otrdiena, 2015. gada 22. decembris

KĀDĒĻ CUKURS IR TIK KAITĪGS???


ŠO VIELU LIETOJAM MĒS VISI, TOMĒR TĀ LĒNĀM TEVI NOGALINA;
 SITUĀCIJA IR NOPIETNĀKA NEKĀ MUMS SAKA

KĀDĒĻ CUKURS IR TIK KAITĪGS???

Sāksim ar to, ka cukurs nav tāds pats ogļhidrāts kā visi pārējie. Tādi ogļhidrātu produkti kā maize, rīsi un kartupeļi, satur cieti, kura ir polimērs monosaharīda glikozei jeb vienkāršie cukuri, kurus organismam ir viegli pārstrādāt.
Bez glikozes nebūtu iedomājama dzīvība uz Zemes, jo tā ir daļa no jebkuras šūnas vielmaiņas. Tomēr, cukurs, kas ir pievienots lielā daļā pārtikas produktu satur gan glikozi, gan fruktozi. Tieši fruktoze ir tā, kura tevi nogalina. Lēni un nemanām.

Lielāko daļu fruktozes pārstrādā tikai aknas, tāpēc tām ir papildu slodze, kad tu pārlieku lielā daudzumā esi uzņēmis fruktozi. Kad aknās jau ir glikoze, tad fruktozei tur nav vietas, tāpēc tās liela daļa pārvēršas taukos. Šie tauki krājas aknās un to apvidū, kas var novest pie insulīna.

Fiziski aktīvi cilvēki var atļauties lietot lielāku daudzumu cukura, bet tas ir pierādīts, ka tas spēj nodarīt ļaunumu jebkuram. Ir paaugstināts risks saskarties ar sirds slimībām, aptaukošanos un 2. tipa diabētu.
Cukurs rada atkarību

Pētījumos tiek atklāts, ka cukurs smadzenēs stimulē tos pašus nervu centrus, kuri tiek stimulēti narkotiku un alkohola lietošanas gadījumā.

Šī smadzeņu daļa ir atbildīga par to, lai ziņotu organismam, ka tas ir uzņēmis pietiekamā daudzumā uzturvielas un, ka pagaidām tam nav nepieciešamības ēst. Fruktoze neļauj šai smadzeņu daļai pienācīgi darboties, neļaujot tai nosūtīt attiecīgos ziņojumus, tāpēc cilvēki pārēdas.

Ir pierādīts, ka cilvēkiem, kuri ir ar lieko svaru, šis “sensors” ir notrulināts. Tāpēc viņiem ir grūti sasniegt sāta sajūtu. Viņi nesaņem no smadzenēm ziņojumu, ka ir uzņemts pietiekams uzturvielu daudzums, lai gan tas jau ir noticis pirms otrās ēdiena porcijas notiesāšanas.

Amerikā aptuveni 80% no ražotajiem pārtikas produktiem ir pievienots cukurs, kur bez tā var arī iztikt. Tas ir pateicoties tam, ka pārtikas ražotāji zina šo faktu. Tāpēc viņi ražo pārtiku, kura palīdz notrulināt sāta sajūtas “sensoru”, liekot tev pirkt un ēst vairāk.

Kā samazināt cukura patēriņu?
Kvalitatīva un veselīga pārtika ir aizvien grūtāk pieejama un tā arī kļūst dārgāka, bet tieši tas ir tas, kur tev vajadzētu tērēt savus līdzekļu. Pērkot pārtiku vietējos tirgos, ekoloģiski audzēto dārzeņu un augļu veikalos, tu iespējams iztērēsi vairāk līdzekļus, bet tu varēsi būt drošs, ka tu neuzņemsi pilnīgi tev nevajadzīgas ķīmiskās vielas. Pērkot sacukurotu pārtiku, tu maksā lielajām 

 industrijām par to, ka viņi palīdz tev saīsināt tava mūža garumu.