svētdiena, 2015. gada 21. jūnijs

Foto: Senatnes vainags uzsācis savu popularitātes gājienu

Vainagi uzsākuši savu popularitātes gājienu. Vainags aizvien vairāk piesaista modes mākslinieku radošos prātus.
Kronis/vainags rotā galvu, cilvēka cēlāko daļu un simboliski paaugstina valkātāju. Kronis vienmēr pauž majestātiskumu, varu, svētību vai ārkārtēju, svinīgu stāvokli, parāda cilvēka statusu sabiedrībā.

Lai gan vairākumā kultūru kroni valkā valdnieks, tomēr tiklab austrumu, kā rietumu zemēs līgava saskaņā ar kāzu paražām liek galvā kroni, kas norāda uz viņas nevainību, kā arī uz viņas paaugstinājumu jaunā, cienījamā stāvoklī.
Vainags/ kronis tiek uzskatīts par neprecētu meitu galvas rota, ko parasti liek galvā kāzu dienā, kā arī svētku reizē to valkā ar tautas tērpu. Šodien nav iespējams pateikt vai senatnē vainagu nēsāja arī ikdienā, jeb tā bija tikai svētku rota. Vainagi bija krāšņi, arī dārgi. Piemēram slavenais kurzemnieču kāzu vizuļu vainags bija darināts no sudraba, tādu varēja atļauties tikai bagātas meitas. Vizuļu kāzu vainaga vērtība bija līdzvērtīga govs vērtībai. Tāpēc ir pamats domāt, ka savus skaistos vainagus nodeva nākamajai valkātājai no paaudzes paaudzē.

Vainagam/ kronim ir liela simboliska nozīme arī mūsdienās – daudzas līgavas savā kāzu dienā kā galvas rotu izmanto dažādu formu un dizaina vainagus.
Ja vainags vai kronis nosaka sociālo statusu, izrāda situētību, tad Jāņi ir tā diena, kad visi var likt vainagus galvā - ziedu vai kādu pērļu kroni, tradicionālu vai stilizētu, tā ir katra paša izvēle.

http://apollo.tvnet.lv/zinas/foto-senatnes-vainags-uzsacis-savu-popularitates-gajienu/695514?utm_source=draugiem&utm_campaign=news&utm_medium=like_button