otrdiena, 2015. gada 27. oktobris

Citronūdens un ēdamkarote eļļas brokastīs. Vai tas tiešām ir brīnumlīdzeklis?

Portāla «Apollo» lasītājas vēlējās noskaidrot vai izslavētais siltais citronūdens un ēdamkarote eļļas brokastīs tiešām ir brīnumlīdzeklis skaistumam un veselībai. Lūdzām padomu speciālistiem - kāda ir slavenā citronūdens ietekme uz organismu, kā arī kādas eļļas labāk izvēlēties lietot uzturā, lai uzlabotu veselību, stāsta «Premium Medical» uztura speciāliste Viāna Kuļša.
Citronūdens un ēdamkarote eļļas brokastīs. Vai tas tiešām ir brīnumlīdzeklis?
Foto: PantherMedia/Scanpix
 
Ikdienā ir svarīgi uzņemt pietiekamu daudzumu šķidruma, it īpaši ūdeni. Ūdenim pievienojot gurķi, citronu vai piparmētru lapas, iespējams piešķirt tam patīkamu garšu, kā arī uzlabot savu veselību. Piemēram, citronūdens ir lielisks enerģijas avots. Glāze silta citronūdens tik tiešām uzlabo pašsajūtu un izskatu. Bet svarīgi atcerēties, ka citronūdens ir jādzer silts, ne karsts, lai tajā saglabātos visas vērtīgās vielas. Pirmām kārtām, citronā ir tik ļoti vērtīgais C vitamīns, kas stiprina, uzlabo un stimulē imūnsistēmu. Citrons ir bagāts arī ar kāliju, magniju un fosforu. Otrām kārtām, citronūdenī ir daudz antioksidantu, kas palīdz attīrīt organismu, nodrošināt enerģiju visas dienas garumā, kā arī uzlabot ādas veselību. Citronūdens satur šķiedrvielas, kas uzlabo zarnu, gremošanas trakta darbību un vielmaiņu, tādējādi palīdzot arī pret liekā svara problēmām. Vakarā iedzerts citronūdens palīdzēs organismam vieglāk sagremot to, kas apēsts vakariņās, kā arī līdzsvaros organisma pH līmeni. Citronūdens ir arī labs variants cilvēkiem, kuriem patīk dzērieni ar garšu – labāk pievienot savam ūdenim citronu, nevis izvēlieties saldinātos ūdens dzērienus. Tikai svarīgi ir atcerēties, ka citrons ar mizu nedrīkst atrasties ilgu laiku ūdenī, kuru grasāties dzert, jo tad no tā mizas var izdalīties pesticīdi. Lai sev atvieglotu šo procesu, ieteicams citronu nomizot vai pirms likt dzeramajā glāzē vai pudelē, paturēt to citā ūdenī, lai kaitīgās vielas izdalās tur, bet ne dzeramajā glāzē vai pudelē. Citronūdens pozitīvo iedarbību izjutīsiet, ja dzersiet to regulāri,  bez cukura un citiem saldinātājiem.

Veikalos pieejamais plašais eļļu klāsts liek vienmēr apjukt un domāt par to, kura no tām visām ir piemērotākā un labākā. Uzturā ir ieteicams izvēlēties nerafinētu, ekoloģisku, pirmā spieduma eļļu un lietot to nekarsētā veidā. Nerafinētās eļļas iegūst ar auksto spiešanas metodi, tādējādi tajās saglabājas daudz vērtīgo vielu, bet diemžēl tās arī ātrāk bojājas, un nereti tām ir arī sava specifiskā smarža un garša. Kopumā rafinētā olīveļļa ir labāka cepšanai, bet salātiem labāk izmantot nerafinēto linsēklu, mandeļu vai kokosriekstu eļļu, bet šīs eļļas gan nekādā gadījumā nedrīkst izmantot cepšanai, jo karsējot no tām izdalās indīgas vielas.

V.Kuļša skaidro: «Izvēloties eļļas cepšanai, ir jāievēro katras atšķirīgais dūmu slieksnis. Tas parāda, līdz kādai temperatūrai eļļa nesāks dūmot, kas ir ļoti svarīgi, jo, pārkāpjot dūmu slieksni, eļļā veidojas organismam kaitīgi savienojumi.» Pateikt to, kura eļļa ir vislabākā, nav viegli, jo katrai no tām ir savas unikālās īpašības, it īpaši nerafinētajām eļļām, kurās ir ļoti daudz vērtīgu un organismam nepieciešamu vielu. Piemēram,  mandeļu eļļas sastāvā ir daudz neaizstājamo taukskābju – omega 3 un omega 6, kas palīdz rūpēties par sirds un asinsvadu veselību, kā arī imunitāti. Mandeļu eļļa arī stimulē smadzeņu darbību un uzlabo redzi. Savukārt linsēklu nerafinētā eļļa ir ar augstu lignānu un E-vitamīnu saturu, kā arī tā ir lielisks neaizvietojamo taukskābju avots. Tā uzlabo kuņģa un zarnu trakta darbību, labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu, veicina ādas un matu stāvokļa uzlabošanos, kā arī palīdz pret nespēku un depresiju.  Kokosriekstu eļļa turpretī satur K, Ca, Fe, folijskābes, kas labvēlīgi ietekmē sirds un hormonālo sistēmu. Folijskābe stimulē bojātu ādas šūnu atjaunošanos un palīdz izlīdzināt krunciņas. Viāna Kuļša norāda: «Uzturā svaigā veidā vislabāk ir lietot nerafinētās eļļas, jo tās ir bagātas ar nepiesātinātajām taukskābēm, it īpaši polinepiesātinātajām. Šīs eļļas ir vismazāk ķīmiski apstrādātas, tādējādi visaugstvērtīgākās gan vitamīnu, gan minerālvielu ziņā. Kā arī – ieteicams eļļas ik pa laikam pamainīt, lai uzturā veidojas daudzveidība.“
Rūpējoties par savu uzturu kopumā, ir tik tiešām iespējams nodrošināt gan imunitāti, gan veselu ādu, gan labu pašsajūtu. Papildus citronūdenim un pareizi izvēlētām un lietotām eļļām, ir nepieciešams arī veltīt laiku aktīvam dzīvesveidam un sekot līdzi uzņemtā ēdiena kvalitātei.