trešdiena, 2015. gada 20. maijs

ASTROLOĢIJA: 2015. gada zvaigžņu stāvokļi un tendences

Portāls nra.lv, Guna KĀRKLIŅA, žurnāls Praktiskā Astroloģija, 14.janvāris

Astroloģijā praktiski nekas jauns nesākas 1. janvārī, jo eksistē dažādi cikli. Kosmosā viss kustas un mainās, planētas savstarpēji novietojas dažādās pozīcijās un maina savu atrašanos zodiaka zīmēs. Kad to visu saliek kopā, veidojas aina, atbilstoši kurai varam prognozēt tendences.
Patlaban un vēl turpmākajos gados debesīs ir ilglaicīgas kombinācijas, piemēram, saspringts aspekts starp Urānu un Plūtonu, kas norāda uz globālām pārmaiņām, varas transformāciju un visai nemierīgu periodu. Tāpat arī Plūtons ilglaicīgi atradīsies Mežāža zodiaka zīmē (līdz 2024. gadam), kas rosina mainīt ierasto lietu un pasaules kārtību. Secinājums viens – pasaulē miera nebūs.
Liel­va­ru pār­mai­ņas
Līdzīgas planetārās kombinācijas cilvēce jau piedzīvojusi, tāpēc ir vērts atskatīties pagātnē, lai saprastu, kā tās darbojas.
Kad Plū­tons at­ra­dās Me­žā­zī 16. gad­sim­tā, Eiro­pā sā­kās re­for­mā­ci­jas kus­tī­ba, bet spā­ņu ko­lo­ni­za­to­ri iz­nī­ci­nā­ja trīs lie­las kul­tū­ras: ac­te­ku, mai­ju un in­ku. Sa­vu­kārt 18. gad­sim­tā (Plū­tons Me­žā­zī 1762–1777) vei­do­jās jaun­as po­li­tis­kās un eko­no­mis­kās struk­tū­ras. Krie­vi­jā Kat­rī­nas II val­dī­ša­nas sā­ku­mā bi­ja pir­mais Krievu–turku karš (1768–1774), kurš iz­cē­lās, sa­ska­ro­ties abu val­stu in­te­re­sēm pie Mel­nās jū­ras. Asi­ņai­no po­li­tis­ko no­ti­ku­mu re­zul­tā­tā Kat­rī­na II uz­sā­ka pla­šas reformas. Val­stī ti­ka sā­ka pro­fe­si­onā­las administrācijas vei­do­ša­na. No­piet­ni un pa­sau­les vēs­tu­rē sva­rī­gi no­ti­ku­mi ri­si­nā­jās arī Ame­ri­kā. 18. gad­sim­ta vi­dū Ap­vie­no­tā Ka­ra­lis­te no Fran­ci­jas ie­gu­va Ka­nā­du un da­ļu Lui­zi­ānas. Ko­lo­ni­jās sā­ka vei­do­ties ka­pi­tā­lis­ma ie­kār­tas prin­ci­pi. Ne­sa­ska­ņas starp ko­lo­ni­jām un Ap­vie­no­to Ka­ra­lis­ti pie­au­ga, un ma­su ne­mie­ri pār­au­ga Ne­at­ka­rī­bas ka­rā (1775–1783). 1776. ga­da 4. jū­li­jā ASV pie­ņē­ma Ne­at­ka­rī­bas dek­la­rā­ci­ju (kad ar Fran­ci­jas līdz­da­lī­bu bi­ja sa­kau­ta Ap­vie­no­tās Ka­ra­lis­tes ar­mi­ja). Ar šo do­ku­men­tu ti­ka pa­slu­di­nā­ta ko­lo­ni­ju ne­at­ka­rī­ba no Liel­bri­tā­ni­jas, un ko­lo­ni­jas iz­vei­do­ja sa­vie­nī­bu.
