trešdiena, 2012. gada 26. septembris

Skaitlis 40



 
Ar skaitli 40 saistīti milzum daudz ticējumu un leģendu. Tam ir īpaša loma praktiski visās mūsu dzīves sfērās un reliģijās — sākot ar bērna dzimšanu un beidzot ar nāvi. Var pat teikt, ka tas ir pats sakrālākais skaitlis, kurš saistīts ar cilvēka ticību aizkapa dzīvei, ar numeroloģiju, arī ar dažādām bailēm.
Sāksim ar to, ka sievietes grūtniecība ilgst 40 nedēļas, tas ir ideāls laiks em­brija attīstībai. Tātad mūsu dzīve sākas ar skaitli 40 — tas ir kā pabeigtības skaitlis, pilna cikla skaitlis, pēc kura nāk jauna dzimšana. Visdrīzāk — no šejie­nes radies ticējums, ka bērnu pēc dzim­šanas nedrīkst citiem rādīt 40 dienas. Uzskata, ka šajā laikā bērns tikai adap­tējas viņam jaunajā pasaulē, tāpēc ir mazāk aizsargāts.
Ja uz to skatās no reliģijas viedokļa, tad tieši 40-tajā dienā bija pieņemts kristīt jaundzimušo, bet līdz tam viņam nebija sava sargeņģeļa un dievišķas aizstāvības.
Tiesa, mūsdienās maz kurš ievēro šo likumu, uzskatot to par māņticību, kaut gan, lai cik pārsteidzoši tas neliktos, bērnu noskaust šajā laikā ir visvieglāk. Vairums mūsdienu māmiņu ar lepnu­mu demonstrē savu jaundzimušo ne tikai radiem un paziņām, bet izliek viņa bildes sociālajos tīklos un pēc tam brī­nās, kāpēc bērns slikti guļ un bieži raud bez redzamiem iemesliem. Ja šim ticē­jumam jau ir ap 100 gadu, vai nav vērts, ka tas nav balstīts tikai uz «dumju sieviešu» bailēm, bet gan uz daudz kā reālāka? Vai vērts riskēt ar bērna fizisko un morālo veselību tikai tāpēc, lai pa­rādītu, ka esat moderna sieviete bez aizspriedumiem? Starp citu, rādīt sve­šiem bērnu neiesaka pat ārsti — pir­majās dzīves dienās mazulis ir ļoti uz­ņēmīgs pret visām infekcijām un ne­gatīvām ietekmēm.
Pareizticībā un citās reliģijās skaitlim 40 ir īpaša nozīme. Iespējams, līdz ar to arī šī skaitļa ietekme uz mūsu dzīvi ir tik liela. Lūk, paši pazīstamākie un zinā­mākie skaitļa 40 pieminēšanas gadījumi Bībelē, citās svētās grāmatās un baznī­cas kanonos:
40 dienas Jēzus Kristus pavadīja tuksnesī lūdzoties — tāpēc arī gavēnis ilgst 40 dienas.
40 dienas ir no Kristus Augšām­celšanās līdz Debesbraukšanas dienai.
40 dienas ilga vispasaules plūdi.
40 dienas Mozus vadīja tautu tuk­snesī, pirms viņi ieguva savu Apsolīto zemi.
40 dienas Mozus pavadīja Sinaja kalnā, pirms saņēma derības plāksnes, uz kurām bija rakstīti nāves grēki un citas atklāsmes.
40 gadu vecumā atklāsme nāca pār pravieti Muhamedu.
Islamā skaitlis 40 simbolizē nāvi, bet tajā pašā laikā arī samierināšanos.
40 dienas ilgst dvēseles atrašanās šķīstītavā, tikai pēc tam tiek izlemts, kur tā dodas tālāk — uz elli vai paradīzi, tāpēc arī atzīmē 40-to miršanas dienu. Tas saistīts ar kristīgo ticību, ar to, ka Jēzus 40 dienas pēc Augšāmcelšanās devās uz Debesīm jaunai dzīvei. Tā arī cilvēka dvēsele pēc 40 dienām iegūst mūžīgo mieru vai ciešanas.
40 dienas pēc nāves cilvēka dvē­sele var atgriezties uz zemes, lai atvadītos no savas zemes dzīves, no saviem tu­vajiem. Tieši tāpēc šajā laikā cilvēka dvē­sele var citiem parādīties dažādos vei­dos, piemēram, putniņa veidā, kurš at­lido pie palodzes vai balkona. Pēc 40 dienām kaut kas līdzīgs var arī nenotikt, kaut gan mēdz būt gadījumi, kad dvē­sele pat pēc vairākiem mēnešiem atgrie­žas līdzīgā veidā uz zemes, lai atvadītos, ja kāds no tuviem cilvēkiem tikko uz­zinājis par viņa nāvi vai arī kādam draud briesmas.
Inku tempļos attēlotai saulei bija 40 staru.
40 dienas ilga karantīna mēra laikā, 40 dienas kuģus, kuri ieradās valstīs, kur plosās mēris, neielaida pilsētas ostās.
