svētdiena, 2015. gada 21. jūnijs

LATVISKĀS DVĒSELES RAKSTI

 
 
 
 
LATVISKĀS DVĒSELES RAKSTI

 2015. gada 25.jūnijā pl. 16.00 Rīgas mākslas telpā atklās latviešu tautas tērpiem un Dziesmu un deju svētku tradīcijai veltīto izstādi... "Latviskās dvēseles raksti"


"Latviskās dvēseles raksti" ir stāsts par Dziesmu un deju svētku tradīcijas attīstību saistībā ar tautas pašapziņas un valsts veidošanos un par tautas tērpu kā vienu no tautas pašapziņas izteiksmes formām. Izstādē eksponēti 26 tērpi no Tautas tērpu centra "Senā klēts", kā arī priekšmeti no Latvijas muzeju krājumiem - fotogrāfiju izdrukas, etnogrāfiskie un arheoloģiskie priekšmeti un attēli, latviešu rakstu zīmes un informatīvie teksti. Audiovizuālais noformējums atspoguļo dziesmas un dejas nozīmi latviešu dzīves uztverē. Izstādes apmeklētājiem ir iespēja izdzīvot Dziesmu un deju svētku kopdziedāšanu dažādos laikos, dejas soļa raitumu, kā arī izpētīt latviešu raksta un ornamenta nozīmi un kopsakarības laikā un telpā.

Ekspozīcijas tapšanā palīdzējuši Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Madonas Novadpētniecības un mākslas muzejs, Tukuma muzejs, Latvijas Banka un Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Šī gada martā un aprīlī izstāde bija apskatāma Minhenes Piecu kontinentu muzejā. "Izstāde "Latviskās dvēseles raksti", kas Minhenē bija apskatāma Latvijas prezidentūras ES Padomē ietvaros, guva lielu atsaucību, un patiesi iedvesmoja apmeklētājus. Ekspozīciju četrās nedēļās apmeklēja ap 1700 interesentu, kas ir patiešām labs sasniegums," par izstādes norisi Vācijā stāsta Minhenes Piecu kontinetu muzeja direktore Kristīne Krona (Christine Kron).

Maijā un jūnijā izstāde "Latviskās dvēseles raksti bija skatāma Latvijas kultūras dienu programmas ietvaros Neimisteres Abatijā.

Izstādi "Latviskās dvēseles raksti" rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs. Projekta vadītāja Linda Rubena, mākslinieks Jurģis Krāsons, satura koncepta autori - Valdis Celms un Toms Skābardis.
Rīgas mākslas telpā izstāde būs apskatāma līdz 2015. gada 23.augustam.


Linda Rubena
Latvijas Nacionālais kultūras centrs
Tautas lietišķās mākslas eksperte
67228985, 26658903
Linda Rubena
Expert of traditional culture (applied art)
Latvian National Centre for Culture
Riga, Pils laukums 4
LV 1365, LATVIA
Tel. +371 67228985
Mob +371 26658903
Linda.Rubena@lnkc.lv