Arī paš­rei­zē­jā cik­lā ir no­ti­ku­šas da­žā­das globālas pār­mai­ņas. Te­ju vai līdz ar Plū­to­na ie­ie­ša­nu Me­žā­ža zī­mē par ASV pre­zi­den­tu ti­ka ie­vē­lēts Ba­raks Ob­ama, kurš ir pirmais melnādainais ASV prezidents, un tolaik ne­no­lie­dza­mi nā­ca ar jaun­ām vēs­mām un ide­jām. Arī traģiskos Ukrainas notikumus, Krimas aneksiju un Krievijas agresīvo ārpolitiku varam iekļaut Plūtona ietekmes zonā.
Otra ilglaicīgā kombinācija ir negatīvs aspekts (kvadrāts) starp Plūtonu un Urānu.
Urāns mun­dā­na­jā (jeb valstu) as­tro­lo­ģi­jā at­bild par re­vo­lū­ci­jām, jaun­ām sa­bied­rī­bas tendencēm, dum­pī­gu­mu, jaun­ām va­ja­dzī­bām u.tml. (In­te­re­san­ti, ka Urā­na at­klā­ša­nas laiks sa­krīt ar re­vo­lu­ci­onā­ra­jām vēs­mām Eiro­pā 18. gad­sim­ta bei­gās, ko aiz­sā­ka An­gli­jas in­dus­tri­ālā re­vo­lū­ci­ja. Kā jau zi­nām, ta­jā pe­ri­odā pa­rā­dī­jās jaun­as teh­no­lo­ģi­jas, pie­mē­ram, tvai­ka ma­šī­nas, cil­vē­ki sā­ka iz­man­tot jaun­us ener­go­re­sur­sus: pet­ro­le­ju, ak­meņ­og­les.)
Atskatoties uz ie­priek­šē­jiem Plū­to­na–Urā­na kvad­rā­ta pe­ri­odiem, varam mi­nēt kaut da­žus po­li­tis­kos fak­tus: 1887. ga­dā Ame­ri­kā ta­pa tā dē­vē­tais Do­uza akts, kas pa­re­dzē­ja at­ņemt in­di­āņiem lauk­saim­nie­cī­bai de­rī­gās ze­mes; 1933. ga­dā Vā­ci­jā pie va­ras nā­ca Ādolfs Hit­lers, ti­ka aiz­lieg­tas vis­as par­ti­jas, iz­ņe­mot na­cis­tu par­ti­ju, sā­kās nacis­ma ideo­lo­ģi­jas pro­pa­gan­da; 1934. ga­dā Lat­vi­jā no­ti­ka Kārļa Ulmaņa valsts ap­vēr­sums.
Arī šī pla­ne­tā­rā kom­bi­nā­ci­ja pa­stip­ri­na gan cī­ņu par va­ru, gan re­sur­siem, gan vēl­mi pēc pa­sau­les pār­da­les. Šīs tendences turpināsies arī 2015. gadā.
Jupitera aizgādībā
As­tro­lo­ģi­jā kat­ram ga­dam ir sa­va val­do­šā pla­nē­ta, un 2015. gads aiz­ri­tēs Ju­pi­te­ra aiz­gād­nie­cī­bā. Tas tiek dē­vēts par «lie­lo lab­vē­li», kas no­dro­ši­na veik­smi, ļauj uz­krāt vie­du­mu, ta­ču daž­kārt vei­ci­na arī pār­mē­rī­bas. Ga­da vald­nie­kam gan ir vai­rāk sim­bo­lis­ka no­zī­me, un kon­krē­tās no­ri­ses jā­ska­ta kon­krē­tos ho­ro­sko­pos. Gada valdnieku «sarakstā» ir tikai septiņi debesu ķermeņi un nav iekļautas transsaturna planētas – Urāns, Neptūns, Plūtons (kam astronomi salīdzinoši nesen atņēma planētas statusu, pārdēvējot par pundurplanētu). Planētu–gada valdnieku saraksts un tulkošana saglabājusies no tiem laikiem, kad astrologi strādāja ar tā dēvēto septeneri, savos skaidrojumos izmantojot Sauli, Mēnesi, Merkuru, Veneru, Marsu, Jupiteru un Saturnu.
