pirmdiena, 2015. gada 29. jūnijs

Čakras, to aktivizācija, nozīme un funkcija

 

Čakras
Cilvēka ķermenis satur simtiem vietu, kur ir sakoncentrēta enerģija. Tomēr, tajā ir 7 galvenie enerģijas centri, kas parasti tiek dēvēti par čakrām. Čakra ir sanskrita vārds, kas nozīmē "ritenis". Čakras ir līdzīgas riteņiem tādā ziņā, ka tās ir kā enerģijas virpuļi, kas visu laiku turpina griezties. Tās ir enerģētiskie centri, kas atrodas mūsu ēteriskajā ķermenī un caur kurām mēs saņemam, pārraidam un pārstrādājam dzīves enerģijas.
Katra čakra mūsu ķermenī tiek atpazīta kā dzīvības spēka kontaktpunkts, kas attiecas uz fiziskajām, emocionālajām, mentālajām un garīgajām enerģijām. Čakras ir tīkls, caur kuru ķermenis, prāts un gars mijiedarbojas kā viena visaptveroša sistēma.
Septiņas galvenās čakras atbilst specifiskām mūsu apziņas daļām un tām ir unikālas īpašības un funkcijas. Katra čakra ir saistīta ar kādu no cilvēka endokrīnās sistēmas dziedzeriem un atbilst vienai no sepiņām varavīksnes krāsām.
Galvenais nodoms, strādājot ar čakrām un saprotot tās, ir radīt veselumu mūsos pašos. Šādā veidā mēs varam panākt daudzu mūsu apziņas daļu harmoniskas attiecības. Galu galā mēs sākam atpazīt, ka dažādās mūsu būtības daļas (fiziskais, materiālais, seksuālais, garīgais utt.) visas sadarbojas kopā un ka katra no tām ir tik pat nozīmīga un daļa no veseluma kā pārējās. Mums ir jāspēj atzīt, pieņemt un harmonizēt visus mūsu būtības līmeņus.
Lai spētu atraisīties, ir ļoti svarīgi saprast, ka čakras ir mūsu apziņas "durvis". Tās ir durvis, caur kurām emocionālais, mentālais un garīgais spēks ieplūst mūsu fiziskajā izpausmē. Tādā veidā mūsu attieksme un uzskatu sistēma izpaužas un rada ķermeņa/prāta struktūras. Enerģija, kas rodas no mūsu emocijām un mentālajām attieksmēm, iziet cauri čakrām un tālāk izplatās mūsu šūnās, audos un orgānos. Izprotot šo procesu, mēs pēkšņi saprotam, cik ļoti mēs paši ietekmējam savu ķermeni, prātu un apstākļus - labāk vai sliktāk.


