trešdiena, 2017. gada 19. aprīlis

Kas jāzina par produktu saderību un nesaderību ājurvēdā. Konsultē ārste Guna Vilka

http://veselam.la.lv/2017/02/23/produktu-draudziba-un-naids-ajurvedas-virtuve/2/

Saskaņā ar ājurvēdu cilvēka ķermeņa veselību nodrošina iekšējā bioloģiskā uguns agni. Ja tās spēks ir novājināts, barība netiek pienācīgi sagremota un organismā veidojas dažādi toksīni. Tas pats notiek, arī nepareizi kombinējot dažādus pārtikas produktus. Ēdiens netiek līdz galam sagremots, sāk pūt, veidojot gāzes, bet ar laiku arī toksiskas vielas, kas var izraisīt slimības. Rasola un daudzu citu latviešu tradicionālo ēdienu sastāvā diemžēl ir veselībai ne pārāk labvēlīgas produktu kombinācijas, tāpēc tik daudz Latvijas iedzīvotāju pēc 50 gadu vecuma cieš no liekā svara problēmām, sirds un asinsvadu slimībām un otrā tipa cukura diabēta.
Uzturs ar gaismas dimensiju
Ājurvēdā ēdienu iedala galvenokārt divos veidos – pēc ēdāja konstitucionālā tipa (vata, pita vai kapha) un pēc ēdiena pamatkvalitātes, kas liecina, vai tas ir tīrs un kāda ir tā garīgā dimensija.
Guna Vilka stāsta, ka pirmajā vietā liekami pārtikas produkti, kas ir nektārs mūsu ķermenim un garam, sniedzot absolūto dzīvības spēku. Saules jeb gaismas ēdiens attīra no sārņiem ne tikai fizisko ķermeni, bet arī garu un zemapziņu, paceļ augstākā garīgā līmenī.
Pie gaismas ēdieniem lielākoties pieder visi svaigie, dabiskie, barojošie, viegli sagremojamie, ar barības vielām bagātie, bioloģiskie pārtikas produkti, kas nogatavojušies vismaz metra augstumā virs zemes, piemēram, augļi, rieksti, kā arī medus un ļoti kvalitatīvs lauku piens, kas izslaukts no bioloģiskā saimniecībā audzētām gotiņām.
Daļa pārtikas produktu uz organismu iedarbojas gluži kā zāles – dziedinoši, pastiprinot agni jeb gremošanas uguni, uzlabojot vielmaiņu, pašsajūtu, harmoniju. Tas ir tā sauktais zemes ēdiens, kuram jāuztur mūsu veselība un kura izejvielas – dārzeņi, pākšaugi, zaļumi, graudaugi, sēklas un garšaugi – nobrieduši ne augstāk par metru virs zemes.
Turpretī daudziem citiem pārtikas produktiem ir lipīga, smaga un gļotaina daba, tāpēc tie apgrūtina gremošanas sistēmas un vielmaiņas darbību, samazina agni. Ja šos produktus ēd ilgstoši, organismā veidojas toksīni – ama, kas veicina dažādu slimību attīstību. Šādas īpašības piemīt ilgi vārītam ēdienam, ātrajām uzkodām (fast food), pusfabrikātiem, mikroviļņu krāsnī gatavotam ēdienam, margarīnam, arī zivīm, gaļai un olām, ja tās ēd lielos daudzumos.
Uztura speciāliste pārtikas produktus salīdzina ar cilvēkiem – viena daļa ir mums draudzīgi, tāpēc, uzturoties to sabiedrībā, mēs gūstam dzīvības spēku un enerģiju, turpretī citi neizjūt pret mums simpātijas vai pat ir klaji naidīgi.
Saliekot kopā dažādus pārtikas produktus, kas paši par sevi ir ļoti svaigi, kvalitatīvi un bioloģiski audzēti, var veidoties gan savstarpēji saderīgas, gan nesaderīgas kombinācijas. “Katrs pārtikas produkts satur kādu no pieciem elementiem – gaisu, ēteri, uguni, ūdeni vai zemi. Ikvienam ir savas enerģētiskās vibrācijas, sadarbības enerģija, tāpēc daži no tiem viens otru pastiprina, sasniedzot vēl lielāku efektu, bet citi nomāc, padarot ēdienu par indi. Ja produktiem piemīt atšķirīga enerģija, piemēram, viens no tiem ļoti karsē, bet otrs atvēsina, lietojot tos kopā, organismā rodas diskomforts. Gremošanas sistēma ar tiem netiek galā, ēdiens sāk pūt, veidojas gāzes, bet ar laiku – toksiski savienojumi,” skaidro ārste.
Nav jau tā, ka, vienreiz kļūdoties produktu izvēlē, uzreiz rodas veselības problēmas. Bieži vien nepareizi ēšanas paradumi tiek iemantoti jau bērnībā, un ķermenis, tāpat kā gremošanas sistēma, tiem pielāgojas gluži kā nelabvēlīgiem laika apstākļiem. Kļūdām pakāpeniski uzkrājoties, aptuveni 50 gadu vecumā par sevi liek manīt sekas – liekais svars un dažādas slimības, ko parasti saistām nevis ar ēšanas paradumiem, bet gan ar vecumu.

