ceturtdiena, 2020. gada 8. oktobris

Zinātnieku grupa aicina valstu valdības mainīt savu koronavīrusa apkarošanas stratēģiju

 

Zinātnieku grupa aicina valstu valdības mainīt savu koronavīrusa apkarošanas stratēģiju

 

https://jauns.lv/raksts/par-veselibu/407893-zinatnieku-grupa-aicina-valstu-valdibas-mainit-savu-koronavirusa-apkarosanas-strategiju

 

Vairāku starptautisku zinātnieku grupa aicinājusi valstu valdības mainīt savas koronavīrusa ierobežošanas stratēģijas, ļaujot jauniem un veselīgiem cilvēkiem atgriezties pie ierastās dzīves, bet vairāk koncentrēties uz riska grupu aizsargāšanu. Tiesa gan kritiķi šo aicinājumu teju vai izolēt vecākos un vājākos sauc par “grotesku”, vēstī “The Guardian”.

 

Priekšlikums, ko izstrādājuši trīs pētnieki, bet parakstījuši daudzi citi, paredz ļaut vīrusam izplatīties zema riska grupās, cerot panākt kolektīvo imunitāti, kad pietiekami liela daļa iedzīvotāju ir rezistenti pret vīrusu.

Plāns nosaukts par “Greitbaringtonas deklarāciju”, atsaucoties uz Masačūsetsas štata pilsētu, kur tas tika sagatavots. Tā autori ir Sunetra Gupta no Oksfordas universitātes, Džejs Batačarija no Stenfordas universitātes un Martins Kuldorfs no Hārvardas universitātes. Viņi pauž, ka Covid-19 ierobežojumi un “lokdauni” nodara milzīgu postu sabiedrības veselībai, jo izjauc ikdienas veselības aprūpes rutīnu, kaitē garīgajai veselībai un uzliek milzīgu slogu trūcīgākajiem sabiedrības locekļiem.

Lai arī Latvijā ierobežojumi, kas saistīti ar Covid-19 apkarošanu, ir samērā brīvi, daudzās valstīs tie ir striktāki, jo mērķis ir kavēt vīrusa izplatību, līdz tiks atrasta vakcīna vai efektīvas zāles. Tomēr zinātnieku trijotne uzstāj, ka jāaizsargā būtu riska grupas, kamēr tiem, kuriem vīruss nav tik bīstams, vajadzētu nekavējoties ļaut atsākt ierasto dzīvi.

Idejas atbalstītāji arī ierosina, ka gados vecākie cilvēki paši var rūpēties par sevis pasargāšanu. “Ja tev ir 75 gadi, tad tu vari izvēlēties iet ārā, cik maz vien iespējams,” saka medicīniskās mikrobioloģijas profesors no Austrumanglijas universitātes Deivids Livermors, kurš arī parakstījis šo priekšlikumu.

Tomēr šī priekšlikuma kritiķi uzsver, ka nekontrolēta vīrusa izplatība gados jauno cilvēku vidū var novest pie tā, ka daudziem pēc infekcijas pārslimošanas var attīstīties ilgstošas veselības problēmas, tostarp “ilgais Covid”, kas jau skāris jaunus cilvēkus daudzviet pasaulē.

Kritiku pauda arī Jeila universitātes epidemiologs Gregs Gonsalvess, sakot, ka kolektīvās imunitātes stratēģija atgādina slimo un vārgo izkaušanu, un tas ir groteski.