pirmdiena, 2015. gada 27. jūlijs

Tikšanās ar grāmatas „Ceļš uz Mājām” autoru Rādhanāthu Svāmī notiks 2015. gada 2. augustā Dailes teātrī, Rīgā.



Viņa Svētība Rādhanātha Svāmī Maharādžs

Pirmo reizi Latvijā, Rīgā

2. augusts – 3.augusts

 

 2.augustā, plkst.17;00. Rīgas Dailes teātrī (Brīvības iela 75) notiks Rādhanātha Svāmī grāmatas „Ceļš uz mājām” iepazīšanas svētki. Ieeja par ziedojumu -  

5 EUR.

 

3.augustā Mahārādžs uzturēsies Rīgas Šrī Šrī Gaura Nitai templī (Krišjāņa Barona iela 56.), bet vakarā Rādhanātha Svāmī plāno lidot uz Sanktpēterburgu, tādēļ pastāv iespēja viņu arī pavadīt. Laiks tiks precizēts.

 

Ja vēlaties apmeklēt grāmatas iepazīšanas svētkus un iegādāties ieejas karti, lūdzu, rakstiet vai piezvaniet:

1)      Latvijā;


Lalita Gopika dd. t: +371 26399395

Amala-priti dd. t: +371 26548409

Ansis prabhu t: + 371 29101710

 

2)      Igaunijā


Matadži Viktorija t: +372 55533047

 

3)      Lietuvā


Ananda gaurangi dd t: +370 66290468

 

Uz pasākumu var ierasties no pulksten 16:00. Būs pieejamas uzkodas par papildus ziedojumiem. Pasākums ir publisks, tāpēc vēlams parasts eiropeisks apģērbs.

Tulkojums no angļu valodas;

Mikrafonā no skatuves – latviešu valodā,

Mobilajā telefonā, kam ir FM uztvērējiespējas – krievu valodā. Paņemiet līdzi austiņas.

 
 
 


Tikšanās ar grāmatas „Ceļš uz Mājām” autoru Rādhanāthu Svāmī notiks 2015. gada 2. augustā Dailes teātrī, Rīgā.


Piedalīties var jebkurš interesents, kas pagūs nopirkt ieejas karti. Ieejas kartes cena 5.00 euro.
Interesenti par ieejas karšu iegādi var jautāt šī pasākuma izveidotājiem http://www.draugiem.lv  sūtot e-pastu vai zvanot 27431365.


            Pasākuma nozīmīgumu droši vien apjautīsim pēc gadiem. Rādhanātha Svāmī, līdzīgi kā Dalailama, ir sava veida garīgais līderis. Šis cilvēks savas spējas un daudzās izveidotās sabiedriskās organizācijas veltījis citu cilvēku dzīves apstākļu uzlabošanai – barojot, ārstējot, uzturot, iedvesmojot kalpot Dievam un līdzcilvēkiem. Stāsta, ka vislielāko labumu cilvēkam spēj dot zināšanas par Patību, par Dievu. Sākotnēji lūdzot Dievu, skandējot Viņa Svētos Vārdus, slavinot Viņu, Rādhanātha Svāmī kļuva aizvien ievērojamāks un viņa teiktais aizvien nozīmīgāks, tāpēc viņu aicina un grib redzēt vai visās pasaules malās, jo tikai pašrealizējies cilvēks spēj atbildēt uz visdažādākajiem jautājumiem un degt cilvēku sirdīs cerību guni.

Pasākums, iespējams, būs tikpat sirsnīgs un piepildošs kā jebkura tikšanās ar Rādhanāthu Svāmī, lai kurā pasaules nostūrī viņš būtu. Organizatori sola dažus mēnešus iepriekš izdot latviski tulkoto autora grāmatu par sevis un Patiesības meklējumiem, lai interesenti, izlasījuši to, zinātu, ko sagaidīt no tikšanās ar autoru, vai pat uzdot kādu sasāpējušu un ilgi neatbildētu jautājumu. Droši vien, ka uzņēmīgākajiem tikšanās dalībniekiem būs iespēja pie autora parakstīt iegādāto grāmatu, varbūt pat saņemt novēlējumu visam atlikušajam mūžam.