Čakru aktivizēšanas paņēmieni
- Sajūti sevī beznosacījuma mīlestību, līdzjūtību, pateicību, piedošanu un radošumu.
- Meditējot, iztēlojies atbilstošu čakras krāsu un līdzsvaro šo ķermeņa daļu. Vari darīt to ar visām 7. čakrām sākot ar pamata čakru (mugurkaula pamatnē) līdz pat galvas virsdaļai.
- Dzīvo savu dzīvi saskaņā ar atklātību un pilnīgu godīgumu.
- Izmanto skaņas vibrāciju spēku (dziedāšanu, mūzikas instrumentus).
- Ēd svaigus augļus un dārzeņus, kas pārstāv atbilstošas čakru krāsas.
- Ievieto tīrus kvarca kristālus savā ūdenī. Tas strukturēs ūdeni un tādējādi palīdzēs aktivizēt un paātrināti celt Tavu apziņu.
- Kalpo pašaizliedzīgi, tas palīdzēs atvērt visas čakras dabiskā un nepiespiestā veidā.
- Atgulies un uzliec uz ķermeņa atbilstošu akmeni no minerālu valstības vai tīru kvarca kristālu uz katra no čakru punktiem. Tas uzlabos pozitīvās enerģijas plūsmu viscaur ķermeņa/prāta sistēmai un palīdzēs atvērt, atpazīt un attīrīt emocionālos blokus.
- Izmanto lūgsnu, meditāciju, vizualizāciju un afirmāciju spēku.
- Gavē, tas ir lielisks veids, ne tikai, lai atjaunotu ķermeni, bet arī, lai veicinātu garīgu un psiholoģisku atziņu un atklāsmju rašanos.
- Atslābinies ērtā pozīcijā. Ieelpo un iztēlojies, sajūti sevi ieelpojot un izelpojot caur attiecīgiem čakru punktiem. Tas uzlādēs izvēlēto čakru un tai apkārt esošos orgānus ar mums svarīgo dzīvības spēku. Atkārto šo ar visām septiņām čakrām.
- Apgulies ārā uz zemes, skaistā vietā dabā. Guli tā, lai Tava galva ir vērsta uz Ziemeļiem, tas palīdzēs saskaņoties ar Zemes elektromagnētisko lauku. Arī uz Zemes ir spēka vietas, kas tiek uzskatītas par planētas čakrām.
- Uzlādē un aktivizē čakras izmantojot jogu un fiziskus vingrinājumus. Pastāv specifiska veida joga, kas tiek īpaši izmantota, lai aktivizētu čakras.
- Apzinies savu elpošanu. "Apzināta elpošana" saskaņo ķermeni, prātu un garu.
- Izmanto savu iztēli. Tas ir viens no visvērtīgākajiem instrumentiem, kas Tev kā cilvēkam pieder, lai radītu jebkuru realitāti. Realitāte ir tā, ko Tu izvēlies izsapņot!


Atceries...
Visspēcīgākais veids kādā atvērt, aktivizēt, stimulēt un līdzsvarot visas mūsu čakras, un uzturēt mūsu ķermeni un prātu veselīgā stāvoklī ir beznosacījuma mīlestība pret sevi un apkārtējiem. Mīlestība ir dižākā dziedniece. Mīlestība ir dzīvinošā, lolojošā, atbalstošā dzīves "elektrība". Kad mēs mīlam sevi un esam spējīgi sniegt šo mīlestību apkārtējiem, šī “elektrība” palīdz uzturēt mūsu ķermeņa/prāta sistēmu uzlādētu un atjaunotu.
Mīlēt bez nosacījumiem sevi un apkārtējos var izklausīties sarežģīti un nepraktiski, bet patiesībā, tas var būt tik vienkārši, kā ticēt, ka tas ir iespējams! Kad mēs to piedzīvojam, mūsos mostas vēlme sasniegt šo būtības stāvokli. Tas ir brīdis, kad varam sākt to īstenot mūsu dzīvēs nekavējoties!
Mūsu ķermeņa/prāta sistēma ir saikne, kas mūs savieno ar visiem Universālās Apziņas līmeņiem. Ikviens no mums ir savstarpēji saistīts un ir hologrāfiska daļa no "Visa, Kas Ir". Ja mēs atveram sevi lielākai mīlestības, gudrības un spēka izpausmei, mēs dodam šo dāvanu visam, kas ir radīts. Ja viens no mums kļūst Pilnīgs, visa cilvēce kolektīvajā līmenī ir daudz tuvāk šim Veselumam. Šo ir vērts atcerēties un uzņemties atbildību pašiem par sevi un cilvēci, kas mostas.
Mīlestība ir dziedināšanas avots - Mīlat viens otru!