Praktiski gandrīz visu debess ķermeņu nosaukumi ir saistīti ar mitoloģiju. Ju­pi­ters romiešu mitoloģijā bi­ja die­vu vald­nieks un va­re­nā­kais no vi­siem. Viņš (tā­pat kā grie­ķu Zevs) ti­ka go­di­nāts kā debesu un pērkona dievs, kas pār­val­da laika apstākļus. Ju­pi­te­ra uz­rau­dzī­bā bi­ja arī la­bā un ļau­nā iz­paus­mes uz Ze­mes. Bet sva­rī­gā­kais Ju­pi­te­ra darbs bi­ja iz­dot li­ku­mus, rū­pē­ties, lai die­vi un cil­vē­ki ie­vē­ro­tu no­teik­to kār­tī­bu. Ju­pi­ters bi­ja tais­nīgs, sar­gā­ja tos, kas vi­ņam de­va zvē­res­tus, un vē­ro­ja, lai zvē­res­ti tik­tu pil­dī­ti.
Astroloģijā par planētu aizbildniecības perioda sākumu tiek uzskatīts tā dēvētais pavasara punkts jeb Saules nonākšana Auna zodiaka zīmē, kas sakrīt arī ar astronomisko pavasara iestāšanos. Šogad tas notiks 21. martā plkst. 0.45. No ga­da sā­ku­ma līdz 11. augus­tam pla­nē­ta at­ra­dī­sies Lau­vas zo­di­aka zī­mē, bet līdz ga­da bei­gām Jau­na­vā.
Ju­pi­ters Lau­vas zo­di­aka zī­mē vei­ci­na tiek­smi at­tīs­tī­ties, pie­šķir op­ti­mis­mu un pār­lie­cī­bu par sa­vām spē­jām, ta­ču pre­tī vē­las sa­ņemt ap­brī­nu un no­vēr­tē­ju­mu. Sa­vu­kārt Jau­na­vas zo­di­aka zī­mē Ju­pi­ters ir pa­ze­mi­nāts. No vie­nas pus­es, tas nav slik­ti, jo cil­vē­ki cie­na dar­bu. To­mēr Jau­na­vas pe­dan­tis­kums un de­ta­li­zē­tā pie­eja var no­nākt pre­tru­nā ar Ju­pi­te­ra ten­den­ci uz pa­pla­ši­nā­ša­nos un vē­rie­nu.
Jābūt apdomīgiem
No pa­gā­ju­šā ga­da no­ga­les līdz 7. ap­rī­lim Ju­pi­ters at­ro­das ret­ro­grā­da­jā (at­pa­kaļ­ejo­šā) kus­tī­bā, kas var ro­si­nāt uz pār­mē­rī­bām, sa­vu spē­ju un ie­spē­ju ne­pa­rei­zu no­vēr­tē­ju­mu, kā re­zul­tā­tā brem­zē­jas veik­smes mo­men­ti. Val­da vis­pā­rējs uz­skats, ka ret­ro­grā­dā Ju­pi­te­ra laiks nav veik­smīgs uz­ņē­mēj­dar­bī­bai, ta­ču skaidrs, ka mēs ne­va­ram mē­ne­šiem at­likt nedz biz­ne­sa da­rī­ju­mus, nedz fir­mu re­ģis­trā­ci­ju. (Kā reiz tei­ca kāds ko­lē­ģis: «Ne­jē­ga var sa­bo­jāt pat vis­la­bā­ko da­tu­mu.») Viens pats Ju­pi­ters ne­var nedz pa­celt, nedz no­grem­dēt. Jā­ska­ta si­tu­āci­ja de­ta­li­zē­ti – gan kon­krē­tie da­tu­mi, gan cil­vē­ka, gan fir­mas ho­ro­skops. To­mēr ret­ro­grā­dā Ju­pi­te­ra lai­kā jā­būt ap­do­mī­giem un viss jā­iz­vēr­tē vai­rāk­kārt. Tā­pat arī šajā gadā jā­pie­vērš uz­ma­nī­ba pe­ri­odiem, kad ret­ro­grā­da­jā stā­vok­lī at­ra­dī­sies Mer­kurs:
* no 21.01. līdz 11.02. (Ūdens­vī­ra zī­mē);
* no 19.05. līdz 12.06. (Dvī­ņu zī­mē);
* no 17.09. līdz 9.10. (Sva­ru zī­mē).
