pirmdiena, 2016. gada 29. februāris

Līdz mīlestībai jāiet cauri nepatikai un strīdiem. 7 mīlestības stadijas

Mīlestība netiek dota uzreiz. Daudzi to saprot, bet ne visi ir gatavi papūlēties, lai beidzot mīlētu patiesi un dziļi.
Sen ir ievērots, ka patiesas jūtas rodas ar gadiem, tās prasa ne mazumu pārbaudījumu un vieduma, lai sāktu patiesi mīlēt. Bet nu iesim pēc kārtas, iepazīstot mīlestības stadijas.


1. Iemīlēšanās

Pirmais etaps ilgst gadu pusotru. Cilvēki redz partneri pašā pievilcīgākajā un nereālistiskākajā gaismā. Brīnišķīga āriene, labs raksturs, uzmanība un skūpsti. Ideāls. Tieši šajā, iemīlēšanās, periodā, uzrakstīti daudzi dzejoļi un romāni. Par šo fantastisko periodu uzņemtas filmas un izrādes.
“Mīlestības ķīmija” – tā nosaukuši pirmo periodu skeptiskie zinātnieki, kuri pētījuši cilvēka smadzenes iemīlēšanās laikā. Hormoni endorfīni un oksitocīns pirmajā laikā valda iemīlējušā cilvēka smadzenēs un asinīs. Tie bloķē negatīvo emociju centrus un racionālo domāšanu. Eiforija, pacilāts garastāvoklis ir katrā tikšanās reizē. Iemīlēšanās parasti beidzas ar laulībām vai kopdzīves uzsākšanu.

2. Pārsātinātība

Kad sāk dzīvot kopā ar mīļoto cilvēku vai pavadīt ar viņu daudz laika, kaisle sāk norimt, partneris kļūst par kaut ko pierakstu. Iemīlējušies cilvēki ir viens no otra “paēduši”. Abu attiecībās ienāk sadzīve. Pārsātinātības fāze paiet praktiski nemanāmi, parasti tā ir īsa un reti pamanāma. Tieši šajā etapā viens otrā sāk pamanīt trūkumus. Periods var ievilkties un mainīties vietām ar iemīlēšanos, ja ģimenē dzimst bērni tieši šajos pirmajos dviso periodos.

3. Nepatika

Trešais etaps ir īsts pārbaudījums nākamajai mīlestībai. Rozā brilles ir noņemtas, kvēli uzplaukst egoisms. Iemīlēšanās jau ir pagātnē, pārsātinātība pagājusi. Šajā periodā īpašu uzmanību pievērš otra trūkumiem, kuru, kā izrādās, nav mazums. Pozitīvās puses kļūst nemanāmas, bet kādreiz tīkamās tagad kaitina.
Diemžēl bez trešā etapa ceļš uz patiesu, dziļu mīlestību ir aizvērts. Kādam nepatika ilgst no pāris nedēļām līdz mēnešiem, kādam tā ievelkas gadiem vai laiku pa laikam nomaina citus etapus.
Strīdi, kaislīga attiecību skaidrošana, katrs parāda sevi no negatīvās puses, un katrs redz otrā tikai negatīvo un nepieņemamo. Liekas, ka esi kopā ne ar īsto cilvēku. Daudzi tieši šajā posmā secina: mēs esam pārāk dažādi, lai būtu kopā, vajag šķirties. Šķiršanās tieši nepatikas fāzē ir kā iešana pa apli. Daudzi vīrieši un sievietes, izšķiroties šajā etapā, atkal iemīlas tajā pašā cilvēkā, atkal pārsātinās un jūt jaunu nepatikas vilni.
Ir tādi, kuri iekļūst sava veida šķiršanās slazdā, kad katras nākamās laulības atkal un atkal dēļ sadzīves, trūkumiem un egoisma.

