pirmdiena, 2017. gada 5. jūnijs

No kā atkarīgs libido līmenis? Skaidro Hormonu jogas terapeite Karīna Kliesta

http://veselam.la.lv/2017/05/23/no-ka-atkarigs-libido-limenis-skaidro-hormonu-jogas-terapeite-karina-kliesta/

Seksuālā enerģija ir spēcīga dabas dāvana, tā var kļūt par radošu un dziedinošu pirmatnējā dzīvības spēka izpausmes formu. Tieši šī enerģijas forma mūs padara aktīvus un virza dzīvē uz priekšu. Tuvība var kļūt par pārpasaulīgu pieredzi, divu pasauļu apvienošanos un savstarpēju bagātināšanos. Runājot par fizioloģiskajiem procesiem – lai gan hormonālās svārstības ļoti spēcīgi ietekmē libido līmeni, tomēr seksuālo apetīti nosaka ne vien smadzeņu ķīmija, bet arī daudzi citi faktori, skaidro Kundalini jogas, topošo māmiņu jogas un Hormonu jogas terapijas pasniedzēja KARĪNA KLIESTA.
Kontrolēt vai ļauties?
“Negatīvās emocijas un raizes liek ķermenim izdalīt stresa hormonus, kas sašaurina asinsvadus, sagatavo ķermeni cīņai vai bēgšanai, tādējādi tīri fizioloģiski mazina ķermeņa spēju gūt baudu. Lielākoties seksuālo apetīti ietekmē vīrišķais hormons – testosterons. Hronisks stress, ilgstošs miega trūkums, hormonālās kontracepcijas lietošana, arī menopauze var izraisīt šī atbildīgā hormona pazemināšanos.” Karīna Kliesta akcentē arī to, ka libido līmenis dzīves laikā svārstās – neraugoties uz to, ka ir pētījumi, kas apgalvo, ka sieviete savu plaukumu jeb seksualitātes virsotni piedzīvo ap 30 gadu vecumu un ka seksualitātes renesanse tiek piedzīvota pat vēl nobriedušākā vecumā. Tomēr pieredze rāda, ka nav iespējams noteikt kādu konkrētu vecumposmu. Lielā mērā noskaņojums atkarīgs no tā, kā sieviete jūtas, vai ir apmierināta ar sevi, attiecībām un dzīvi kopumā.
Gadījumos, kad trūkst viena vai otra sakārtotība, sieviete intuitīvi nemaz neļauj sev atvērties, justies rotaļīgi un viegli, ir sasaistīta. “Gadās, ka mūsdienu sieviete nevēlas būt atkarīga no kāda, grib neatkarību, patstāvību, kas viņai arī padodas, jo sieviete ir iekšēji daudzkārt spēcīgāka par vīrieti. Bet… Vai vajag?! Tas ir stāsts par laikmeta vērtībām. Tieši šī paša iemesla dēļ daudzas sievietes atkal mēģina atgriezties pie savas pirmatnējās būtības, atrast un atmodināt savu pazaudēto sievišķību”, situāciju apraksta Karīna. Protams, arī dabiskās hormonālās svārstības cikla gaitā ietekmē sievietes vēlmi pēc mīlestības fiziskās izpausmes. Tā kā sievietes bioloģiskā loma ir turpināt dzīvību, seksualitāte mostas un visjutekliskāk daiļais dzimums jūtas cikla vidū ap ovulācijas laiku, kad ir vislielākā iespēja ieņemt pēcnācēju.
Hormonu jogas terapijas pasniedzēja atzīst, ka modernajā pasaulē diemžēl izveidojusies paradoksāla situācija – dzīvojam laikmetā, kad par seksu runā visur un nepārtraukti, taču īsts, ķermenisks sekss starp partneriem kļūst arvien retāks, līdz nākas atzīt, ka sekss ir visur, izņemot reālo dzīvi. Tā vietā, lai satiktos, mēs sazvanāmies un sūtām virtuālas ziņas otram pat no blakus istabas. Ir tāds trāpīgs teiciens šajā sakarā: “Tikko pārdzīvoju vēl vienu tikšanos, kam vajadzēja būt vienkārši e-pastam” (I just survived another meeting that should have been an email). Ko iesākt?
Seksuālās dziņas atmodināšana caur jogu
Zināms, ka jogas prakse ir personību un enerģētiku transformējoša, no kā izriet – sākotnēji mostoties cilvēka snaudošajam radošajam potenciālam (Kundalini enerģijai) – var tikt spēcīgāk izjusta arī seksuālā dziņa, enerģijai secīgi virzoties no mugurkaula pamatnes pa enerģētiskajiem centriem uz augšu. Kad jaudīgā dzīvības spēka šalts sasniegusi otro čakru, var novērot pastiprinātu uzbudinājumu, turklāt cilvēks var šķist ļoti pievilcīgs apkārtējiem. Dažādu apstākļu un “bloku” dēļ nereti enerģija var “iesprūst” šajā enerģētiskajā centrā, liedzot cilvēkam piedzīvot cita līmeņa labsajūtu, vieglumu, brīvību, pat eiforiju, ko sniedz tālāka enerģijas virzība augšup pa mugurkaulu.
“Katrā enerģētiskajā centrā dzīvības enerģijai piemīt specifiska kvalitāte un vibrācija. Šī pati enerģija atbild arī par apziņas mošanos, kad sasniegti augšējie enerģētiskie centri. Kad tas notiek, seksuālā dziņa var mazināties, kas ir dabisks process, jo, cilvēkam augot garīgi, tiek iepazīta arī citāda svētlaimes sajūta, daudz pilnīgāka un visaptverošāka, atveras citas iespējas piepildījumam. Aktuāli kļūst citi veidi, kā izlietot Visuma dāvāto dzīvības spēku – radošumā, sevis realizācijā utt. Sekss joprojām paliek patīkams un baudāms, bet zūd atkarība un neremdināmās alkas pēc tā, izsalkums ir apmierināts. Vairs nekalpojam nekontrolētām kaislībām un iekārēm, vēlmes un darbības top apzinātākas. Tas, bez šaubām, ietekmē arī tuvības kvalitāti, ļaujot piedzīvot pilnīgāku savienošanos ar partneri un savstarpēju dziedinošās enerģijas apmaiņu. Sekss kļūst kā meditācija”, klāsta Karīna.

