskrits (absolūts) jeb, kā to mēdz saukt, Devavani (Dievu valoda) ir senākā no eksistējošām valodām pasaulē. Tā ir valoda, kurā Dievi uzrunāja Riši, valoda, kurā ir uzrakstītas Vedas, Upanišadas, Puranas un visas vēdiskās zināšanas. Tā ir unikāla un tīra valoda. Pat Sanskrita vārdu atkārtošana ģenerē īpašas attīrošas vibrācijas, kas veicina apziņas uzskaņošanos uz dievišķo vilni., tās vibrācijas nes sevī pasaules radīšanas enerģiju un mūžīgo gudrību.
Sanskrits ir vienīgā valoda pasaulē, kur katra vārda skaņa un nozīme atbilst pastāvošai enerģijai un parādībai dabā. Rūjienas mācītāja baltvācieša Gustava Bergmaņa ( 1749. -1814.g. ) ģimenes locekļi atklāja, ka latviešu valoda ir vēl līdzīgāka sanskritam kā vācu. K.Lazdiņš radījis vārdnīcu ar vairāk nekā 300 vārdiem. XX.gs. 70. gados plašu darbu ar sakņu un atvasināto vārdu salīdzināšanu sācis Igors Noskovs, taču miris pāragrā nāvē, jo veselību iedragājuši padomju nometnēs pavadītie gadi. Vissenākajā vēdu valodā sarakstīta Rigvēda. Izpētot Rigvēdas himnas pirmo himnu uzgāja 62 vārdu saknes. Un atklāja, ka latviešu valodā ir 52 līdzīgas saknes, lietuviešu – 38, bet angļu, grieķu, latīņu un vācu valodās – 8 līdz 12 saknes.  Sanskritā ir arī garumzīmes. Rigvēda (sanskritā: ऋग्वेद ŗgveda, saliktenis no ŗc “slava, vārsma” un veda “gudrība”) ir sens indiešu svēto dziedājumu krājums, pārsvarā lūgšanas un himna  sanskritu valodā.  Vissenākajā vēdu valodā sarakstīta Rigvēda. Vēl interesanti, ka ir versija, ka Rīgas nosaukums radies  no šī vārda. Kas to lai zin?  Tikai daži piemēri no pētījuma, kurā ir apliecinājums, ka mēs esam sena tauta un mums ir sena valoda.
Līga
Deva-pati – pats Dievs
(abās valodās augstākais Dievs) Latviešu valodā ir arī cits nozīmīgs vārds VISVARENAIS, ko var salīdzināt ar VARŪNA vai VICVARŪNA, augstākā kosmiskā kārtība, radītājs un valdnieks, un īpaši –kosmiskās kārtības uzturētājs.
Garigas – Garīgs
Dvesele -dvēsele
Vala – velns
Tempļi un lūgšanas vietas
Deva maya – Dieva māja, templis
Deva ratyha – Dieva rati
Devatā – dieviete, dievība
Deva datta – Dieva dots
Alaya – aleja, ieleja, iespējams  – tag. saucam birzs
Kula (templis, ģimene)  – latv.v. Kuls ir (piedarbs, kuļamklons)
Apkopojot abās valodās līdzīgo vārdu nozīmes, senajiem āriešiem it kā bijuši trīs veidu tempļi jeb lūgšanas vietas: tempļa celtne, ieleja vai birzs un ģimenes lūgšanas vieta. Latviešiem svētaš birzis vai meži bija svētnīcas un mirušo kulta vietas, dažkārt arī kapsētas, t.i dabas līgas kultā tās veica to pašu lomu, kas vēlāk tika piešķirta kristīgajai baznīcai. Varbūt tāpēc šī vēsturiskā atmiņa ir tik stipra, ka mums vēl līdz šai dienai ir kapu svētki, kas citām tautām rada izbrīnu?
Uguns un dūmi
Agnis – uguns
Dhūma – dūmi
Dhūmaka – dūmaka
Kup, kupayate – kūpēt
Secinājums: latviešu valoda ir ļoti sena un vērtīga! Vēl daudzi mūsu valodas termini pēdējo 5 000 gadu laikā, iespējams arī senāk, nav būtiski mainījušies. Sargāsim pasaules pirmsākuma valodu un beigsim zemoties, runājot pie katras izdevības, svešā mēlē!