otrdiena, 2018. gada 10. aprīlis

Kāpēc sieviete nelūdz vīrietim palīdzību?

Daudzas sievietes nesteidzas lūgt vīriešiem palīdzību. Ja uzdosim viņām jautājumu: “kāpēc tā?”, visticamākais, dzirdēsim atbildes: nav jēgas lūgt, neizdarīs, aizmirsīs, atteiks, ātrāk pašai izdarīt.
Pārliecībai par to, ka vīrieši nevēlas palīdzēt, ir savi iemesli. Taču, ja tu esi no tām, kurām ir svarīgi saprast situāciju, un atrast tai risinājumu, pacensties saprast savu vīrieti, es piedāvāju atrast un saprast šīs situācijas cēloņus. Es esmu pārliecināta par to, ka kaut vai tikai viens no šiem iemesliem liks pārskatīt savus uzskatus šajā jautājumā, un tādā veidā būs iespējams uzlabot savstarpējās attiecības.
1. Nepareiza vīrieša darbību interpretācija
Nereti sadzīvē gadās situācijas, kad sieviete vēršas pie vīrieša pēc palīdzības, bet viņš it kā to nedzird. Viņa šo klusēšanu iztulko kā nevēlēšanos palīdzēt, un visu izdara pati.
Ja tā notiek regulāri, sievietei rodas pretenzijas pret vīrieti, viņa apvainojas un domā, ka viņš viņu nemīl.
Bet patiesībā vīrietim ir jāpalūdz vairākas reizes, kamēr viņš sāk reaģēt.
Pēc amerikāņu garīdznieka Marka Gangora domām (viņš ir autors grāmatai “Smiekli – labākais palīgs laulībā” ) – vīrieši ir “vienkanālaini”. Tas nozīmē, ka, ja brīdī, kad tu viņam kaut ko lūdz, viņš ir aizņemts ar kaut kādu savu domāšanas procesu, viņš tevi nedzirdēs!
Savukārt tu to uztversi kā ignorēšanu.
Ko darīt?
Pārliecinies, ka vīrietis patiešam tevi dzird, un tikai pēc tam izsaki savu lūgumu. Dažkārt jāpalūdz ir vairākas reizes. (Vai tas ir tik briesmīgi?)
Mums, sievietēm nav ierasts lūgt vienu un to pašu vairākas reizes, tas prasa laiku, pacietību, un tāpēc dažkārt patiešām ir vieglāk izdarīt pašai.
Taču, ja tu pamēģināsi sekot šim ieteikumam, tu sapratīsi, ka tavs vīrietis nemaz negrasījās tevi ignorēt, viņš vienkārši nedzirdēja, vai bija aizņemts.
2. Atsacīšanas ticēt, ka vīrietis palīdzēs
Ja sieviete ir augusi ģimenē, kur tēvs nepalīdzēja mātei, viņa būs pārliecināta par to, ka vīrietis principā nav spējīgs palīdzēt, un lūgt viņam palīdzību ir bezjēdzīgi.
Šo pašu attiecību modeli viņa ienes savā ģimenē. Jau zemapziņā viņai, tāpat kā viņas mātei, ir pretenzijas pret vīrieti: “Viņš nepalīdz, viņš ir slinks, visu nākas darīt pašai”.
Un kas gan cits atliek vīrietim: viņš ir kā spogulis, kas apstiprina viņas pārliecību.
Taču mēdz būt dažādas attiecības. Ir arī tādas, kurās vīrietis ar prieku ir gatavs izdarīt visu savas mīļotās sievietes labā.
Iespējams, tieši tavs vīrietis ir piekusis tēlot slinkā vīra un stūrgalvja lomu, un ar nepacietību gaida brīdi, kad tu ļausi viņam nodemonstrēt viņa labākās īpašības.
3. Vēlme visu izdarīt perfekti
Ļoti bieži sievietes nelūdz saviem vīriešiem palīdzību tāpēc, ka zin, ka vienalga pēc tam nāksies visu darīt no jauna. Viņām nekādā veidā nav iespējams izdabāt!
Ļoti bieži tā arī ir, pārliekais perfekcionisms diktē to, ka visam jābūt teicamā kartībā un uz kaut ko mazāku viņas “neparakstās”.
Pačukstēšu, tā uzskata arī mana mamma. Viņa ir gatava visu dienu stāvēt virtuvē, lai tikai viss būtu izdarits tā, kā viņa to vēlas. Tētim neko no tā uzticēt nevar: kartupeļus nepareizi notīrīs, traukus ne tā nomazgās.
Taču tieši šādā veidā sieviete vīrietim atņem vēlmi palīdzēt, un pēc tam žēlojas, ka ir piekususi un vīrs nepalīdz mājas darbos.