„Ceļš uz Mājām”: Amerikāņu svāmī autobiogrāfija, aizraujošs, patiess stāsts par jaunu deviņpadsmitgadīgu zēnu Ričardu, kurš, redzot pastāvošo netaisnību pagājušā gadsimta 60-tajos gados ASV, kļūst par garīgo meklētāju. Ceļojot no Čikāgas piepilsētas līdz pat Himalaju alām un Indijas svētākajam ciematam Vrindāvanai, viņš iepazīst daudzas mācības, līdz beidzot atrod savu ceļu, kļūstot par Rādhanāthu Svāmī, vienu no Indijas cienījamākajiem garīgajiem skolotājiem. „Ceļš uz Mājām” ir apraksts par ceļu uz sevis apzināšanos, kā arī dziļš ieskats mistiskajās tradīcijās, ticībās un reliģijās. Pieredze, kas gūta, piedzīvojot nāves briesmas, mācoties no jogiem, mistiķiem, priesteriem un mūkiem, galu galā ļauj jaunajam zēnam atrast iekšēju mieru un sajust sevī apslēpto Dieva mīlestību. Grāmatā atklātie stāsti raisa piedzīvojuma klātbūtni, ir gan aizraujoši, gan pārdzīvojumu un sirsnības pilni. Dzīves jēgas meklējumos Rādhanātha Svāmī sastopas ar atzītiem svētajiem, kā Māti Terēzi, Svāmī Rāmu un A.Č. Bhaktivēdānta Svāmī Prabhupādu, Rādhanātha Svāmī garīgo skolotāju, kuram šis stāsts ir veltīts. Grāmata tulkota vairāk kā 30 dažādās valodās, tās iepazīšanas svētkos Rādhanātha Svāmī vienmēr centies būt klāt, lai iepazīstinātu interesentus ar savu dzīves skatījumu.

Grāmatu latviešu valodā tulkojusi Linda Bērce, tulks-tulkotājs, izglītības zinātņu maģistrantūras studente. Ar autoru tikusies Londonā, un šīs tikšanās rezultātā grāmata „Ceļš uz Mājām” nu ir pieejama arī latviski.

 
ĪSA BIOGRĀFIJA
Rādhanātha Svāmī, mūks, īstajā vārdā Ričards Slavins,  piedzima 1950. gada 7. decembrī ASV ebreju ģimenē. Deviņpadsmit gadu vecumā, ceļojot uz Eiropu, Ričards nodevās Dieva meklējumiem. Meditējot Krētas salā, sajuta aicinājumu vienatnē doties uz Indiju. Kā autostopētājs bez graša kabatā viņš ceļoja caur Grieķiju, Turciju, Irānu, Afganistānu, Pakistānu, līdz sasniedza galamērķi Indiju. Tur dzīvoja kā klaiņojošs askēts. Vispirms viņa ceļš veda pie Himalaju jogiem, vēlāk pie dažādiem garīgajiem skolotājiem un pārpasaulniekiem Indijā un Nepālā. Visbeidzot viņš nonāca Vrindāvanā, kur iepazina garīgās kalpošanas jeb bhakti jogas ceļu. Lai gan daudzkārt mudināts, viņš nepieņēma garīgo skolotāju līdz brīdim, kad sajutās tam gatavs. 1971. gadā Vrindāvanā viņš atrada ilgi meklēto skolotāju. Tas bija A.Č. Bhaktivēdānta Svāmī Prabhupāda (1896-1977), Starptautiskās Krišnas apziņas kustības (ISKCON) dibinātājs un Gaudīja vaišnavisma (Krišna-bhakti tradīcija, ko izplatīja 16. gs. autoritāte Šrī Čaitanja) pārstāvis. Izvēloties par savu guru Bhaktivēdānta Svāmī, Ričards nogrieza garos matus – agrāk tik dārgo protesta zīmi – un no jauna atgriezās Rietumu sabiedrībā  ar nolūku dalīties zināšanās un dzīves gudrībā, ko bija saņēmis.
Kādu laiku uzturējies Indijā, viņš atgriezās ASV, kur kalpoja Rietumvirdžīnijas fermu kopienā. Šrīla Prabhupāda viņu iesvētīja 1973. gadā, dodot vārdu Rādhanātha Dāsa. Līdz 1979. gadam viņš kalpoja kā pudžārī (priesteris – Dievību godinātājs) un govju aprūpētājs, bet pēc tam pievērsās dažādu izglītības programmu veicināšanai ASV koledžās un augstskolās. 1986. gadā 31 gada vecumā Rādhantātha Dāsa pieņēma atsacīšanās kārtas zvērestus kā vaišnavu sanjāsī (mūks) un kļuva pazīstams kā Rādhanātha Svāmī. Pēc iniciācijas atgriezās Indijā, kur dažādos projektos ieguldīja daudz laika un darba, kas galarezultātā darbojās cilvēku labā. Rezultātā pēdējos 20 gados plašas kopienas attīstījās Mumbai (Bombejā) (Čaupati templis), izveidojās ISKCON Belgaum templis. Veiksmīgas programmas joprojām tiek attīstītas arī Nasikā, Nigdi, Mahāraštrā un citās Indijas pilsētās.

