svētdiena, 2017. gada 19. februāris

Zemapziņa tic tam, ko jūs sakāt

http://garavasara.com/articles/zemapzina-tic-tam-ko-jus-sakat

Esmu sapratusi, ka lielākā daļa cilvēku nemaz nevēlas dzirdēt labas ziņas. Viņiem patīk sliktās, jo tās dod iespēju pažēloties par dzīvi. Daudziem krājumā ir vesels arsenāls stāstu ar sliktām beigām, kuri liek noticēt tam, ka pasaulē līksmo ļaunums. Kādu laiku darbojās viena radiostacija, kas pārraidīja tikai labās ziņas. Tad lūk – tā izputēja.
Kad man atklāja vēzi, es nolēmu pārtraukt baumot. Sev par pārsteigumu es pēkšņi sapratu, ka man nav ko teikt. Iepriekš man tikai atlika satikt kādu paziņu, un mēs uzreiz sākām aprunāt kopējos paziņas. Kaut arī man nebija tik viegli atbrīvoties no sliktā ieraduma, ar laiku es atklāju, ka eksistē arī cita sarunas forma. Starp citu, piebildīšu: ja es nododu tālāk baumas par citiem cilvēkiem, tātad viņi, visticamāk, rīkojas tāpat.
Ko sēsi, to pļausi.
Darbā ar cilvēkiem arvien vairāk un vairāk es sāku patiešām ieklausīties tajā, ko viņi saka. Es sāku atšķirt atsevišķus vārdus, ne tikai kopējo sarunas tēmu. Parasti pēc desmit minūšu sarunas ar jaunu klientu es jau precīzi varēju pateikt, kas ir viņa neveiksmju cēlonis. Tas viss tādēļ, ka es ieklausījos, kādus vārdus viņš lieto.
Es zināju, ko viņi dara, lai radītu jaunas problēmas un sarežģītu vecās. Ja tie pārsvarā bija negatīvi vārdi, tad varat iedomāties iekšējo dialogu. Droši vien tās ir negatīvās programmēšanas izpausmes, jeb, izmantojot manu terminu, “nabadzības domāšana”.
Vēlos jums piedāvāt nelielu vingrinājumu. Katru reizi, atbildot uz telefona zvanu, ierakstiet sevis teikto un pēc tam ieklausieties, kā un par ko jūs runājat. Visticamāk jūs būsiet pārsteigti. Pēc tam jūs sāksiet klausīties savā balsī, sekot tās intonācijai. Un, protams, pievērst uzmanību vārdiem, ko lietojat. Jūs sāksiet izturēties pret to apzināti. Ja ievērojat, ka kaut ko atkārtojat trīs vai vairāk reizes, pierakstiet. Tas ir kāda jūsu uzskata atspulgs. Daži uzskati var būt pozitīvi un darboties jums par labu. Bet, iespējams, jums ir pārītis negatīvu uzskatu, pie kuriem jūs atgriežaties atkal un atkal.
Saistībā ar to, ko es jau minēju, man gribētos parunāt par spēku, kāds ir mūsu zemapziņai. Zemapziņai nav sava viedokļa. Tā pieņem visu, ko mēs sakām, un rada mūsu likteni atbilstoši mūsu uzskatiem. Tā vienmēr saka "jā". Mūsu zemapziņa mūs mīl tik ļoti, ka dod mums visu, ko vien mēs ar savu izteicienu palīdzību lūdzam.
Tomēr izvēle paliek mūsu ziņā. Ja mēs izvēlamies "nabadzīgas" un "nožēlojamas" domas un priekšstatus, zemapziņa nolemj, ka tieši to mēs vēlamies. Un tikmēr, kamēr mēs neizmainīsim mūsu vārdus, domas un uzskatus uz pozitīvo pusi, viss paliks pa vecam. Zemapziņa mums piedāvās atbilstošas situācijas.