4. Samierināšanās

Vētru vairs nav. Strīdi ir retāki. Kļūst skaidrāks, ka nevarēs otru pakļaut. Rodas izpratne par to, ka ar jums kopā ir personība, kurā ir gan trūkumi, gan vērtīgas īpašības. Parasti šajā periodā notiek aktīva piemērošanās vienam otram. Tiek lasīta speciāla literatūra, iespējams, tiek apmeklēts psihologs, daudzas pāra ilgās sarunas sāk atgādināt ne vairs kara lauku, bet apaļo pārrunu galdu.
Tās ir mācības, gatavošanās mīlestībai. Katrs sāk saprast, ka jāsāk ir ar sevi: mācīties piedot, saprast, pieņemt, paciest. Daudzās kultūrās un reliģijās samierināšanās, pirmkārt, ir sievietes lauciņš – viņai jābūt dabiski elastīgai. Tieši viņa ar savu piemēru it kā motivē vīrieti pieņemt arī viņu.

5. Kalpošana

Visos iepriekšējos etapos labie darbi prasīja otra atbildes reakciju. Abi dzīvesdraugi, darot kaut ko labu otram, apzināti vai neapzināti, gaidīja atbalstošu uzvedību (kā atbildes reakciju). Kalpošanas stadijā patīkamo gribas darīt tāpat vien, tādēļ ka cilvēks ir dārgs, tādēļ, ka tam jau ir gatava dvēsele. Kalpošana notiek apzināti un brīvprātīgi, tā sniedz labpatiku abiem pārī.
Ja kāds no dzīvesdraugiem vēl aizkavējas citos mīlestības veidošanās etapos, otrs ar savu uzvedību paātrina mīlestības pienākšanu. Kalpošana bez aprēķina ir pirmie mīlestība aizmetņi.

6. Draudzība

Lūk te sākas cieņa un sapratne. Pāris uz šo laiku jau ir daudz kam gājis cauri. Dzīvesdraugi labi zina otra raksturu, ieradumus, prot atrisināt grūtas situācijas bez konfliktiem. Abi ir iemācījušies otram darīt ko patīkamu un vajadzīgu. Viņiem kopā ir labi un interesanti.
Draudzības periods reizēm var ilgt gadiem un desmitgadēm, jo laulātie jūtas komfortabli. Biežāk draudzība rodas tieši tad, kad ir nedaudz paaugušies bērni un vecāki pietiekami daudz laika pavada viens ar otru. Bezbērnu pāri nonāk draudzības fāzē aptuveni tikpat ilgā laikā.

7. Mīlestība

Ilgi gaidītās dziļās jūtas rodas pelnīti un likumsakarīgi. Sapratne no pusvārda, dvēseles kopība – tā arī ir mīlestība. Līdz šim etapam nonāk nedaudzi. Jo no sākuma jāiemācās samiernieciski un mierīgi pieņemt cilvēku tādu, kāds viņš ir, bez aprēķina rūpēties par otru, pieņemt viņa individualitāti. Mīlestības etaps ir augstāks par instinktiem vai ieradumiem, tieši mīlestībā pāris atveras un harmoniski papildina viens otru, viņu trūkumu it kā nogludinās, bet labās īpašības atspoguļojas vienam otrā. Hormoni šoreiz vairs nemutuļo, šī ir mierīga un priekpilna otra cilvēka pieņemšana, veseluma sajūta.
Droši vien daži lasītāji būs satikuši padzīvojušus pārus, kuri bauda viens otra kopābūšanu. Sarunas laikā viņi ir ieinteresēti, smaida un viņu sejas izstaro klusu, viedu laimi un apmierinātību. Un ir vērts atcerēties, ka šie ļaudis ne jau no pirmās satikšanās ir šādi dvēseliski kopā, viņi izaudzēja savu mīlestību, nonāca līdz tai caur naidu un atsalšanu.
Kā apgalvo psihologi, pārim vajag, kā minimums, septiņus līdz desmit gadus, lai nonāktu līdz draudzībai un cieņai, kura ar laiku pārveidosies patiesā mīlestībā.