pirmdiena, 2015. gada 29. jūnijs

Latvijas zilie māli

 

Vannu peldes
Informācijas apkopojums no publiski pieejamiem info resursiem
Sandra Stumbre

 Mālu vannas pielieto ne tikai kosmētiskiem mērķiem, bet arī dziednieciskos nolūkos.
 Ārstnieciskiem mērķiem vannas ūdeni sagatavo nedaudz siltāku, nekā parasti. Paildzina arī peldes ilgumu. Procedūras ilgums parasti ir 30-60 min.. Ūdens temperatūra – 37-39 C. Pēc peldes ir obligāti jāpaguļ  silti sasedzoties un nepieciešamas padzert ārstniecības augu tēju.
 Pie locītavu un kāju sāpēm ieteicams pielietot lokālās vanniņas. Šajos gadījumos mālu pievieno peldes ūdenim nedaudz vairāk, bet ūdens temperatūru speciāli nepalielina. Peldes ilgums ir 20-30 minūtes. Ieteicams mālu ūdeni pirms procedūras, kādu laiku novietot saulītē.
 Lai mazinātu reimatisma iekaisumu mālu vannas peldes ūdeni var bagātināt pievienojot jūras sāls preparātus. Papildus pievienotā jūras sāls aktivizēs organismā skābekļa apmaiņas procesusu.
 Vannas peldes laikā māli caur daudzajām visa ķermeņa ādas porām attīrīs organismu no kaitīgajiem toksīniem un šlakām.
 Vannu peldes ieteicams veikt 2-3 reizes nedēļā un sajutīsiet acīm redzamu vispārēju organisma darbības uzlabošanos.

 


Māli ārīgai lietošanai
Informācijas apkopojums no publiski pieejamiem info resursiem
Sandra Stumbre

 Ārīgi mālu izmanto radikulīta, reimatisma, podagras, artrīta, muskuļu un saišu sāpju, prostatīta, ādas saslimšanu un vēl ļoti daudzu slimību ārstēšanas procesos.
 Mālu galvenokārt izmanto aplikāciju (mālu plācenīšu) veidā.
 Māli uz iekaisuma vietu iedarbojas dziedinoši, attīrot novājinātās un slimās organisma šūnas, veicinot šūnu atjaunošanos, uzsūcot no organisma toksīnus un šlakas.
 Mālu var izmantot akūtu un hronisku saslimšanu ārstēšanā – čūlas, apdegumi, brūces, lūzumi utt, jebkura vecuma cilvēkiem, nebaidoties, ka šīs procedūras nesīs ļaunumu.
 Uz brūcēm, augoņiem, ekzēmu skartajām vietām un citām ādas saslimšanām ieteicams mālus uzlikt tieši uz ādas (audiem), neizmantojot salveti vai marles pārsēju. Nav jābaidās no infekcijas, jo māliem piemīt izteikta antibakteriāla iedarbība.
 Mālu aplikācijas jānoņem, kamēr māli nav pilnīgi sakaltuši, pēc tam iekaisuma vietu noskalo.
 Aplikācijas turpina pielietot, kamēr iekaisums nav pilnībā izdziedēts.
 Aplikācijas pielietojot uz vaļējām brūcēm sākumā novēro brūces paplašināšanos, nevis sadzīšanu. Un tas ir normāli, jo māls sākumā attīra iekaisuma vietu, izsūcot no tās kaitīgās vielas, toksīnu, baktērijas u. c. Kad attīrīšans procesi ir veikti, brūce sāk sadzīt.
 Māli ir paredzēti vienreizējai lietošanai. Pēc procedūras izlietots mālus ierok atpakaļ zemē, kādā nomaļākā vietā, lai slimības nevēlamā iedarbība netraucētu. Tieši tā darīja mūsu vecmāmiņas.


 Siltas mālu komprese izmanto ārstnieciskos nolūkos dažādu iekšējo orgānu saslimšanu gadījumos. Mālus komprešu procedūrām sasilda silta ūdens peldē. Šādas kompreses uzlabo asinsiri, samazina iekaisumu, pastiprina vielu maiņas procesus un stimulē šūnu metabolismu.
 Aukstas mālu komprese pielieto sastiepumu, muskuļu traumu, abscesu, sastrutojumu u. c. gadījumos. Izmanto arī labdabīgu un ļaundabīgu audzēju, čūlu dziedēšanai. Lai pagatavotu šādas kompreses, ūdeni kurā pievieno mālus, iepriekš atdzesē saldējamā kamērā līdz 7-10 C.


