ceturtdiena, 2016. gada 15. decembris

Horhe Bukai: 20 soļi ceļā pie sevis

https://gintafiliasolis.wordpress.com/2016/12/14/horhe-bukai-20-soli-cela-pie-sevis/

Horhe Bukai ir argentīniešu psihoterapeits un rakstnieks. Vairāk kā 30 gadus viņš veltījis psihoterapijai un pēc tam sācis nodarboties ar rakstniecību. Viņa grāmatas tulkotas 17 valodās.
«Katrā teikumā es cenšos ielikt tikai tās domas, kuras apstiprina mana personīgā pieredze».
Lūk, 20 vienkārši un ne tik vienkārši viņa formulētie soļi, kas palīdzēs tev pietuvoties pašam sev un atbildēt uz pašiem svarīgākajiem dzīves jautājumiem.
1. solis. Iepazīsti pats sevi
Noplēs no sevis visus pārklājumus, kas traucē tev ieraudzīt sevi tādu, kāds tu esi patiesībā. Pieņem zināšanas par to, kas esi patiesībā. Nomet visas maskas, kuras tu valkā apkārtējo dēļ. Uzņemies pilnīgu atbildību par savu dzīvi, ieskaitot visus savus izteiktos vārdus un padarītos darbus.
2. solis. Kļūsti brīvs
Tev nav jāiekaro, bet gan jāvizualizē sava iekšējā patstāvība. Brīvība ir izvēles māksla iespējamā robežās, nevis visatļautība. Paziņot, ka esi brīvs, nozīmē spert soli pretī savai neatkarībai. Saprast to, ka no šī brīža tikai tu pats esi atbildīgs par visiem lēmumiem, kurus pieņem.
3. solis. Atveries mīlestībai
Mīlestība, kurai jāatver sava sirds ir ikdienišķa, reāla un vienkārša sajūta. Tā ir patiesas rūpes par savu tuvāko labklājību. Pamodini sevī neviltotu interesi par citu cilvēku dzīvi, lai tas būtu tavs bērns, vai tava mamma, partneris vai kaimiņš, vai vispār nepazīstams cilvēks.
4. solis. Smejies no sirds
Iemācies katru rītu pamosties priecīgs, par spīti visai negatīvajai informācijai televīzijā un citur. Katru rītu kaut minūti pakavējies pie spoguļa un uzsmaidi sev.
Smaidi, kamēr būsi “aplipinājis” ar savu smaidu arī citus cilvēkus. Smiekli un nedaudz ironijas cilvēkam ir nepieciešami, lai viņš varētu rīkoties saprātīgāk, nenoliedzot to, ka problēmas eksistē un nebēgot no tām.
5. solis. Iemācies ieklausīties cilvēkos
Zināma gudrība vēsta: mums ir divas ausis un tikai viena mute.
Tas ir atgādinājums par to, ka, ka mums jāklausās divreiz vairāk kā runājam. Praktizē aktīvu klausīšanos, kad tu analizē: piekrīti vai noliedz sarunu biedra viedokli. Otrs cilvēks var palīdzēt labāk saprast sevi pašu, ieraudzīt tavas personības šķautnes, kas pašam ir grūti izdarāms.
6. solis. Mācies macīties un aizmirsti par lepnību
Dzīve ir pastavīga jaunu zināšanu iegūšana, kas nepieciešamas pašrealizācijai. Nav briesmīgāka soda par to, ka cilvēks neiziet ārpus jau iegūtu zināšanu robežām.
Cilvēks, kurš nav gatavs nokāpt no savas viszināšanas pjedestāla, neko jaunu iemācīties nevarēs, jo jau priekšlaicīgi ienīst un noliedz apkārtējos, paužot to, ka neviens neko jaunu viņam iemācīt nevarēs.