Saprotot un aktivizējot ķermeņa 7 enerģijas centrus
1. Saknes jeb pamata čakra
Atrašanās vieta: mugurkaula pamatne
Krāsa: sarkana (sekundārā krāsa ir melna)
Elements: zeme
Funkcijas: dod dzīvības spēku fiziskajam ķermenim. Dzīvības spēks, izdzīvošana, pašsaglabāšanās instinkti.
Dziedzeri/orgāni: virsnieru dziedzeris, nieres, mugurkauls, resnā zarna, kājas, kauli
Dārgakmeņi/izrakteņi: rubīns, granāts, heliotrops, sarkanā jašma, melnais turmalīns, obsidiāns, dūmakainais kvarcs
Ēdieni: olbaltumvielas (vēlamas augu izcelsmes). Sarkanas krāsas augļi un dārzeņi.
Īpašības/mācības: viss, kas saistīts ar materiālo pasauli, panākumiem. Fiziskais ķermenis, ķermeņa pārvaldīšana. Iezemēšanās, individualitāte, stabilitāte, drošība, miers, veselība, drosme, pacietība.
Negatīvās īpašības: egoisms, nedrošība, vardarbība, alkatība, dusmas. Pārlieku lielas rūpes par savu fizisko izdzīvošanu. Saspringums mugurkaulā, aizcietējumi.


2. Nabas jeb sakrālā čakra
Atrašanās vieta: vēdera lejasdaļa līdz nabas apvidum
Krāsa: oranža
Elements: ūdens
Funkcijas: radīšana, ēdiena asimilācija, fiziskais spēks un dzīvotspēja, seksualitāte
Dziedzeri/orgāni: olnīcas, dzemde, sēklinieki, priekšdziedzeris (prostata), dzimumorgāni, liesa, urīnpūslis
Dārgakmeņi/izrakteņi: karneols, korallis, zelta kalcīts, dzintars, citrīns, zelta topāzs, dzeltensārts avanturīns
Ēdieni: šķidrumi. Oranžas krāsas augļi un dārzeņi
Īpašības/mācības: saņemšana un došana, emocijas, vēlme, bauda, seksuāla/kaislīga mīlestība, pārmaiņas, kustība, jaunu ideju asimilācija. Veselība, ģimene, iecietība, padošanās. Harmoniska un radoša sastrādāšanās ar apkārtējiem.
Negatīvās īpašības: pārmērīga nodošanās ēdienam vai seksam. Seksuālas problēmas. Apjukums, bezmērķīgums. Greizsirdība, skaudība, vēlme dominēt. Impotence, dzemdes un/vai ūrīnpūšļa problēmas.


3. Saules pinuma čakra
Atrašanās vieta: virs nabas, zem krūtīm
Krāsa: dzeltena
Elements: uguns
Funkcijas: atjauno simpātisko nervu sistēmu. Gremošanas procesi, vielmaiņa, emocijas.
Dziedzeri/orgāni: kuņģis, aizkuņģa dziedzeris, virsnieru dziedzeris, vēders, aknas, žultspūslis, nervu sistēma, muskuļi
Dārgakmeņi/izrakteņi: citrīns, zelta topāzs, dzintars, tīģeracs, zelta kalcīts, zelts
Ēdieni: cieti saturoša barība. Dzeltenas krāsas augļi un dārzeņi
Īpašības/mācības: gribasspēks, personiskais spēks, autoritāte, enerģija, vēlmju pārvaldīšana, paškontrole. Mirdzums, siltums, atmošanās, pārveide, humora izjūta, smiekli, nemirstība.
Negatīvās īpašības: Pārmērīga atbildības/enerģijas uzņemšanās  - vairāk kā pats var asimilēt un izmantot. Pārāk liels uzsvars uz varu un/vai vēlmi tikt atpazītam. Dusmas, bailes, naids. Gremošanas problēmas


