trešdiena, 2016. gada 21. decembris

JAUNGADA APŅEMŠANĀS. KĀ UZVARĒT?


Kādreiz tā nebija. Manā laikā neviens nekādas JG apņemšanās nerakstīja. Cilvēki lēja laimītes, ēda, dzēra un skatījās TV, vēlēj...a citiem laimi. Tagad mūsu dzīvē ir ienākušas daudzas jaunas tradīcijas. Mums ir jauni dievi - Jūķubs un Feisbuks, mēs svinam Halovīnus un Valentīndienas. Mūsu dzīvē stingri ir ienākušas jaungada apņemšanās.
Ko tad mēs cilvēcīgi apņemamies? 90% ir par svara korekciju un sportisko aktivitāšu uzsākšanu un nelabo ieradumu atmešanu. Janvārī sporta klubi piedzīvo bumu. Tas ilgst aptuveni 2 nedēļas. Tad var novērot, kā fitnesa trenerīšu fizionomijas savelkas vāji maskētos smīniņos, uzlūkojot jaunieradušos censoņas. Jaunajiem sporta mīļotājiem nekad mugurā nebūs savalkātas un samazgātas sporta formas. Gluži pretēji! Tās ir kā no veikala plaukta. Spīdīgas un glamūrīgas. Tātad, riepas nomešanas un regulārās sportošanas apņemšanās darbojas 7-14 dienas.
Apņemšanās nepīpēt izbeidzas pēc 72 stundām, kad nikotīna iztrūkuma lauziens uzņem maksimālos apgriezienus. "Nekad vairs nedzeršu" apņemšanās izčākst pret 01. janvāra vakaru. Mēs vēl apņemamies nespēlēt datorpēles, ir brīnumainas ieceres par veselīgu uzturu, miega režīmu utt.
Ir otrs apņemšanās plasts, daudz mazāks: pabeigt maģistrus, doktorus, bakalaurus, uzrakstīt grāmatas, sarakstīt mūža skaņdarbus, iemācīties spēlēt klavieres / ģitāru, apgūt angļu valodu utt., utjpr... un tas viss bieži vien nestrādā. Jautājums - kāpēc?
Atbilde ir gluži vienkārša - trūkst enerģijas. Mēs uz brītiņu it kā iedegamies, sasolam sev un citiem, ka tagad viss būs... un nesanāk. Un tad ir pārmetumi sev, kurus mēs mēģinam notušēt savā apziņā. Un bikini sezona pienāk bez mūsu iecerētās ideālās formas. Pīpējam kā pīpējuši, ēdam, ko ēduši, maģistri, doktori un svešvalodas tiek pārceltas par gadu.
Ko darīt? Kas notiek? Jebkurām šādām izmaiņām ir vajadzīga pamatīga psihiskā enerģija. Ar gribasspēku bieži vien nepietiek. Pie izmaiņām vienmēr iestājas brīdis, kad vecie paradumi mūs ļoti intensīvi vilina atgriezties ierastajā režīmā un, diemžēl, vecā dzīve praktiski neprasa lieku enerģiju. Mēs viegli atkrītam atpakaļ ierastajās lietās.
Lai apņemšanās piepildītos, ir jāievēro daži būtiski noteikumi. Noteikums Nr. 1. ir nestāstīt un neplātīties citiem, ka es 100 punkti nometīšu riepu, nepīpēšu, skriešu maratonus, pabeigšu maģistrus utt. Ir ļoti neieteicams plātīties! Mums tā jau nav daudz enerģijas un plātoties mēs tikai to zaudējam. Noteikums Nr. 2. ir nerunāt par savām iecerēm ar skeptiskiem cilvēkiem. Viņi ar savu skaudību un nicināšanu jūsu labos nodomus saindēs. Viņi to tik vien gaida, lai jums neizdotos, jo tad viņi paši jutīsies mierīgi. Skeptiski, toksiski cilvēki jūtas labi, kad citiem neiet. Noteikums Nr. 3. ir atrast domu biedrus.
Šis noteikums par domubiedriem ir varbūt pats būtiskākais! Kopā mēs spējam savienot mūsu enerģijas lielā spēkā. Mēs varam viens otru atbalstīt un tad notiek brīnums. Mums izdodas uzvarēt! Jūsu domubiedru grupas cilvēki noturēs jūs uz trases, kad pienāks vājuma brīdis. Un tas noteikti pienāks. Tieši šī vājuma brīža uzvarēšana (un vājuma brīži var būt vairāki) dod milzīgu enerģijas lādiņu nākamajām uzvarām. Un galējā uzvara ir tad un tikai tad, kad jaunais mūsu dzīvē jau ir kā nostabilizējusies norma un mēs esam ar to mierā.
Lai iet reklāma! Pareklamēšu Spoguļotājus, kur darbs notiek nelielās grupās: 3-5 cilvēki. Šīs grupiņas bez dzīvajām tikšanās reizēm izveido arī savas domu biedru grupas internetā un spēj viens otram operatīvi iedot atbalstu, kad to visvairāk vajag. Un jūs zināsiet, kad atnāk slinkums iet uz sportu vai ļoti gribās kādu savu veco ieradumu, ka jūsu grupas biedri pārdzīvos par jums, jo ļoti ir vēlējušies jūs atbalstīt. Un jūs sajutīsiet šo grupas atbalstu un sajutīsiet savu spēku un jums izdosies uzvarēt! Protams, derīgas ir jebkuras atbalsta grupas, Spoguļotājos vienkārši ir jau atstrādāta laba atbalsta sistēma, kas ir daudzkārt pārbaudīta.
Lai ir lielisks 2017. gads! Droši skatīsimies nākotnē un veidosim savus apņemšanās sarakstus! Būsim skaisti, būsim enerģijas pilni, būsim veselīgi un būsim laimīgi un priecīgi! Skaistu šo svētku laiku un laimīgu Jauno Gadu!
Andis Geste
spogulosana@gmail.com