7. solis. Esi vienmēr laipns
Ir vienkārši būt laipnam pret tiem, kas pret tevi izturas pieklājīgi un ar cieņu. Savukārt grūti palikt laipnam un pieklājīgam tad, kad pret tevi izturas noraidoši vai rupji. Tomēr es esmu pārliecināts, ka mums visiem apzināti ir jāatsakās no necienīgas attieksmes pret cilvēkiem. Ļoti grūti ir iet savu pašizaugsmes ceļu vienam, bez ceļa biedriem, un nav iespējams kļūt veiksmīgam, ja esi nemīlēts.
8. solis. Ieved kārtību iekšā un ārpusē
Iemācies nokļūt pie mērķa, nenomaldoties no ceļa. Lai to izdarītu, sākumā vajag noskaidrot savas prioritātes, nošķirt galveno no otršķirīgā. Ir divi svarīgi momenti, kurus vajadzētu atcerēties 1) neviena kārtība nevar skaitīties galēja un nemainīga, 2) tavai iekšējai kārtībai nebūt nav jāsakrīt ar otra cilvēka kartību.
9. solis. Kļūsti par labu pārdevēju
Šo devīto soli savas pašizaugsmes nevienkāršajā ceļā, reti kurš dara atklāti – prasmi pareizi sevi pasniegt. Pārdot šajā gadījumā nenozīmē “pārdoties”, tā ir tikai un vienīgi prasme pareizi nodot cilvēkiem informāciju par sevi un savām prasmēm, un to, ko tu vislabāk proti darīt.
10. solis. Izvēlies sev labu kompāniju
Cilvēkus izvēlēties vajag nevis ar prātu, bet – sirdi. Tas var izklausīties naivi, taču vēl nesen, pārvarot grūtības, es pārliecinājos par to, cik svarīgi, ka blakus ir cilvēki, kuri tevi mīl un kurus mīli tu – ģimene, draugi, paziņas, lasītāji, kaimiņi, skolotāji… Es viņus saucu par dzīves līdzgaitniekiem. Ja tev blakus tādu cilvēku nebūs, un tu pats nemīlēsi cilvēkus, par veiksmi vari aizmirst.
11. solis. Nebaidies pārvērtēt savas zināšanas
Ļoti bieži, skrējienā pēc jaunām zināšanām, tu vari aizmirst par tām zināšanām, kuras tev jau ir – tās nemitīgi vajag atsvaidzināt un uzturēt kārtībā. Pārskati savas zināšanas, no kaut kā atsakies, atklāj kaut ko jaunu, papildini un nostiprini to, ko vienmēr esi uzskatījis par uzticamu. Personīgi es visu laiku atrodos apzinātos vecu problēmu jaunu risinājumu, un jaunu atbilžu uz veciem jautājumiem meklējumos.
12. solis. Esi kreatīvs
Ir divi iepazīšanas veidi: viens balstīts uz pieauguša cilvēka zināšanām un pieredzi, otrs – uz maza bērna atklājumiem un pārdzīvojumiem. Tie abi ir katrā no mums. Tieši otrais veids ir tas, kas palīdz mums no sevis “izvilkt” radošo spēku, atklāt to, ka jebkurai situācijai ir kāda jauna, vēl mums nezināma, šķautne. Pamēģini būvēt savu dzīves ceļu sekojošā kārtībā: emocija, pētnieka zinātkāre, kreatīva uzvedība., radošas kļūdas, iepazīšana, prieks, izaugsme…
13. solis. Izmanto katru sekundi
TAGAD – tas ir vienīgais iespējamais brīdis aktīvai dzīvei. Ne pagātne, ne nākotne nedrīkst novērst tavu uzmanību no dzīvošanas šeit un tagad.. Tagadne vienmēr ir atvērta pārmaiņām, tā ir neparedzama un pārsteigumu pilna – tā arī ir tās galvenā priekšrocība. Maksimāli izmanto to!
