trešdiena, 2017. gada 1. februāris

vingrinājums ”Kurš tev to teica?” (pašvērtējuma tēma).

http://sevisapzinasanaskola.lv/1-vingrinajums-kurs-tev-to-teica-pasvertejuma-tema/

Par pašvērtējuma tēmu es jau jums stāstīju šajā video.
Šajā rakstā es vēlos piedāvāt vienkāršu vingrinājumu, kuru jūs varat izpildīt paši un saņemt interesantus rezultātus.

To, ko cilvēki sauc par pašvērtējumu, bieži tas ir kāds svešs vērtējums, kuru cilvēks ir pieņēmis par savu vērtējumu. Mēs vienkārši esam pieraduši sevi uzskatīt par kaut ko, pat nenosakot un kritiski nenovērtējot, no kurienes šī informācija ir nākusi. Mēs pat neaizdomājamies par tās avotu un tiem apstākļiem, kuros šis vērtējums tika izdarīts.


Tad, kad mēs sākam tīt lentu atpakaļ, un atrast to kontekstu, kādā šis vērtējuma tika izteikts, tas var mums palīdzēt atbrīvoties no šī vērtējuma, vai arī spēcīgi atslābināt tā ietekmi.
Tāpēc piedāvāju ķerties uzreiz pie praktiskā darba un pārbaudīt to pašiem, ar lejā dotajiem vingrinājumiem. Darba procesā jūs varat saņemt ļoti daudz interesantu atziņu, ja jūs pie šī vingrinājuma izpildīšanas pieiesiet ar atbildību.

Pats process ir ļoti vienkāršs.1. Izvēlaties kādu apgalvojumu par sevi, kuru jūs uzskatāt par patiesību vai bieži pielietojat attiecībā pret sevi. Piemēram, ‘’es esmu nederīgs’’, ‘’man nav nekādu talantu’’, ‘’es neprotu aizstāvēt savu viedokli’’, ‘’es esmu ļoti gudrs’’ u.tt.  Izrakstiet šos visus apgalvojumus par sevi lapiņā.
2. Tālāk pajautājiet sev – kurš man to teica? Izrakstiet visus savus variantus. Ieteicams rakstīt, ne tikai par pašu cilvēku, kurš jums to pateica, bet arī aprakstīt pašus apstākļus, kādos tas tika pateikts. Uz šo jautājumu ir jāatbild vairākas reizes, ar katru reizi pievienojot jaunus cilvēkus un apstākļus, kuros, kurš un kad jums tādu par jums izteica.
Pievērsiet uzmanību, ka var arī būt tāds, ka kāds to varēja teikt kādam citam, bet jūs to dzirdējāt un uzņēmāt personīgi.
Ja neizdodas uzreiz atrast atbilde uz jautājumu ‘’kas man to teica?’’, tad var izmantot papildu jautājumus – no kurienes es to zinu?  Labāk ir censties atrast atbildi tieši uz pirmo jautājumu.

Ja jūs nevarat atrast, ka jums kāds būtu tādu teicis, tad jūs neesat piedevis svarīgumu šim vingrinājuma.
3. Papildu jautājumus var uzdot vēl šādus – kāpēc viņš (viņa) man to teica? Kāds bija mērķis? Ko šis cilvēks vēlējās ar to panākt?

Atrakstieties lejā komentāru lodziņā, kādu atziņu jūs ieguvāt pēc šī vingrinājuma izpildīšanas.


Iepatikās raksts? Padalies ar saviem draugiem!