Mēs vienmēr izdarīsim tieši šo izvēli, jo domu ir miljardi, un tās visu laiku atrodas kustībā. Mūsu zemapziņa nespēj atšķirt patiesību no meliem. Mēs taču nevēlamies sevi pazemot. Mēs nevēlamies teikt kaut ko tādu kā “ak, cik es esmu veca un stulba”. Mēs zinām, ka zemapziņa ķer katru mūsu vārdu. Pēc kāda laika mēs jutīsimies tieši vecas un stulbas.
Atkārtojiet kaut ko vairākas reizes, un jūsu zemapziņā iesakņosies jauns priekšstats. Zemapziņai nav humora izjūtas. Ir ļoti svarīgi līdz galam saprast šo domu. Nav iespējams izsmiet sevi un domāt, ka tas paliks nepamanīts. Ja joks ir jūs kaut nedaudz pazemojis, lai arī jūs centāties izskatīties vīrišķīgs un jautrs, zemapziņa uztvers šo pazemojumu nopietni.
Es savos semināros neatļauju cilvēkiem tādā veidā jokot, pazemojot sevi vai vienam otru. Nekad nevajag aizskart cilvēka pašcieņu, lai arī par ko būtu runa - par nacionalitāti, seksu utt. Nejokojiet par sevi un neizdariet pazemojošas piezīmes. Neko labu tas nenesīs.
Nepazemojiet citus. Zemapziņa nenovelk svītru starp jums un pārējiem cilvēkiem. Tā tic, ka jūs runājat par sevi. Nākamreiz, kad jums radīsies vēlēšanās kādu kritizēt, pajautājiet, kas jums ir radījis šādas jūtas. Jūs ieraugāt citos tikai to, ko redzat sevī. Tā vietā, lai kritizētu citus cilvēkus, uzslavējiet viņus, un mēneša laikā ar jums notiks milzīgas pārmaiņas.
Mūsu vārdi izsaka mūsu attieksmi pret jebko. Ievērojiet, kā runā vientuļi, nelaimīgi, nabadzīgi un slimi cilvēki. Kādus vārdus viņi lieto? Kas viņiem ir patiesība? Kādus izteicienus viņi izmanto, stāstot par sevi? Ko viņi saka par savu darbu, dzīvi, un attiecībām ar citiem cilvēkiem? Ko viņi sagaida no dzīves?
Apdomājiet viņu izteiksmes stilu, bet, lūdzu, nevienam nesakiet, ka viņu dzīve rit saskaņā ar to, kā viņi runā. Nesakiet to pat saviem draugiem un radiem - informācija netiks ņemta vērā. Izmatojiet to, lai radītu saikni ar sevi pašu. Ja gribat uzlabot savu dzīvi, nodarbojieties ar to pastāvīgi.
Tikai nedaudz izmainot runāšanas manieres, jūs piesaistīsiet citas dzīves situācijas. Pieņemsim, jūs esat slims cilvēks. Jūs ticat, ka slimība nav izārstējama un gatavojaties nāvei. Jums šķiet, ka dzīve ir nežēlīga, jo tajā viss notiek pret jums. Uzminiet, ko jūs šādā veidā darāt?
Jūs izvēlaties brīvību. Brīvību no saviem negatīvajiem uzskatiem par dzīvi. Sāciet ar afirmācijām - sakiet sev, ka esat mīlēts un izdziedināšanas cienīgs, ka pievelkat sev visu, kas nepieciešams, lai izdziedinātos fiziskajā līmenī. Noticiet, ka vēlme atveseļoties un būt veselam ir pilnīgi nekaitīga. Daudzi cilvēki jūtas pilnīgā drošībā tikai tad, kad ir slimi. Kā likums, viņi pieder pie tās cilvēku kategorijas, kuri nemāk pateikt "nē". Vienīgā iespēja atteikt, viņuprāt, ir šī frāze: "Es esmu pārāk slims (slima), lai to izdarītu". Tā ir ideāla atruna. Es atceros vienu no mana semināra dalībniecēm, kura bija pārdzīvojusi trīs ar onkoloģiju saistītas operācijas. Viņa nevienam nespēja pateikt "nē". Viņas tēvs bija ārsts, un viņa - mazā tēva meitiņa, kura izpildīja visus viņa lūgumus un vēlmes. Viņa nespēja pateikt "nē". Viņai bija jāpiekrīt visiem lūgumiem, ar kuriem pie viņas vērsās. Bija nepieciešamas četras dienas, lai no viņas krūtīm izlauztos noteikts "nē!". Kad es to panācu, viņa bija pārsteigta. "Nē! Nē! Nē!" Sajutusi šī vārda garšu, viņa to iemīlēja.