14. solis. Izvairies no atkarībām un pieradumiem
Šis solis paredz atbrīvošanos no visām iespējamajām atkarībām un pieradumiem: lietām, cilvēkiem, darbībām, pozīcijām, ideoloģijām. Te es runāju par visu, kas jau sākotnēji ir ārējs. Un sākas šis “nevajadzīgo lietu” saraksts ar mūsu pašu iedomīgo un narcistisko “Es”.
15. solis. Izvairies no nepārdomāta riska
Kādā senā poēmā rakstīts par to, ka ikviena lieta, doma, viedoklis, darbība ietver sevī zināmu risku. Ir bīstami smieties, raudāt, darīt kaut ko jaunu, mīlēt, iepazīties, lidot lidmašīnā… Taču šī pati poēma mums māca vēl vienu lietu:
Pati bīstamākā lieta ir vēlme nodzīvot visu dzīvi ne ar ko neriskējot.
Es jums piedāvāju riskēt, bet riskēt apdomāti.
16. solis. Tirgojies tikai ārkārtas gadījumos
Iemācies tirgoties tikai komerciālā vai juridiskā jomā un attiecībās (tirgū, tiesvedībā, kara un konflikta situācijās u.c.) Pārējos gadījumos – īpaši mīlestībā, labāk izmantot jēdzienu “vienošanās”. Draudzībā, ģimenē un mīlas attiecībās man labāk tīk izmantot vārdu savienojumu “labprātīgs atteikums” nevis “upurēšanās”.
17. solis. Pilnveidojies, nekonkurējot un nesacenšoties
Analizējot personīgo pieredzi, es esmu sapratis, ka “veselīgas konkurences” nav. Protams, ikviens no mums salīdzina sevi ar citiem, taču tikai sportā šāda sacenšanās pārvēršas spēlē. Tāpēc sportā drīkst šādus centienus, būt labākam par citiem, sublimēt un pēc tam atgriezties normālā dzīvē. Tikai sacensība kompetences un meistarības līmenī var skaitīties veselīga.
18. solis. Nebaidies zaudēt
Mūsu bailes no neveiksmes, kā likums, ir bērnībā iegūtās audzināšanas sekas. Katrs cilvēks baidās no neveiksmes, un ikviens no mums aizmirst, ka
Ikviena mūsu plānu sabrukšana ir solis pretī izaugsmei.
Garīgā izaugsme ir iespējama tikai caur ikdienas pieredzi, mēģināšanu un kļūdām. Ja tev viss izdodas ar pirmo reizi, iespējams, tas pabaros tavu lepnību, taču neko neiemācīs.
Mācīties var TIKAI no kļūdām un apzinoties sevis paša izdzīvoto.
19. solis. Sāc visu no sākuma
Dzīves ceļā tu ne reizi vien esi nonācis strupceļā, nokļuvis bezizejā, kur tevi novedušas nopietnas, bieži vien nelabojamas kļūdas. Tādos brīžos ir vērts atcerēties par šo – 19to soli, un nolemt sākt visu no sākuma. Šī soļa jēga – atgriezties atpakaļ tajā vietā, kur tu nomaldījies no ceļa, vai kur tavs ceļš aprāvās. Kad būsi atgriezies, sapratīsi – tagad viss būs savādāk: gan pati situācija, gan vieta, kur tā notika, gan – tu pats. Atceries, vienmēr ir iespēja sākt visu no sākuma.
20. solis. Nešaubies par galarezultātu
Es ticu tam, ka ikviens cilvēks var sasniegt visu, par ko sapņo, ja vien nesteidzas un ir neatlaidīgs sava sapņa piepildīšanā.
Galvenais, lai tā būtu viņa paša patiesā vēlme, nevis kāda cita cilvēka vajadzību apmierināšana.
Runā, ka mēs ciešam neveiksmes savas nepacietības dēļ, nevis tāpēc, ka kaut kas nav reāli iespējams. Droši vien tā tas arī ir.
© Horhe Bukai
Tulkoja: Ginta FS