ceturtdiena, 2016. gada 15. decembris

GAIDAS LIEK VILTIES!


Iedomājieties – jūs nonākat situācijas priekšā, kuru nekad neesat piedzīvojis, bet zināt, kā tā tūlīt notiks. Galvā automātiski ieslēdzas simt piecdesmit slēdzīši un intensīvi tiek ražoti dažnedažādākie scenāriji ar iespējamajiem rezultātiem. Visticamāk pieslēdzas arī uztraukums vai pat trauksme. Vienā piegājienā tiek patērēts milzīgs enerģijas resurss! Diemžēl rezultāts bieži vien nepavisam nav tāds, kādu gaidījāt un spēki ir vējā. Labi, ja izdodas noķer...t pozitīvu pārsteigumu, bet mēdz būt arī spēcīga vilšanās, jo tu taču gaidīji pavisam ko citu!

Gaidas vai „es zinu, kā vajadzētu būt” ir līdzīgas šaurai telpai, kurā paši labprātīgi esam sevi ieslodzījuši, jo „bija reize, kad notika tieši tā”. Tās ir kā filtri, caur kuriem nav iespējams ieraudzīt brīnumu un ļaut notikt vislabākajam no iespējamajiem scenārijiem. Mūsu pieredze, bailes un vajadzība visu analizēt, tieksme kontrolēt šos filtrus ieslēdzas sekundes simtdaļā. Iznāk tā, ka veidojam nākotni, balstoties uz atmiņām.

Paraugieties uz bērniem, kuriem ir ļoti maz šo filtru jeb pārliecības par to, kā jānotiek lietām. Paraugieties uz viņu zinātkāri, smiekliem un rotaļām! Ja kaut kas nenotiek kā sākumā gribēts, bērni ātri pārslēdzas no bēdām uz to, kas notiek tagad un ar milzīgu interesi izpēta nezināmo pasauli. Viņi ir atvērti, brīvi un elastīgi. Gatavi iepazīt nezināmo un piedzīvot brīnumu 24 stundas diennaktī!
Ja tiekam vaļā no gaidām, vērtējumiem un spriedumiem, pasaule beidzot var mums piedāvāt visplašāko iespēju spektru. Patiesībā tas tiek piedāvāts nepārtraukti, tikai caur filtru slāņiem to nepamanām. Ja negaidām, nav iespējas vilties vai piedzīvot sirdssāpes par to, kas nenotika vai notika pavisam citādāk nekā gaidījām!

Pamēģiniet vērot pasauli bērna acīm, uzticieties nezināmajam un pacentieties atbrīvoties no filtru un šaurās telpas sajūtas! Iestāsies miers. Labsajūta vairs nebūs atkarīga no lietu sakārtošanas pēc jūsu prāta. Un tas jau ir pavisam tuvu laimes noskaņai!

Cieņā,
Janita Andersone

spogulosana@gmail.com