piektdiena, 2015. gada 10. jūlijs

Laime un grūtsirdība

Skumjas un laime
Šrī Bagavāns:
“Šo saprast it svarīgi. Tas notiek ar lielāko cilvēku vairumu. Jūsu grūtsirdība un skumjas ir daudz reālākas, jo tās ir jūsu, tās ir patiesas. Jūsu laime ir sekla; tā nav jūsu, tā ir atkarīga no kaut kā vai kāda.

Un jebkas, kas padara jūs atkarīgu- lai cik laimīgi uz kādu brīdi pat jūtaties-, pavisam drīz tas (medusmēnesis) beidzas, daudz ātrāk nekā sagaidāt.

Jūs esat laimīgi tāpēc, ka jums ir draugs vai draudzene. Bet tie ir individuālas būtnes; visos jautājumos tie var jums arī nepiekrist. Patiesībā notiek tā- kas patīk vīram, tas sievai nepatīk; kas patīk sievai, tas nepatīk vīram. Dīvaini… bet tā pārsvarā notiek.

Te jābūt kādam iemeslam. Dziļi sevī tie viens otru neieredz. Iemesls ir vienkāršs- lai iegūtu laimi, abi atkarīgi viens no otra- un nevienam nepatīk būt atkarīgam no kāda. Verdzība nav cilvēka iekšējā būtība. Ja sieviete vai vīrietis sniedz jums prieku un jūs kļūstat atkarīgs, tad vienlaikus sevī radāt arī dziļu naidu- jo kļūstat atkarīgs. Jūs nevarat atstāt šo sievieti, jo viņa dara jūsu laimīgu. Un jūs nevarat atbrīvoties no šīs sievietes ienīšanas, jo viņa jūs padara atkarīgu.

Un tā visas tā saucamās mīlestības attiecības ir ļoti dīvainas. Tas ir sarežģīts fenomens.

Tās ir mīlestības- naida attiecības. Naidam ir vajadzīgs kāds izpausmes veids. Tāpēc tas, kas patīk sievai, nepatīk jums; kas patīk vīram, tas nepatīk sievai. Par katru sīkumu notiek ķīviņi. Uz kādu filmu doties?- un sākas bezgalīgs cīniņš. Uz kuru restorānu?- un tūlīt pat- strīds. Tas ir naids, kas zem visa tā atrodas, zem laimes fasādes. Laime tāpēc kļūst sekla un ļoti plāna; vajag tik mazliet pabikstīt un tūlīt ieraugāt pretējo.

Skumjas/grūtsirdība ir daudz patiesākas, jo tajās neesat tik atkarīgi no kāda cita. Tās ir jūsu, pilnīgi un absolūti. Tāpēc jums šobrīd vajadzētu saprast, ka skumjas var palīdzēt labāk nekā laime. Jūs nekad tā dziļāk neesat ieskatījušies skumjās. Jūs cenšaties izvairīties no grūtsirdības, pie tam- daudzos veidos. Ja jums ir skumji, tad aizejat uz kino. Ja jums ir skumji, tad ieslēdzat TV. Ja jums ir skumji, tad satiekat draugus, aizejat uz klubu. Jūs sākat kaut ko darīt, lai tikai nebūtu skumjās. Tā nav pareizā pieeja.

Kad esat grūtsirdībā, tad tas ir īpašs fenomens, ļoti svēts; kas tāds, kas ir jūsu paša. Iepazīstiet to, ieejiet tajā dziļāk, un būsiet pārsteigts. Pieklustiet un esiet skumjš. Skumjām un grūtsirdībai piemīt savs skaistums.

Skumjas ir klusas. Tās ir jūsu. Tās atnāk, jo esat viens. Tās dod iespēju ieiet dziļāk savā vienatnībā. Tā vietā, lai lektu no vienas seklās laimes uz citu seklu laimi un tā izniekotu savu dzīvi, labāk ir lietot grūtsirdību kā meditāciju līdzekli. Pieredziet tās. Skumjas ir draugs! Tās atver durvis jūsu mūžīgajai vienatnībai.

Cilvēks nevar nebūt viens pats, t.i.- cilvēks ir viens pats. Jūs varat maldināt sevi, bet negūsiet panākumus. Un mēs maldināt sevi- kā vien varam- attiecībās, ambīcijās, kļūstot populāri, darot tā un citādi. Mēs cenšamies sevi pārliecināt, ka neesam vieni paši, ka neesam bēdīgi. Bet agrāk vai vēlāk, maska krīt- jo tā ir neīsta, tā nevar palikt mūžīgi- tad jums jāliek cita maska. Vienā mazā dzīvē, cik daudz masku jums ir? Un cik daudzas ir jau izšķīdušas, mainījušās? Bet jūs tik turpināt pa vecam ieradumam.

Ja gribat būt patiess cilvēks, tad lietojiet grūtsirdību; nemūciet no tās. Tā ir liela svētība. Esiet ar to klusumā, līksmojiet tajā. Nav nekā slikta, ja esat bēdīgs. Jo vairāk iepazīstat skumjas un grūtsirdības smalkās nianses, tad būsiet pārsteigti- tā ir pamatīga atbrīvošanās, atpūta, un jūs no tām sajūtām iznākat atjaunoti, atspirdzināti, jaunāki, dzīvīgāki. Un, kad reiz esat to ‘pagaršojuši’, tad sāksiet atkal un atkal meklēt šos skaistos grūtsirdības brīžus. Jūs tos gaidīsiet, jūs tos apsveiksiet, un skumjas atvērs jaunas vienatnības durvis…


Viens jūs piedzimstat un viens jūs nomirsiet. Starp šīm abām vienatnībām jūs varat sevi maldināt, sakot, ka neesat viens, ka jums ir sieva, vīrs, bērni, nauda, vara. Bet starp šīm divām vienatnībām jūs esat vieni paši. Viss, kas ir, ir tikai tāpēc, lai nodarbinātu jūs ar vienu vai citu lietu, lai jūs to neapjaustu- ka esat vieni paši.”

Vienotības universitāte