Aplikācijas.
 Lai pagatavotu mālu aplikācijas izvēlas kokvilnas auduma gabaliņu. Uz auduma uzliek mālus 2-3 cm biezā kārtā. Uzliek ar mālu pusi uz iekaisuma vietas. Ja nepieciešamas aplikāciju nostiprina ar saiti vai kādu citu pārsēju. Alikācijas vietu ietin siltā audumā.
 Aplikāciju tur līdz 2 stundām. Pēc procedūras mālu aplikāciju noņem un ādu noskalo siltā ūdenī.
 Izlietotos mālus otreizējai lietošanai neizmanto.
 Vienlaicīgi var uzlikt vairākas aplikācijas uz dažādām ķermeņa vietām. Aplikāciju daudzums un lietošanas biežumu nosaka katram individuāli, ņemot vērā kāda saslimšana vai vaina jādziedē.  Ļoti svarīgi ir ņemt vērā pacienta pašsajūtu. Ja sajūtas ir pozitīvas, procedūru kursa sākumā aplikācijas ar nelieliem atpūtas brīžiem var uzlikt vairākas reizes diennaktī.


Kompreses - plācenīši.
 Lai palīdzētu slimību ārstēšanā īpaši smagu formu gadījumos veiksmīgi pielieto mālu kompreses. Mālus sajauc ar ūdeni un izveido diezgan biezas konsistences masu. Izveido mālu plācenīšus. Plācenīšus uzliek uz iekaisuma vietām un pārsien, pārklāj ar kokvilnas audumu, komprešu papīru vai polietilēna materiālu un silti satin. Virsējā siltā auduma kārta nodrošinās komprese sasilšanu. Procedūras ilgums, ņemot vērā katra individuālās īpatnības, ilgst 2-3 stundas. Parasti pietiekoši ir dienā uzlikt 2-3 kompreses. Ja parādās nepatīkamas sajūtas: spēcīga dedzināšanas sajūta, komprese nekavējoties jānoņem un atkārtoti var uzlikt pēc 12-24 stundām. Pieļaujams, ja pēc procedūras iekaisuma vietā ir sajūtamas sāpes un parādās neliels pietūkums. Tas liecina, ka notiek mālu sastāvā esošo vielu iedarbība un iekaisuma dziedēšana. Kompreses liek, kamēr iekaisums nav pilnībā izdziedēts. Parasti iekaisumu var izdziedēt dažās dienās, bet īpaši sarežģītos gadījumos ārstniecības laiks var būt arī daži mēneši. Ieteicams ir kompreses likt arī kādu laiku pēc pilnīgas izdziedēšanas, lai palielinātu organisma (izārstēto orgānu) aisargspējas.
 Kompreses kuņģa un krūšu rajonā liek 1-1,5 stundu pēc ēšanas. Uz citām ķermeņa vietām var likt jebkurā laikā. Vienlaicīgi var likt 2-3 kompreses uz dažadām ķermeņa vietām.
 Ļoti efektīgas ir komprese uz sāpošām vietām un uz vēdera lejas daļas.
 Mālu kompresēm izmanto vēsā veidā, to nesasildot. Karsts māls zaudē savas dziednieciskās īpašības.
 Ja ir pazemināta ķermeņa temperatūra (vecākiem cilvēkiem, anēmijas slimniekiem, saaukstēšanās gadījumā) kompreses var aizvietot ar siltām mālu ūdens vannu peldēm.
 Parasti mālu kompreses izmanto, ārstējot ādas saslimšanas, saplaisājumus, dermatītus, ekzēmas, čūlas, kā arī sasitumus, izmežģījumus, kaulu lūzumus, artrītus, radikulītus un osteohondrozi. To var likt uz apdegumiem un brūcēm.