Tas ir laks, kad var ras­ties da­žā­di pār­pra­tu­mi, ju­kas, ne­sa­pra­ša­nās, kad nav vē­lams plā­not sva­rī­gus dar­bus un at­vērt uz­ņē­mu­mus. To­mēr šim vis­pā­rē­jam uz­ska­tam pil­nī­bā pie­krist ne­va­rē­tu. Prak­se rā­da – ja uz­ņē­mums dar­bo­jas iz­glī­tī­bas, kur­su, pro­jek­tu, iz­de­vēj­dar­bī­bas (pe­ri­odi­kas), va­lod­nie­cī­bas sfē­rā, tad arī šiem pe­ri­odiem nav ne vai­nas.
Tendences Latvijā
Aplūkojot tieši Latvijas valsts astroloģisko karti, redzams, ka ga­da pirm­ā pus­e (ap­mē­ram līdz mai­ja bei­gām) so­lās būt ne­mie­rī­gā­ka. Vai­rāk val­dīs emo­ci­jas, va­ras lē­mu­mi var būt mai­nī­gi. Pro­blē­mas visdrīzāk skars tā­das jo­mas kā valsts pār­val­de, ve­se­lī­bas ap­rū­pe, aiz­sar­dzī­ba (bru­ņo­tie spē­ki), ie­spē­ja­mi dar­ba ņē­mē­jiem ne­lab­vē­lī­gi lē­mu­mi. Ta­jā pa­šā lai­kā lab­vē­līgs pe­ri­ods iz­glī­tī­bas, kul­tū­ras, bēr­nu un jau­nat­nes, spor­ta jau­tā­ju­mu ri­si­nā­ša­nai, kā arī da­žā­diem sa­ka­riem ar ār­val­stīm. Sā­kot no mai­ja bei­gām/jū­ni­ja sā­ku­ma, dau­dzās jo­mās ie­spē­ja­ma brem­zē­ša­nās, ta­ču ir ie­spē­jas ie­likt la­bus pa­ma­tus il­gter­mi­ņa pa­sā­ku­miem. No jū­ni­ja iz­glī­tī­bas, kul­tū­ras, bēr­nu un jau­nat­nes, spor­ta jau­tā­ju­mu ri­si­nā­ša­nai un da­žā­diem sa­ka­riem ar ār­val­stīm vairs nav tik labs pe­ri­ods, tad si­tu­āci­jas var kļūt mai­nī­gas, ne­prog­no­zē­ja­mas, amat­per­so­nu lē­mu­mi pēk­šņi un ne­pa­ma­to­ti. Grū­tī­bas var iz­just ne­kus­ta­mā īpa­šu­ma un fi­nan­šu sek­tors. No šī lai­ka arī ie­spē­ja­ma ne­sta­bi­li­tā­te un pēk­šņi strī­di val­dī­bā.
Šobrīd Valsts pre­zi­den­ta vē­lē­ša­nu da­tums vēl nav zi­nāms, tā­pēc nav ie­spē­ju ana­li­zēt kon­krē­to die­nu. Ta­ču Lat­vi­jas valsts ho­ro­sko­pā re­dza­mās kom­bi­nā­ci­jas mu­di­na do­māt, ka sa­cen­sī­bā uz augst­o valsts ama­tu kon­ku­rēs vī­rie­tis un sie­vie­te. (Un vī­rie­ša iz­re­dzes, pēc vis­pā­rē­jām kom­bi­nā­ci­jām, iz­ska­tās la­bā­kas.)