1996. gadā kļuva par ISKCON GBC (Starptautiskās Krišnas apziņas līderu komisijas locekli) Itālijā un ir atbildīgs par Itālijas vaišnavu kopienām (Villa Vrindāvana, Firenze, Centro Studio, Bhaktivēdānta, Boloņas zonu, Venēcijas daļu), Indijas vašnaviem Čaupati Bombejā un Mahāraštru. Kā ISKCON vienoto zonu sekretārs viņš gādā par Goa, Damanu, Diu, Mahāraštru un Kalkutu Rietumbengālijā.

Arī tagad Svāmī katru gadu apceļo Indiju, Eiropu (tostarp arī Beļģiju) un Ziemeļameriku, daloties garīgās kalpošanas (Bhakti jogas) mācībā, un viņa mācību klausās tūkstošiem garīgo meklētāju.

Skolotāja meklējumos –  kājām uz Indiju
Dzimis un uzaudzis Amerikā, Rādhanātha Svāmī atstāja ērtības un komfortablo dzīvesveidu, lai Dieva un Skolotāja meklējumos kājām un ar autostopiem ceļotu pa pasauli, iepazīstot dažādas kultūras, cilvēkus un reliģijas, studējot dažādu reliģiju svētos rakstus un atklāsmes. Līdz iekšējā balss viņu sauca uz Indiju.
Kad Svāmī, novārdzis no tālā un grūtā ceļojuma, bez naudas un draugiem, bet laimīgs, ka sasniedzis galamērķi, stāvēja pie Indijas robežas, robežsargi viņu raidīja prom. Liels bija Rādhanātha Svāmī izmisums, un viņš lūdzās: „Esmu atstājis Amerikas ērtības, lai meklētu Indijas garīgos dārgumus. Riskējot ar dzīvību, esmu ar autostopiem ceļojis no Londonas, lai sasniegtu jūsu dzimto zemi. Es ilgojos atrast ceļu pie dieva. Lūdzu, esiet laipni pret mani. Kādu dienu,  apsolu, es Indijas cilvēkiem atdarīšu ar labu.” Brīnumainā kārtā viņam izdevās pārliecināt ierēdņus ielaist noskrandušo, ceļojuma izmocīto jaunekli savā valstī. Solījumu Svāmī ir izpildījis, viņš ir daudz palīdzējis ne tikai Indijas trūkumcietējiem, bet daudziem tūkstošiem cilvēku visā pasaulē!

Rādhanātha Svāmī regulāri ceļo pa Indiju, Eiropu, Ziemeļameriku, Itāliju, uzstājoties gan kā vieslektors universitātēs un koledžās, gan kā goda viesis dažādu uzņēmumu rīkotās konferencēs. Viņš ir uzstājies pat Britu Parlamentā: ēkā, kur pieņemti neskaitāmi Eiropas un pasaules likteņus ietekmējoši lēmumi, kur visbiežāk valda formālas attiecības un aprēķins. Stundu garā lekcijā Svāmī tur teicis arī šādus vārdus: „Lietas ir tādēļ, lai mēs tās izmantotu, bet cilvēki – lai viņus mīlētu. Taču diemžēl bieži notiek otrādi – lietas mēs mīlam, bet cilvēkus – izmantojam”.

Dažas no vietām, kur viņš kā lektors uzstājies, ir Stenforda, Hārvarda, Oksforda, Prinstonas Universitāte, uzņēmums „Ford Motor”, Londonas HSBC banka (ko ASV biznesa žurnāls „Forbes” uzskata par pasaules lielāko banku un sesto lielāko uzņēmumu pasaulē). Sniedzis lekcijas un intervēts TV „Rain” Krievijā, piedalījies dažādos festivālos Itālijā. Viņa vadībā tiek veikti dažādi projekti, kā „Midday Meal”, kas ik dienas pasniedz vairāk kā 260 000 silta, veģetāra ēdiena Indijas bērniem, īpaši Mumbai graustu rajonos. Viņš ir dibinājis misionāru slimnīcas, piemēram, Bhaktivēdānta slimnīcu Mumbai, acu slimību ārstēšanas nometnes, eko-fermas un dažādas izglītības iestādes.