Produkti, kas ķīvējas
Saskaņā ar ājurvēdu augļus nevajag kombinēt ar cieti saturošiem produktiem, piemēram, kartupeļiem un graudaugu produktiem, tostarp sausajām brokastīm, kā arī ar pienu un tā produktiem. “Laktoze un fruktoze kopā veido skābu reakciju, olbaltumvielas recē, veļas kunkuļos un veido gļotas, pat ja augļi nav skābi, kā, piemēram, banāni. Visi augļu un piena kokteiļi, jogurts un saldējums ar augļu piedevām, brokastu pārslas ar pienu ājurvēdas skatījumā ir nesaderīgi pārtikas produkti. Katra sastāvdaļa atsevišķi – augļi un ogas, auzu pārslas, piens – ir veselīgi, bet to kombinācija ķermenim nebūt nav labvēlīga,” saka uztura speciāliste. Nevajadzētu vienā ēdienreizē baudīt arī skābos un saldos augļus, bet izvēlēties vai nu vienus, vai otrus. Mango nedrīkst lietot kopā ar jogurtu, sieru, gurķiem, bet citronus un to sulu – ar gurķiem, tomātiem, pienu, jogurtu, izņemot biezpienu. To lieto, lai pagatavotu panīru – svaigu pilnpiena sieru, kura izgatavošanas procesā citrona sula un biezpiens labi kombinējas.
Savukārt melones un arbūzus vajadzētu baudīt vienus pašus, jo tie nav savienojami ar citiem pārtikas produktiem, pat ar ūdeni ne. Kartupeļi savukārt nedraudzējas ar tomātiem, papriku, gurķiem, pienu un piena produktiem.
Ja vien neesam veģetāra dzīvesveida piekritēji, zivs un gaļas ēdieni vienmēr jābauda atsevišķi, jo zivij ir smagnēja, atvēsinoša daba, turpretī gaļai – karsējoša, agresīva. Sēžot pie viesību galda, kas vai lūst no ēdienu daudzveidības, vajag izvēlieties, kuram gardumam dot priekšroku – lasim vai steikam. Saskaņā ar ājurvēdu arī tradicionālā maltās gaļas mērce ar skābo krējumu un kviešu miltiem ir savstarpēji nesaderīgu produktu ansamblis. Lai nekaitētu veselībai, to gatavojot, labāk izmantot sojas krējumu vai rīsu pienu un rīsu miltus.
Gaļa nesadzīvo arī ar pienu un piena produktiem, piemēram, sieru, krējumu, kefīru, medu, redīsiem, etiķi, marinādēm.
Pienu ājurvēdā uzskata par pilnvērtīgu ēdienu, ko vajadzētu lietot atsevišķi. To nevar kombinēt ar tik daudziem pārtikas produktiem, ka vieglāk nosaukt saderīgos – tie ir rieksti, garšvielas (ingvers, kanēlis, muskatrieksts, safrāns, kurkuma, kas palīdz mazināt gļotu dabu), žāvēti augļi, manna, gī sviests. “Nelietojiet pienu kopā ar citiem olbaltumvielas saturošiem produktiem, jo tām piemīt sildošas īpašības, bet piens atvēsina, tādējādi tie darbojas viens pret otru, traucē gremošanas uguns darbībai un veido organismā toksiskus savienojumus,” iesaka ājurvēdas speciāliste.
Jogurts nav savienojams ar skābiem augļiem, banāniem, mango, melonēm, gaļu, zivīm, sieru, karstiem dzērieniem, piemēram, tēju vai kafiju, kā arī ar cieti saturošiem produktiem, piemēram, kartupeļiem, maizi, makaroniem. Savukārt olas – ak, vai! – neder kopā ar pienu (smags trieciens omlešu un pankūciņu baudītājiem), jogurtu, sieru, kartupeļiem un augļiem, arī kūkās un tortēs ne.
Veselībai nelabvēlīgi vēl ir ēdieni ar krasi atšķirīgu temperatūru, piemēram, karsta kafija ar saldējumu. Ājurvēdā neiesaka ēst arī ļoti aukstu ēdienu, it īpaši ziemā, jo tad ķermenim vajag papildu uguni, enerģiju, lai to sasildītu.