Kazas gada solījumi
Svētku nekad nevar būt par daudz, un, ja ir vēlme, tad varam pēc austrumnieku tradīcijām nosvinēt Zaļās (zilās) koka kazas gadu, kas sāksies 19. februārī plkst. 1.47.
Kaza pēc austrumnieku skaidrojuma ir radošs, māksliniecisks, zinātkārs, kaprīzs un spītīgs dzīvnieks. Tāpēc paredzamas gan radošas aktivitātes, gan badīšanās.
Nā­ka­mā ga­da sti­hi­ja ir koks, bet za­ļās un zi­lās krā­sas sa­jau­kums sim­bo­li­zē mū­su pla­nē­tu, sā­kot­ni, nā­kot­nes ce­rī­bas, kos­mis­kus at­tā­lu­mus un kla­ju­mu pār bez­di­be­ni. Ka­zas ga­dā do­mi­nēs spī­tī­ga vir­zī­ša­nās uz priekš­u, mērķ­tie­cī­ba un ne­at­lai­dī­ba. Koks no­zī­mē tiek­ša­nos uz augš­u, par spī­ti vē­jiem, snie­gam, sau­su­mam. Vir­zo­ties augš­up, koks ne­aiz­mirst ie­prie­ci­nāt ar zie­diem un la­pām, dā­vāt skā­bek­li, pa­ba­rot ar aug­ļiem un no­brie­di­nāt sēk­las dzī­vī­bas tur­pi­nā­ša­nai. Tas cie­ši tu­ras zem­ē, bet vien­mēr ska­tās de­be­sīs, vēsta žurnāla «Praktiskā Astroloģija» speciālizlaidums 2015. gadam.
Pucējamies un ballējamies!
Lai nā­ka­mā ga­da valdnieci Kazu no­ska­ņo­tu pret se­vi lab­vē­lī­gi, ir jā­ie­vē­ro no­teik­ti ri­tu­āli. 2015. ga­da saim­nie­ces mī­ļā­kās krā­sas ir za­ļa, zi­la, gai­ši zi­la, tir­kī­za krā­sa un vi­ole­tie to­ņi. Tēr­pā dro­ši var iz­man­tot arī pe­lē­ko un bal­to krā­su. Ka­za no­vēr­tēs arī gai­ši brū­nu sie­na, ro­zā un oran­žas pu­ķu krā­sas. Turklāt at­ce­rie­ties, ka Ka­zai pa­tīk da­bis­ki ma­te­ri­āli – lins, samts, zamšs, vil­na, kaš­mirs, āda. Izvēlieties ro­tas ar dārg­ak­me­ņiem zil­ga­nā vai zaļ­ga­nā krā­sā: bril­jan­tu, to­pā­zu, sa­fī­ru, ak­va­ma­rī­nu. Kos­mē­ti­kai jā­ak­cen­tē da­bisks skais­tums un iz­ci­la ve­se­lī­ba.
Ka­za vēlas, lai mēs austrumnieku jaun­o ga­du sa­gai­dī­tu ar ori­ģi­na­li­tā­ti un zi­nā­mu no­slē­pu­mai­nī­bu.
Gald­au­tam un sal­ve­tēm, kā arī trau­kiem va­ja­dzē­tu būt za­ļā vai zil­gan­za­ļā no­krā­sā, tur­klāt trau­kiem un gal­da pie­de­ru­miem va­ja­dzē­tu būt vie­nā sti­lā. 2015. ga­du de­rē­tu sa­gai­dīt ar ve­ģe­tā­riem ēdie­niem, ne­vis ga­ļas de­li­ka­te­sēm. Dze­riet da­bis­kus paš­mā­ju vī­nus. Iz­vē­lie­ties pie­ne­ņu, ce­ri­ņu, ave­ņu, ze­me­ņu vai ābo­lu vīnu. Kon­ja­ku, vis­ki­ju un degvīnu at­stā­jiet ci­tai rei­zei.