Viņš ticies ar daudzām slavenībām, kas izteikušas atzinību par viņa ieguldījumu sabiedrības labā. Starp tiem ir ASV prezidents Baraks Obama, atzītais jogas skolotājs Ajengārs, Rasels Brands. No ievērojamiem reliģisko kustību līderiem viņš ticies ar Dalailamu un Māti Terēzi.


ČAUPATI TEMPLIS MUMBAI
Templis, kur valda saskaņa un mīlestība
Rādhanātha ieguldījis daudz spēka Rādha-Gopīnātha tempļa dibināšanā (Čaupati, Mumbai). Tas atklāts 1986. gadā. Tempļa kalpotāji rīko vairāk kā 30 dažādas kultūras programmas Bombejas universitātē. Ar Svāmī gādību tiek realizēta ideja par patiesām rūpēm un uzmanību pret visiem kopienas locekļiem. Šajā templī valda īpaša noskaņa – ikviens domā, kā visādā ziņā otram pakalpot. Te valda mīlestības un kalpošanas noskaņa, ļoti iedvesmojoša garīgajai attīstībai un praksei. Rādhanātha Svāmī pret visiem kopienas locekļiem (un to ir vairāk kā tūkstotis) izturas kā mīlošs un gādīgs tēvs, palīdz visiem dzīvot draudzīgā saskaņā. Svāmī ilgi strādājis, lai attiecībās vienam pret otru būtu saskaņa, īpašu uzmanību pievēršot tieši rūpēm par kopienas locekļiem, ko savukārt viņi turpina pēc Svāmī parauga.

 Ar šīs kopienas līdzdalību tika dibināta Bhaktivēdānta slimnīca. Slimnīca izveidota ne tikai Mahāraštras rajona (Indija) piepilsētu iedzīvotāju fiziskās veselības dēļ, bet arī viņu garīgo vajadzību apmierināšanai. Cilvēkam slimības laikā bieži vien svarīgāks par tabletēm un procedūrām ir atbalsts un rūpes, iespēja parunāties, dalīties sāpēs. Slimnīca ir bezpeļņas organizācija, ko atbalsta ziedotāji. Tā kalpo sabiedrībai, gan ārstējot trūcīgos, gan sniedzot aktīvu atbalstu katastrofās cietušajiem. Vēl viens veids, kā slimnīca palīdz, ir veselības nometnes tiem, kam ārstēšana visvairāk nepieciešama, bet kas to nevar atļauties. Pašlaik slimnīcas aizgādnībā ir ar jaunākajām tehnoloģijām aprīkotās telpas, 16 gultu intensīvās terapijas bloki, 120 konsultējošie speciālisti, kopā 360 mediķu un farmaceitu. Tās paspārnē darbojas Ājurvēdas, Jogas un rehabilitācijas centri, kopēju apmācības centri, vēža institūts, acu aprūpes, uroloģijas centri un citi.

SLIMNĪCAS
Uzdāvināt iespēju atkal redzēt!
Ceļodams pa Indiju, Rādhanātha Svāmī ievēroja, ka daudzu mazo ciematu trūcīgie iedzīvotāji pamazām kļūst akli nepietiekamas medicīniskās aprūpes dēļ. Visbiežāk tā ir katarakta, kas palēnām aizduļķo acis cilvēkiem mūža otrajā pusē, līdz viņi vairs nespēj saredzēt pat savas rokas... Ja Eiropā un Amerikā, arī Indijas lielajās pilsētās šī slimība ir viegli ārstējama ar nelielas operācijas palīdzību, tad nabadzīgajos ciematiņos tā ir kā nolemtība – dzīves nogalē dzīvot tumsā. Tā 1991.gadā radās ideja izveidot Barsanas acu nometni, kur acu ārsti brīvprātīgi kā ziedojumu cilvēcei veic veco cilvēku ārstēšanu. Pirmajā nometnē 1992.gadā tika izārstēti vairāk kā 185 pacienti. Tas bija tik pacilājoši un svētīgi gan vecajiem cilvēkiem, gan mediķiem, kuri ar mīlestību veica savu darbu kā ziedojumu! Lielās atsaucības dēļ šādas nometnes notiek katru gadu un ir palīdzējušas vairāk kā 2000 kataraktas slimnieku. To paveikusi brīvprātīgo komanda Rādhanātha Svāmī vadībā, kas apvienojās, lai uzbūvētu šim nolūkam pilnībā aprīkotu, modernu un sterilu operāciju zāli galvenajā Barsanas veselības centrā.

