sestdiena, 2016. gada 24. decembris

12 psihologa padomi, kuri dažiem varētu šķist pārāk skarbi

http://veselam.la.lv/2016/12/23/12-pazistama-psihologa-padomi/

Krievu psihologs Mihails Labkovskijs pazīstams, pateicoties saviem skarbajiem un krasajiem izteikumiem. Viņš praktizē 30 gadus un, iespējams, tādēļ var atļauties zināmu skarbumu spriedumos, jo viņam ir liela pieredze glābt gan ģimenes, gan dzīves.
Citāti, kas izriet no viņa profesionālās pieredzes.
  1. Vai zināt atšķirību starp veselu cilvēku un neirotiķi? Vesels cilvēks arī cieš, taču dēļ reālā notikumā piedzīvotā. Neirotiķis cieš no izdomāta stāsta. Bet, ja ciešanu nepietiek, viņš visu paspilgtina ar Kafkas, Dostojevska un pudeles palīdzību.
  2. Sieviešu problēmu cēlonis nav tajā, ka viņš rīkojas kā āzis. Iemesls ir tajā, ka viņai ir neiroze, kura meklē izeju. Un, lai to atrastu, vajadzīgs noteikts cilvēks un attiecības, kurās abi varētu ciest.
  3. Vesels cilvēks nevēlas apprecēties. Pirmais, kas ir jāizdara, – jāpārstāj vēlēties apprecēties. Citiem vārdiem – ja jūs vēlaties apprecēties, jums vajag pārstāt par to domāt, noniecināt pašu (laulību) ideju.
  4. Ja viens cilvēks otram aizvieto visu pasauli, tas nozīmē, ka savas pasaules viņam vienkārši nav.
  5. Priekšnosacījums laimīgai ģimenes dzīvei, laulībām un seksam ar vienu cilvēku ir stabila psihe. Ne piekāpšanās, ne kompromisi – tas ir tuvākais ceļš pie kardiologa un onkologa. Kad cilvēkam ir stabila psihe, viņš var nodzīvot ar vienu partneri visu dzīvi. Un mīlēt tikai viņu vienu.
  6. Mēs mērām mīlestību pēc ciešanu līmeņa. Bet veselīga mīlestība patiesībā ir stāsts par to, cik tu esi laimīgs.
  7. Ko stjuarte saka, kad demonstrē glābšanas soļu instrukciju par skābekļa maskām? “Ja jūs ceļojat kopā ar bērnu, no sākuma uzlieciet masku sev, pēc tam bērnam.” Tajā ir visa sāls. Visi cenšas palīdzēt bērnam, kļūstot gluži vai traki. Tā tas nedarbojas. Ja vēlaties, lai bērnam būtu labi, no sākuma izdariet kaut ko ar savu galvu.
  8. Veseli cilvēki vienmēr izvēlas sevi, bet neirotiķi – attiecības, kas ievainos. Tā ir visa atšķirība.
  9. Sievietei nekad nevajag attiecībās paciest to, kas viņai nepatīk. Viņai uzreiz par to jāsaka un, ja vīrietis nemainās, viņai no viņa jāšķiras.
  10. Vientulība nenozīmē, ka apkārt nav mīlestības. Tas nozīmē, ka nav intereses par sevi, turklāt jau no bērnības.
  11. Vienīgais laiks cilvēka dzīvē, kad esi objektīvi atkarīgs un kad cilvēku var uzskatīt par ķīlnieku, ir bērnība un atkarība no vecākiem. Tas ilgst salīdzinoši neilgu laiku. Pārējos gadījumos jebkurās pieauguša cilvēka attiecībās ir izvēle.
  12. Ja jums nepatīk, kā vīrietis uzvedas, nevajag meklēt viņa uzvedībai attaisnojumus. Situācija, kad “viņš neatzvanīja”, katrai veselīgi domājošai meitenei nozīmē attiecību beigas, neveselai – mīlestības sākumu.

Avots: okok.life