pirmdiena, 2017. gada 24. aprīlis

Ko pirtī baudīt pavasarī. Iesaka pirtnieki Batņas

http://veselam.la.lv/2017/04/20/ko-pirti-baudit-pavasari/

Pavasara pirtī ienāk svaigas smaržas un citādas slotiņas, mudinot jaunam dzīves sparam. Pirtnieki Aelita un Juris Batņas uzsver, ka vislabāk iedarbojas tas, ko var sasmaržot. Labi der tikko plaukt sākušu pumpuru un pirmo maigo lapiņu aromāts. Lāvas paklājiņā iederas jebkurš pirmais zaļums – panātres, gārsa vai svaigi saplaukuši zari.
Ievu ziedēšanas laikā jācenšas nenokavēt sagriezt slotas piedošanas rituālam – tiklīdz ziedķekara galā sāk raisīties pirmais zieds. Ievai pa spēkam izbrīvēt vairāk vietas mīlestībai.
Ja pret vistuvāko sakrājušies sarūgtinājumi vai aizvainojumi, atbrīvoties no tiem palīdz pēriens ar ievziedu slotiņu, jo māca prasmi piedot.
Nedaudz ievziedu slotiņu var sagatavot arī ziemai. Pūpolu slotiņa ir tīkama ar mīkstumu un maigumu, ar to augumam tikai viegli pieskaras. Pēriens ir nomierinošs, tas nedaudz atslābina muskulatūru, ieteicams, ja ir problēmas ar vēnām vai moka reimatisms, podagra.
Pūpolus parasti izmanto rituāla beigās, kad citos gadalaikos ņem talkā aizsardzību ar pīlādžu slotiņu.
Baltās vizbulītes mazina kaulu sāpes. Jālieto apdomīgi, labāk kā nelielu vīkšķīti, ar ko noberž augumu. Var uzklāt sāpošajai vietai un ar slotiņu padzenāt pāri karsto gaisu.
Zilās vizbulītes pirtī neder! Arī purenes pirtī nenes.
Māllēpes ir klepus aizdzinējas, palīdz pret saaukstēšanos. Pirmos māllēpes ziediņus lieto pirts tējā vai sabārsta uz lāvas. Koku un krūmu mizas, kas ievāktas sulu laikā, sniedz daudz labuma pavasara pirtī. Tās izžāvē un pirms lietošanas saberž pulverī vai citādi sasmalcina. Stiprāka iedarbība ir tam, ko liek lietā uzreiz pēc sagatavošanas.
Lazdas mizu lieto kā piedevu skrubim. Pavasarī, kad nost dabūjamo enerģētisko netīrumu vairāk, ar šādu mizu pulveri skrubējas pat divreiz.
Svaigas kārklu mizas liek maisiņā un papildina ūdeni, kurā dzesējas. Palīdz mazināt locītavu iekaisumu, kliedē sāpes, uzlabo asinsriti.
Ceriņu jeb īpašo rituālo mīlestības pirti pavasarī kurina diviem mīlošiem cilvēkiem. Ceriņu izmantošanai gan nav tikai poētiska nozīme. Lapās un ziedos atrodama rūgtviela, kas veicina svīšanu un mazina sāpes.
Rituālai pirtij jāsarūpē pietiekams daudzums ceriņu ziedu vālīšu. Vajag arī ziedošu kastaņu zarus – ar tiem per vīrieti. Ja kastaņa nezied, iztiek tikai ar ceriņiem.
Pērtuvi izrotā ar ceriņiem, kuplākās ziedkopas izvietojot uz lāvas. Pēršanās sākumā kā parasti izmanto attīrošas slotiņas – apsi, kadiķi vai vībotni, tad karsējošās – sievietēm liepa, vīriešiem ozols, abiem bērzs, bet enerģētiskajai aizsardzībai noder pīlādzis.
Pēc tam sākas rituāls. Vīrietis per mīļoto sievieti ar divām ceriņu slotiņām, savukārt sieviete vīrieti – ar ziedošu kastaņu, jo zirgkastaņa simbolizē vīrišķo enerģiju. Pirms iegremdēšanās vēsā ūdenī vēlams to enerģētiski uzlādēt – ceriņu pušķītī ierunā vajadzīgos vārdus un ieslidina ūdenī.
Kamēr ceriņa lapas svaigas, tās labi palīdz pret galvassāpēm – pirtī zem galvas saliek ceriņa lapu klājumu. Var sagriezt jauno dzinumu slotiņas ziemai, tās izmanto kāju izpēršanai, jo ceriņš labvēlīgi ietekmē vēnas.

Raksts no “Lauku Avīzes” tematiskā izdevuma “Pirts: praktiski un dziedinoši”