40 kolonnas bija senajiem pagā­nu tempļiem dažādās pasaules vietās.
Bizantijas tempļa kupolam Konstantinopolē bija 40 «gaisa» logi.
40 gadus valdīja jūdu ķēniņš Dāvids.
Uz 40 dienām Ēģiptē «pazuda» Ozīriss — līdzīgi visiem dzīvajiem, viņš «nomira» un pēc 40 dienām atdzima no jauna.
Senajā Babilonijā uz 40 dienām no debesīm pazuda Plejādes (zvaigžņu kopa Vērša zvaigznājā), un šajā periodā sākās vētru, lietus un tumsas laiks, kad valdīja viss ļaunais. Uzskata, ka tieši no šī laika nāk negatīvā attieksme pret skaitli 40 — to sāka attiecināt uz nāvi, nelaimi un bēdām. Bet Babilonijā pēc tam, kad Plejādes atgriezās debesīs, iestājās svētku periods — tam par godu sadedzināja 40 niedres, vienu par katru nelaimīgo dienu. Uzskatīja, ka tā sadeg visas ne­laimes un to sekas.
Numeroloģijā skaitlis 40 saistīts ar dažāda veida aizliegumiem un ierobe­žojumiem. Šis ir skaitlis, kas piešķir citu jēgu, kas samierināšanos saista ar dar­bību. Tieši tāpēc cilvēks 4 un 40 gados maina savas dzīves vērtību koordināšu asi, pāriet jaunā līmenī, samierinās vai ir spiests samierināties ar to, ka eksistē spēki, kas nav viņa varā.
Četru gadu vecumā bērns sastopas ar aizliegumiem, kuri nāk no pieaugu­šajiem, viņš biežāk sāk kontaktēties ar sabiedrību, ko bieži pavada garīgi sa­tricinājumi.
Cilvēks, kurš sasniedzis 40 gadu ve­cumu, pāriet apdzišanas stadijā, neska­toties uz to, ka daudzi apgalvo, ka 40 gados dzīve tikai sākas. Organisms, ne­atkarīgi no cilvēka, ieslēdz novecošanas programmu, visi procesi palēninās, sie­vietēm kļūst problemātiskāka un sāpī­gāka bērnu dzemdēšana, jo organisms ar to nav rēķinājies.
40-mit gados paplašinās apziņa, cil­vēks rod citu jēgu savai pagājušai dzīvei, savai rīcībai. Šajā vecumā tiek izdarīti secinājumi, daudzi cenšas mainīt eksis­tences formu, jo viņus sāk pārņemt bailes pirms neizbēgamā. Tāpēc arī seko pusmūža krīze, kura sākas 40 gadu vecumā. Cilvēku pārņem bailes, ka var kaut ko nepaspēt, kaut ko palaist ga­rām, tāpēc daudzi krasi maina dzīves veidu, darbu, partnerus.
Skaitlis 4 numeroloģijā ir kā pārbau­dījums cilvēkam — ar grūtībām, iegro­žojumiem.
Četrinieks un attiecīgi arī skaitlis 40, mudina cilvēku sakoncentrēties, ie­viest kārtību dvēselē un dzīvē, atrast har­moniju un līdz ar to pārvērst ierobe­žojumus ja ne vērtībās, tad vismaz atbals­ta punktā. Reizēm tas izpaužas tā, ka cilvēkam sāk patikt būt padotajam, kalpot citiem cilvēkiem. Reizēm cilvēks saprot, ka vienkāršāk ir sadzīvot ar ierobežoju­miem, nekā cīnīties ar tiem. Pēc 40 ga­du vecuma cilvēks kļūst saprotošāks un domā jau vairākus gājienus uz priekšu, ja tikai nekrīt citās galējībās un nesāk graut savu dzīvi un organismu. Un tam iemesls ir bailes no neizbēgamā...
40 gados, tāpat kā 4 gados, cilvēks sāk strukturizēt savu dzīvi un vēlas rast ideālu saskarsmi ar apkārtējo pasauli.
Kāpēc neatzīmē 40-to dzimšanas dienu?
Uzskata, ka 40-to dzimšanas dienu atzīmēt nedrīkst, jo tā ir saistīta ar nāvi, un cilvēks, svinot savu jubileju, it kā spēlējas ar savu likteni, pievilina agru nāvi.
Visdrīzāk šis ticējums saistīts ar to, ka cilvēka dvēsele 40 dienas atrodas šķīstītavā. Taču īstenībā ir ļoti daudz pie­mēru, ka, atzīmējot šo dzimšanas dienu jautri un ar vērienu, cilvēks pēc tam dzīvo ilgi un laimīgi. Tāpēc pret šo «aiz­liegumu» nav jāizturas nopietni, jo tam nav nekāda reāla pamatojuma.
Tomēr nav apstādams, ka skaitlis 40 ir sakrāls skaitlis. Un, gluži tāpat kā pirms tūkstošiem gadu, arī mūsdienās, šis skaitlis ietekmē mūsu dzīvi kā fiziskā, tā arī metafiziskā plānā.
Sagatavoja DAIGA BLICAVA