Shutterstock ilustrācija
Uzpūt savu gremošanas uguni!
Tas, kā organisms tiks galā ar nesaderīgām pārtikas produktu kombinācijām, atkarīgs no gremošanas uguns, bet tās intensitāte – no mūsu ķermeņa konstitucionālā tipa. Trauksmainajām vatām, kurām bieži ir aizcietējumi, uzpūšas vēders, ir grūtības sagremot ēdienu, gremošanas uguns svaidās kā sveces liesma, tāpēc jo īpaši jāraugās, lai ikdienā lietojamie pārtikas produkti būtu savstarpēji savienojami. Kaphām, kas parasti cīnās ar lieko svaru, smaguma sajūtu un drūmām domām, gremošanas uguns gail kā ogle. Arī tai grūti tikt galā ar nesavienojamām produktu kombinācijām. Visvairāk šajā ziņā ir veicies pitām, kurām gremošanas uguns ir ļoti spēcīga – īsts ugunskurs. Lai stimulētu savu agni, pirms ēšanas vajag pakošļāt svaiga ingvera gabaliņu, bet pēc tam iedzert ingvera tēju, pakošļāt zaļā kardamona vai fenheļa sēkliņas.
“Divus dzīvnieku valsts izcelsmes olbaltumvielu produktus nevajag lietot vienā ēdienreizē, piemēram, zivis ar gaļu, zivis ar pienu, pienu ar gaļu, jo tie bloķē organisma enerģētiskos kanālus. Tie aizsērē gluži kā kanalizācijas caurules, veido gļotas, toksīnus. Kad visi enerģētiskie kanāli ir aizsērējuši, nāk vīrusi un baktērijas, kas aktivizē organisma attīrīšanas procesus un palīdz labot mūsu pieļautās kļūdas. Ar mitru klepu un iesnām organisms attīrās no gļotām,” saka Gunta Vilka, piebilstot, ka ķermenis, tāpat kā māja, jātīra regulāri – vismaz divas reizes gadā.
Viņa uzskata, ka piedzimstot ikvienam tiek līdzi iedota veselības rezerve – vienam lielāka, citam mazāka. Tie, kuriem tā ir mazāka, ātrāk izjūt nepareizu uztura paradumu sekas. Ājurvēdas ārstes pieredze liecina, ka, iemācoties atšķirt labvēlīgas un nelabvēlīgas pārtikas produktu kombinācijas, pašsajūta un veselība kopumā ievērojami uzlabojas.


PADOMI NO ĀJURVĒDAS PAVĀRGRĀMATAS 
Nesaderīgu pārtikas produktu kombināciju izraisītās negatīvās sekas var mīkstināt, lietojot uzturā garšaugus un garšvielas.
Pārlieku daudz uzturā lietojot pienu, saldējumu, saldo krējumu, palielinās gļotu daudzums organismā. Tie ir grūti sagremojami produkti, izraisa smaguma sajūtu, miegainību, pazemina apetīti, atvēsina organismu, palielina saaukstēšanās risku. Ieteicamās garšvielas, lai mazinātu nelabvēlīgo ietekmi: kanēlis, kurkuma, ingvers, kardamons, krustnagliņas, safrāns.
Pārlieku liels siera, kefīra, krējuma, biezpiena, jogurta īpatsvars uzturā palielina gļotu daudzumu organismā, veicina enerģijas kanālu aizsērēšanu, paaugstina skābuma līmeni un dedzināšanu kuņģī, veicina kuņģa čūlas veidošanos. Ieteicamās garšvielas, lai mazinātu nelabvēlīgo ietekmi: kurkuma, melnie un sarkanie pipari, ķimenes, ingvers, koriandrs un fenhelis.
Baltmaize palielina gļotu daudzumu, notrulina sajūtas, izraisa miegainību un veicina svara pieaugumu. Ieteicamās garšvielas, kas neitralizē kaitīgo ietekmi: kardamons, ķimenes, ingvers.
Aizraujoties ar cukura, saldumu, smalkmaizīšu lietošanu, it īpaši vakarā, piesārņojas asinis, rodas asinsrites traucējumi, palielinās ķermeņa svars un tiek veicināta cukura diabēta rašanās. Ieteicamās garšvielas: ingvers, kurkuma, kardamons, kanēlis, muskatrieksts.
Pārmērīga rīsu lietošana palielina gļotu daudzumu, rada apātiju un smaguma sajūtu, izraisa miegainību, samazina reakciju. Ieteicamās garšvielas: krustnagliņas, Kajennas sarkanie pipari.
Auzu pārslas palielina gļotu daudzumu, rada smaguma sajūtu, izraisa miegainību, samazina prāta reakciju. Ieteicamās garšvielas: kurkuma, melnās sinepju sēklas un ķimenes.
Kartupeļu lietošana veicina gāzu veidošanos, kairina nervu sistēmu, sausina ādu, palielina kaulu trauslumu. Ieteicamās garšvielas: krustnagliņas, kardamons, koriandrs, sinepes.
Kāposti uzturā veicina gāzu veidošanos, traucē gremošanas sistēmas darbībai, paaugstina nervozitāti un palielina ķermeņa sausumu. Ieteicamās garšvielas: fenhelis, ķimenes, krustnagliņas.
Treknu ēdienu nelabvēlīgo ietekmi mazina safrāns, ingvers, sinepes, kurkuma.
Medu nedrīkst karsēt vairāk par 40 grādiem, tad tas kļūst grūti sagremojams.
Svarīgi izvairīties no tādām produktu kombinācijām kā piena un banānu kokteilis un augļu un piena saldējums, arī augļu salāti no vairākām sastāvdaļām uzturā nav vēlami.
Mūsu konsultante Guna Vilka, ājurvēdas ārste, uztura speciāliste