Kad sieviete NEpieņem vīrieša palīdzību tādā formā, kādā viņš to ir gatavs sniegt, viņa atsakās viņam ticēt. Un vīrietis jūt, ka viņam neuzticas un netic. Ja vinam netic, tad pazūd jebkāda vēlme vēlreiz palīdzēt. Iemācies novērtēt sava vīrieša vēlmi palīdzēt. Neaizbiedē, jo pēc tam var nākties patērēt milzu enerģiju, lai šo vēlmi atgrieztu atpakaļ.
4. LEPNĪBA
Sākumā sieviete pati atņem sev palīgus mājas darbos, bet pēc tam iejūtas savā lomā, un klāt ir arī lepnība: “Es pati visu varu! Man nav vajadzīga tava palīdzība!”
Tā ir upura lomas izspēlēšana un, acīmredzot, tā sagādā baudu, tāpec sieviete nevēlas no tās atteikties.Tādā veidā viņa pierāda savu taisnību.
Taču šī taisnība nevienu laimīgu nepadara – ne tevi pašu, ne vīru, kurš bieži vien nesaprot tava aizvainojuma iemeslus.
Pārstāj spelēt šo spēli, tajā uzvarētāju nekad nebūs!
5. Ieradums visu darīt pašai
Un sieviete domā: “Ja jau es pati visu varu, tad kam man šie vīrieši! Pati varu naglu sienā iedzīt, pati – lampiņu ieskrūvēt, un arī vannas istabu varu izflīzēt….”.
Šīs prasmes, protams, palīdz tad, kad patiešām nav kam palūgt palīdzību. Un, brīnišķīgi, ja tu tik daudz ko proti, un vari par sevi parūpēties. Taču, ja šāda uzvedība kļūst par ieradumu, tad brīdī, kad dzīvē uzradīsies vīrietis, arī viņš nepalīdzēs, jo redzēs, ka sieviete pati visu var. (Un, visticamākais, mēs – visu varošās tieši tādus vīriešus arī pievelkam, kuri nevar un negrib neko darīt. GFS)
Palīdzība sievietei ir tas veids, kādā vīrietis pašapliecinās, izmanto savu spēku un spējas – kāpēc viņam to atņemt?
Iemācies izrādīt kaut nedaudz sievišķo vājumu. Vīrietim nav obligāti jāzin, ka tu proti salabot virtuves krānu, un pati vari veikt remontu mājā, labāk, lai viņš par to neko nezin. Atstāj viņam viņa vīrieša darbus, un viņš ar prieku tos paveiks.
6. Nespēja pieņemt palīdzību
Sociālismā, kurā daudzi mēs esam uzauguši, ļoti  maz tika runāts par sievišķību un mīlestību pret sevi. Pēc kara vīrieši bija mazākumā, un sievietēm nācās pildīt ne tikai savus, sievietes pienakumus, bet arī vīrieša darbus. Kas gan cits to būtu darījis. Un vēl no tā laika, kā liecība, ir palikusi šī šabloniskā domāšana un uzvedība, kas liedz sievietei pieņemt vīrieša palīdzību.
Un tā nu viņas stiepj smagas iepirkumu somas, parbīda mēbeles, tā vietā, lai palūgtu to izdarīt vīrietim.
Šī šabloniskā domāšana arī ir radījusi neprasmi pieņemt palīdzību tad, kad to piedāvā.
(Pati izlec no mašīnas, negaidot, kad durvis atvērs, pat negaida, ka kāds pasniegs roku vai palaidīs pa priekšu).
Atļauj savam vīrietim par sevi parūpēties, viņš to darīs ar lielāko prieku!
7. Pārliecība par to, ka vīrietim ir jāpalīdz bez palūgšanas
Fokusēšanās uz negatīvo traucē pieņemt un novērtēt to labo, ko vīrietis tavā labā dara. Diemžēl daudzas sievietes neprot pienācīgi pateikties, un uzskata, ka, ja reiz vīrietis palīdzējis, tad tas ir pats par sevi saprotams, ka tas ir viņa pienākums. Par ko tad teikt paldies?!
Bet arī vīrietim ir ļoti patīkami, ka viņu paslavē, ka viņu novērtē. Pamēģini atzīmēt katru labo sīkumu, ko vīrietis izdarījis – iznesis atkritumu spaini, izmazgājis savu krūzi, nevis atstājis to uz galda…
It kā jau tie ir sīkumi, taču no tiem sastāv mūsu dzīve un attiecības. Tu redzēsi, cik tavam vīrietim būs patīkami šie mazie uzmanības pierādījumi. Viņš vēlesies tos dzirdēt biežāk, un meklēs iemeslus, lai tu atkal varētu viņu paslavēt.
Autors: Natālija Prokofjeva
Avots: econet.ru
Tulkoja: Ginta FS