K. Kliestas ieteikumi – kā atmodināt vēlmi pēc tuvības
 Jāizvēlas mērenas un regulāras fiziskās aktivitātes. Tās veicinās asinsriti (ne tikai organismā kopumā, bet arī mazajā iegurnī), vairos laimes hormonus, pievilcību gan savās, gan partnera acīs, un ļaus sievietei justies daudz enerģiskākai.
 Jāatrod laiks meditācijai. Tā pārtrauks stresaino domu plūsmu, palīdzēs atslābināties un sniegs tik ļoti nepieciešamo iekšējo mieru, modinās maņas un jutekliskumu, mācīs būt klātesošai mirklī un ļaus sadzirdēt sevi un savu intuīciju. Arī meditācijas laikā mainās smadzeņu ķīmija – tiek vairoti laimes hormoni asinīs.
 Jāatceras, ka apetīte rodas ēdot. Viens no veidiem, kā atmodināt iekāri un vēlmi pēc tuvības, ir – nodoties tai! Darbojoties dabiskajai ķīmijai, organisms sāk ražot labsajūtas hormonus, kas ļauj gūt prieku no kontakta ar partneri, iesilt un atvērties.
 Tuvība nesākas tikai gultā. Šeit arī vīrietim jāsaprot, ka sievietei tuvība sākas jau iepriekš, ne tikai gultā. Protams, tas neliedz arī viņai pašai sevi sagatavot, rūpējoties par sevi un noskaņojoties. Pirms tuvības var veikt nelielu rituālu – partneri apsēžas ērti viens pret otru, velta laiku, lai kādu brīdi lūkotos mīļotā cilvēka acīs, tādējādi savienojoties dziļākā līmenī. Ir vērtīgi abiem arī paelpot vienotā ritmā. Rituālu var papildināt sadošanās rokās un maigi glāsti.
 Vērtīgs palīgs – Hormonu joga. Tiešā veidā – gan, iekustinot asinsriti, gan, līdzsvarojot hormonus, vairojot libido un apmierinātību ar sevi, gan arī, nomierinot prātu meditācijā – var palīdzēt Hormonu joga. Mācot dzīvot mirklī – no elpas uz elpu – joga palīdz savienoties ar sevi un partneri – fiziski un garīgi.
 Spēcīga erogēnā zona – dvēsele. Jāapzinās, ka, izkristalizējoties vērtībām un personībai nobriestot, par vitāli svarīgu erogēno zonu nereti kļūst dvēsele. Tāpēc ir jāprot rast veidi, kā piedzīvot savstarpējo intimitāti arī bez seksa, lai atgūtu vai aktualizētu uzticēšanos un atvērtību.
 Saiknes atjaunošana. Sat krija (no Kundalini jogas tradīcijas) – partneriem sēžot ar muguru pret muguru – šī Venēras krija piemērota pāriem dzīves brīžos, kad novērojams intereses zudums vienam pret otru un atsvešinātība, arī citos sarežģītos kopdzīves brīžos, lai atjaunotu savstarpējo saikni. “Divas muguras, kas savienotas Sat krijā spēj paveikt brīnumus”, teicis Jogi Badžans. Par izpildi jāinteresējas pie sava jogas pasniedzēja!
 Atlaist vaļā kontroles grožus… Ikdienas skrējienā diemžēl esam aizmirsuši uzticēties dabai un Visumam, aktīvi mēģinam par katru cenu ieviest savas korekcijas. Bet varbūt tā vietā der aizdomāties – par ko konkrētā situācija vēsta? Vai ir īstais laiks? Vai ir īstais cilvēks līdzās? Vai ieklausāmies sirdsbalsī? Varbūt viss, kas nepieciešams, ir atmest vecos uzstādījumus un saskatīt jaunās iespējas…