 Ārstnieciskais efekts ir izskaidrojams ar to, ka māli, pirmkārt, ļoti labi silda, otrkārt, paātrina audu reģenerācijas procesu.
 Labāk likt mālus uz slimām vietām bez salvetes vai marles.
 Nav jābaidās no infekcijām, jo māliem piemīt spēcīgas baktericīdās īpašības.
 Izlietotos mālus izmet un otreiz nelieto.
 Visšķidrākās kompreses liek uz vēnām. Pagatavo mālu putriņu šķidra krējuma konsistencē, tajā iemērc drānu, no abām pusēm piesūcina un ietin kājas.
 Siltās mālu kompreses lieto hronisku locītavu iekaisumu un citu slimību ārstēšanā.
 Aukstās mālu kompreses tautas medicīnā lieto asinsizplūdumu, tūsku, mīksto audu segto traumu gadījumos, kā arī sāpju remdēšanai.
 Kompreses liek tik bieži, cik nepieciešams. Piemēram, uz iekaisuša vairogdziedzera var likt 2-3 reizes dienā un turēt līdz pusotrai stundai. Jo lielāks iekaisums, jo biežāk jāliek.
 Ja ārsts atļāvis lietot mālus kompresēm pret locītavu sāpēm, sasitumiem vai sastiepumiem, tad mālu masu gatavo mazliet blīvāku. To uzklāj ar otiņu vai koka mentīti, pārsedz ar celofānu vai impregnētu salveti, tur 1,5 stundas. Cilvēkam jāpaliek miera stāvoklī un jāsasedzas, lai neapaukstētos. Pareizi uzklāti māli blīvi pieguļ ķermenim, nevis uzvedas kā atlēkusi maizes garoza .Ļoti labi, ja pēc mālu procedūrām var vienkārši notīrīties, masējot ādu ar krēmu, ziedi, eļļu vai mitru salveti un uzvilkt kokvilnas veļu, bet mazgāties pēc 3-4 stundām. Pie ķermeņa palikušās mālu daļiņas nāk tikai par labu. Procedūru efektu var pastiprināt, ja pēc tam veic masāžu.


Pagatvošana
Lai sagatavotu kompresi, jāņem mazliet mālu pulvera, jāieber nedziļā, emaljētā traukā, jāaplej ar tīru ūdeni tā, lai ūdens nosedz mālus. Var izmantot avota ūdeni, minerālūdeni, pienu, sūkalas, sulu vai saputotu olu.
Lai pulveris iesūktu mitrumu, traukam ir jāpastāv dažas stundas.
Pēc tam mīca, līdz masa kļūst vijīga, vienveidīga, lai netecētu un nebūtu arī pārāk cieta. Labāk to darīt ar rokam vai koka lāpstiņu (nekāda ziņā ar metāliskiem priekšmetiem).
Klāj uz slimās vietas. Kompresi 1,5 - 2 cm biezā kārtā liek uz slimās vietas pankūkas veidā. Komprese jānoņem, kad māli sāk piekalst.
Uz ķermeņa liek mālu kompreses, tad virsū jāuzliek kāds plēvjveidīgs materiāls un virsū vēl jāuzsedz kaut kas silts. Lai māls labāk piespiestos pie ķermeņa, virsū jāuzliek kas smagāks, piemēram, griķu sēnalu spilvenu.
Ja ir iespējams, šādi vajadzētu pagulēt kādu stundu vai divas. Ja nav laika gulēt, var arī staigāt, apliekot ap pleciem siltu segu.
Pēc mālu procedūras jāiet dušā nomazgāties. Labāk ir ka mālu vienkārši ar roku nobrucināt un mazgāties tikai pēc pāris stundām, lai māla pārpalikumi vēl ilgāku laiku paliktu porās un varētu labāk iedarboties.
Jārēķinās vienīgi, ka pēc māla procedūrām āda kļūst pasausa. Tāpēc pēc procedūras āda noteikti jāiesmērē ar kādu krēmu vai ziedi. Šim nolūkam var izmantot Edgara Riņķa radīto ziedi "Evija". Izlietotos mālus izmet un otreiz nelieto.

 


Māli iekšķīgai lietošanai
Informācijas apkopojums no publiski pieejamiem info resursiem
Sandra Stumbre