Svāmī novēroja, ka nereti veciem cilvēkiem trūkst atbalsta mūža pašā pēdējā posmā. Tā radās Vrindāvanas neizdziedināmo slimnīca, kas ir Bhaktivēdāntas slimnīcas atzars un palīdz veciem un ļoti slimiem cilvēkiem, kuru ārstēšanai nav nepieciešama aktīva, fiziska izdziedināšana. Tā nodrošina pacientam un viņa ģimenei emocionālu un garīgu atbalstu ar personīgas kalpošanas pieeju un līdzjūtību, lai katrs kopā pavadītais mirklis kļūtu par dārgu piemiņu.
Bhaktivēdānta slimnīca saņēmusi daudzas godalgas, tostarp „Labākā multispecialitāšu slimnīca” (Best M

EKO CIEMATS
Otrs nozīmīgs Svāmī projekts ir Govardhana eko-ciemats (GEV), kas atrodas Vada rajonā Mahāraštrā Indijā. Tajā aptuveni 20 hektāru plašā teritorijā izveidota lauksaimniecības kopiena un retrītu centrs, uzsverot garīgās ekoloģijas svarīgumu. Šis projekts ļoti labi parāda principa „Dzīvo vienkārši, domā augsti!” (Simple Living & High Thinking) realizāciju dzīvē. Senajos vēdiskajos laikos cilvēku dzīve bija orientēta uz kalpošanu, nevis citu dzīvo būtņu izmantošanu. Šajā ciematā neviena dzīvā būtne netiek rupji izmantota un beigās nokauta. Gluži otrādi, piemēram, govis tur mierīgi pavada savas vecumdienas, tas, ka tās vairs nedod pienu, nav iemesls, lai tās nogalētu. Pret visām dzīvajām būtnēm šeit izturas kalpošanas noskaņā, ar mīlestību un gādību.
Govardhana eko-ciemats saņēmis vairākas godalgas. Pagājušā gada septembrī, piemēram, šis projekts saņēma Āzijas Līderu Korporatīvās Sociālās Atbildības (Asian Leadership Corporate Social Responsibility (CSR) ) godalgu kā labākais, ilgtspējīgākais sniegums vispārējā skatījumā. 




Первый раз в Латвии

2-го – 3-го августа 2015 г.

 

2-го августа, в 17.00, в театре Дайлес в Риге, по адресу: улице Бривибас 75  (Brīvības iela) состоится презентация книги Е.С. Радханатха Свами "Путешествие домой". Вход за пожертвование - 5 EUR.


 


3-го августа днём Махарадж будет находится в Рижском храме Шри Шри Гаура Нитай по улице Крышьяна Барона 56 (Krišjāņa Barona iela), а вечером планирует улететь в Санкт-Петербург. Есть возможность проводить махараджа. Время уточнится позже.


 

Если Вы желаете посетить презентацию книги 2 августа, напишите или позвоните, чтобы получить пригласительный билет:


 

1)      в Латвии:


Лалита Гопика дд:   + 371 26399395

Амала-прити дд:+ 371 26548409

Ансис, тел:   + 371 29101710

 

2)    в Эстонии:


Виктория, тел:  + 372 55533047

 

3)    в Литве:


Ананда Гауранги дд, тел: + 370 66290468

 


На презентацию книги можно приходить начиная с 16.00. За дополнительное пожертвование приобрести сладости и другие угощения.

Мероприятие общественное, поэтому одежда – обычная европейская.

Перевод с английского на латышский язык на сцене в микрофон.

Перевод на русский по радио FM через мобильный телефон, захватите наушники для телефона.

 

О ночёвке в Латвии с воскресенья на понедельник обращаться к Лалите Гопике дд.

E-почта: linda.berce@gmail.com

Скайп: kolindabe30

Телефон: + 371 26399395


HH Radhanath Swami Maharaj

For the first time in Latvia

From August 2nd to August 3rd

 

On August 2nd, 5pm, at Riga’s theatre “Daile” (Brivibas Street 75) Latvian “The Journey Home” book launch event will take place. Donation: EUR 5

 

On August 3rd Maharaj will be staying at Sri Sri Gaura Nitai Temple (Krisjana Barona Street 56), but on evening Maharaj is planning to go to Saint-Petersburg, therefore it may be possible to see him off. The precise time will be indicated later.

 

If you are interested to take part in the book launch event as well as purchase an entry card, please kindly write (or call):

 

1)      In Latvia


Lalita Gopika d.d: +371 26399395 (English)

Amala-priti d.d: + 371 26399395 (Russian)

Prabhu Ansis: +371 29101710 (Russian)