Esmu ievērojusi, ka daudzas sievietes, kurām ir plaušu vēzis, nespēj pateikt "nē". Viņas pakalpo jebkuram, tikai ne sev. Es šīm sievietēm rekomendēju iemācīties pateikt: "Nē, es to negribu darīt!"
Nepārtraukta atbilde "nē!" uz visām prasībām un priekšlikumiem divu vai trīs mēnešu garumā spēj atgriezt cilvēku dzīvē. Galvenais, lai viņš iemācās sevi pasargāt ar šādu vārdu palīdzību: "Šis ir tas, ko es vēlos. Nē, tas nav tas, ko vēlētos jūs."
Laikā, kad es sniedzu privātās konsultācijas, mani klienti bieži strīdējās ar mani par savām iespējām. Viņi visu laiku centās attaisnot to, ka nemāk tikt galā ar savām problēmām. Ja mēs ticam tam, ka esam pilnībā iestiguši un pieņemam to kā faktu, tad tā tas arī notiek. Mēs nonākam strupceļā tādēļ, ka mūsu negatīvā nostāja kļūst par realitāti. Tā vietā mēs varētu sākt koncentrēties uz savu iekšējo spēku.
Daudzi saka, ka manis ieteiktais vingrinājums ar sarunu ierakstīšanu ir izglābis viņu dzīvi. Es vēlos, lai jūs saprastu, ka ne grāmata, ne balss ieraksts nevar jūs izglābt. Nozīme ir tikai tam, kā jūs rīkojaties ar iegūto informāciju.
Es varu jums pasniegt daudzas idejas, tomēr nozīme būs tikai jūsu reakcijai uz tām. Es jums piedāvāju mēnesi vai divus klausīties savu sarunu ierakstus tikai tādēļ, lai jūs aprastu ar savām domām. Es neesmu ne dziedniece, ne glābēja. Vienīgais cilvēks, kurš ir spējīgs ieviest izmaiņas jūsu dzīvē, esat jūs pats. Tātad, ko jūs vēl gribētu no manis dzirdēt? Es zinu, ka saku to atkal un atkal, bet es nebaidos atkārtoties: iemīlēt sevi - tas ir pats svarīgākais, ko jūs varat izdarīt. Tādēļ, ka mīlot sevi, jūs nevarēsiet nevienu aizvainot - ne sevi, ne kādu citu.
Neaizvainojot sevi un citus, no kurienes gan varētu izcelties karš? Jo vairāk cilvēku iegūs iekšējo mieru, jo labāk būs dzīvot uz šīs planētas. Sāksim savu apzināšanās ceļu, ieklausoties tajā, ko mēs sakām par sevi un citiem. Tad mēs varēsim ķerties pie izmaiņām, kas palīdzēs izdziedināties gan mums pašiem, gan mūsu planētai kopumā.
No Luīzes Hejas grāmatas "Dziedināšanās ir tevī”
* No krievu valodas tulkoja Kristīna Zacesta
* Korektore: Liene Lāce
Draugi! Kā jūs esat ievērojuši, labi raksti latviešu valodā ir retums. Mēs gribētu priecēt ar tādiem vairāk, bet tam vajadzīga jūsu palīdzība. Meklējam atbildigus palīgus, kuriem nelielu interesantu rakstu tulkošana no angļu un krieu vālodas sagādās prieku. Rakstiet mums uz info@garavasara.com. Peace and Love! GV team