 Iekšķīgai lietošanai ieteicams lietot pieaugušiem pie kuņģa – zarnu trakta saslimšanām, saindēšanos ar pārtikas produktiem – pa 20 – 30 gramiem vienā lietošanas reizē, bet ne vairāk kā 100 gramus diennaktī.
 Ārstēšanās lietojot mālu produktus iekšķīgi dažkārt ilgst vairākus mēnešus un pat gadu. Ieteicams ir periodiski veikt pārtraukumus lietošanā, lai lieki nepieradinātu kuņģi pie pastāvīgas mālu klātbūtnes.
 Tautas medicīnā iekšķīgi mālu izmanto lai dziedētu kuņģa čūlu, vēdera uzpūšanos, hepatītu, aknu cirozi, astmu, plaušu tuberkulozi, vielu maiņas traucējumus, aterosklerozi, paralīzes, epilepsiju, alkoholismu, žutsakmeņu un nierakmeņu slimības un vēl daudzu citu saslimšanu gadījumos.
 Mālu sastāvā ielpst tieši tie minerālsāļi, kas mums ir visnepieciešamālie. Organisms tiek bagātināts ar šīm vielām tieši tajās devās, kādas ir piemērotas katram cilvēkam individuāli.
 Māli absorbē (uzsūc) un izvada organisma iekšienē sakrājušos toksīnus, pūšanas procesu gāzes, liekās skābes. Tādā veidā veicot vispārīgu organisma atīrīšanu.
 Klasiskā mālu ūdens lietošanas metode organisma vispārīgai attīrīšanai. Ņem 20 gramus (vienu tējkaroti) mālu un izšķaida 150 ml. silta ūdens. Lieto 15-20 pirms ēšanas, trīs reizes dienā. Dziedniecības kurss ilgst 1-2 nedēļas. Tad pārtraukums 10 dienas. Ja pēc tam ir nepieciešams, mālu ūdens dzeršanas kūri atkārto vēl vienu nedēļu. Eksperimenta nolūkos var droši un ir pat vēlams uzreiz izlietot 1 ēdamk. mālu pulveri sajauktu ar 1 glāzi ūdens.
 Iekšķīgai lietošanai izmanto tīrus, taukainus mālus, bez piejaukumiem.
 Mālu lietošanas devu nepieciešams regulēt atkarībā no organisma nepieciešamības.
 Ja ir vāja kuņģa darbība, ārstniecības kursa sākumā dzer mazākas koncentrācijas mālu ūdeni. Lietošanas laikā ir jāseko līdz skābes līmenim.
 Bērniem ir pietiekoši lietot dienā lietot 1 tējkaroti mālus.
 Pieaugušajiem – 2 ēdamkarotes dienā. Lieto 2 reizes dienā, no rīta un vakarā. Jāievēro, ka mālu ūdeni dzer 1 stundu pirms ēšanas (ja nav nepieciešams cits lietošanas režīms). Nav ieteicams daudz lietot šķidrumu pēc mālu ūdens iedzeršanas.
 Ja dzeršanas brīdī ir sajūtamas sāpes, ieteicams mālu dzērienu pirms lietošanas paturēt saulē, iedzeršanas process noritēs daudz patīkamāk.
 Pagatavoto mālu dzērienu neizdzer uzreiz, bet pamazām, nelieliem malciņiem.
 Ja glāzes dibenā pēc mālu ūdens izdzeršanas ir nostājušies neliels daudzums mālu


 Ja glāzes dibenā pēc mālu ūdens izdzeršanas ir nostājušies neliels daudzums mālu, tiem uzlej vēl nedaudz ūdeni un turpina izdzert.
 Mālu samaisīšanai dzēriena pagatavošanas laikā nedrīkst izmantot metāla karotes, vai citus metāla priekšmetus.
 Ja lietojot mālu dod priekšroku to lietot vienlaicīgi ar citiem dzērieniem, vēlams šim nolūkam izmantot ārtsniecības augu tējas, piemēram piparmētru lapu tēju. Nekādā gadījumā šim dzērienam nepievieno cukuru. Dzēriena saldināšanai var pievienot nedaudz medu. Nekādā gadījumā mālus nedzer kopā ar pienu vai kafiju.
 Ja vēlas mālu lietot sausa pulvera veidā, tad nelielu devu ( daudzumu) ieleik mutē un ļau tam izkusts. Pēc tam norij un uzdzer nedaudz ūdens. Šāda metode nodrošinās zobu nostiprināšanu un uzlabos gremošanas procesus.
 Mālu lietošana iekšķīgi veicina šlaku izvadīšanu no organisma.
 Ja mālu lietošanas sākumā novēro aizcietējumus zarnu traktā, tā ir droša pazīme, ka ir nopietna kuņģa – zarnu trakta saslimšana. Tādā gadījumā parasto  dienas lietošanas devu ieteicams palielināt.
 Ļaunums no mālu pārdozēšanas netiek novērots. Dažos gadījumos, mālu dzeršanas kūres sākumā tomēr novēro nepatīkamu pašsajūtu un saslimšanu paasināšanos. Nav jāuztraucas, tā ir pilnīgi dabiska organisma reakcija. Nav jābaidās, šis dzēriens neizsauks vemšanu.