4. Sirds čakra
Atrašanās vieta: krūškurvja centrs
Krāsa: zaļa (sekundārā krāsa ir rozā)
Elements: gaiss
Funkcijas: nostiprina dzīvības spēku no Aukstākā Es. Piešķir enerģiju asinīm un fiziskajam ķermenim. Asinsrite
Dziedzeri/orgāni: sirds, aizkrūtes dziedzeris, krūtis, āda, imūnsistēma, asinsrites sistēma, rokas, plaukstas, plaušas
Dārgakmeņi/izrakteņi: emeralds, zaļais un rozā turmalīns, malahīts, zaļā jašma, zaļais avanturīns, hrīzopass, kunzīts, rozā kvarcs, rubīns.
Ēdieni: zaļas krāsas augļi un dārzeņi
Īpašības/mācības: dievišķa/beznosacījuma mīlestība. Piedošana, līdzjūtība, sapratne, līdzsvars, grupas apziņa, vienotība ar dzīvi. Pieņemšana, miers, atvērtība, harmonija, apmierinājums
Negatīvās īpašības: mīlestības apspiešana, emocionāla nestabilitāte, izsists līdzsvara stāvoklis. Problēmas ar sirdi un asinsriti


5. Kakla čakra
Atrašanās vieta: kakla rajons
Krāsa: debess zila
Elements: akāši/ēteris
Funkcijas: runa, skaņa, vibrācija, komunikācija
Dziedzeri/orgāni: vairogdziedzeris, epitēlijķermenīši, hipotalāms, kakls, mute
Dārgakmeņi/izrakteņi: tirkīzs, krisokolla, celestīns, zilais topāzs, sodalīts, akvamarīns, lazurīts, kianīts
Ēdieni: zili/violetas krāsas augļi un dārzeņi
Īpašības/mācības: izrunāto vārdu spēks. Patiesa komunikācija. Radošums runā, rakstīšanā un mākslā. Integrācija, miers, patiesība, zināšanas, gudrība, uzticība, godīgums, paļaušanās, maigums, labsirdība
Negatīvās īpašības: komunikācijas un/vai runas problēmas. Neprātīga zināšanu izmantošana, neziņa, izpratnes trūkums. Depresija, vairogdziedzera problēmas


6. Trešās acs čakra
Atrašanās vieta: pieres centrs, vieta starp uzacīm
Krāsa: indigo (tumši zila)
Elements: gaisma
Funkcijas: tonizē smadzenītes un centrālo nervu sistēmu. Redze.
Dziedzeri/orgāni: hipofīzes dziedzeris, kreisā acs, deguns, ausis
Dārgakmeņi/izrakteņi: lazurīts, sodalīts, kvarca kristāls, safīrs, turmalīns (indigolīts)
Ēdieni: zili/violetas krāsas augļi un dārzeņi
Īpašības/mācības: dvēseles realizēšana, intuīcija, izpratne, iztēle. Gaišredzība, koncentrēšanās, dvēseles miers. Gudrība, padevība, uztvere ārpus duālisma.
Negatīvās īpašības: koncentrēšanās trūkums, bailes, cinisms, saspringums. Galvassāpes, acu problēmas, slikti sapņi. Pārlieku nošķirts no pasaules


7. Vainaga čakra
Atrašanās vieta: galvvidus, avotiņš
Krāsa: violeta
Elements: domas/gribasspēks
Funkcijas: tonizē galvas smadzenes.
Dziedzeri/orgāni: čiekurveida dziedzeris jeb epifīze, smadzeņu garoza, centrālā nervu sistēma, labā acs
Dārgakmeņi/izrakteņi: ametists, aleksandrīts, dimants, sugilīts, violets fluorīds, kvarca kristāls, selenīts
Ēdieni: šī čakra ir saistīta ar ideju par gavēšanu. Violetas krāsas augļi un dārzeņi.
Īpašības/mācības: augstākā Es un cilvēka personības apvienošanās. Vienotība ar bezgalīgo. Garīgā griba, iedvesma, vienotība, dievišķā gudrība un sapratne. Ideālisms, pašaizliedzīga kalpošana. Uztvere, kas sniedzas ārpus laika un telpas. Apziņas nepārtrauktība.
Negatīvās īpašības: iedvesmas trūkums, apjukums, depresija, atsvešināšanās, vilcināšanās kalpot, vecuma nespēks.


Lai noder!
Mīlestībā
Madara