trešdiena, 2018. gada 5. septembris

Veselīgākās ogas mūsu platuma grādos – smiltsērkšķi. Kas tajā labs un kam tās nav ieteicamas?

http://veselam.la.lv/2018/08/31/veseligakas-ogas-musu-platuma-grados-smiltserkski-kas-taja-labs-un-kam-tas-nav-ieteicamas/

Autore: Andra Briekmane
“Smiltsērkšķi varētu saukt par vitamīnu bumbu vai arī par superproduktu, jo tas satur vairāk nekā 180 bioloģiski aktīvas vielas,” saka “OnPlate” uztura speciāliste Līga Balode. Oranžo ogu krūmus plaši kultivē dārzos kā vitamīniem bagātu augu. Smiltsērkšķu augļos ir sešas reizes vairāk vitamīnu nekā upenēs un 15 reižu vairāk nekā apelsīnos. Tieši pašlaik, kad rudens kaites uzglūn no visām pusēm, vērts lietot šo dabīgo ogu, lai stiprinātu imunitāti. Daudzas no vērtīgajām vielām saglabājas arī saldētās ogās.
Smiltsērkšķus var lietot, lai uzlabotu savu veselību, jo smiltsērkšķis palīdz atjaunoties ādai un kļūt tai elastīgākai, ir spēcīgs antioksidants, antidepresants, kavē novecošanos, samazina iekaisumu un holesterīna līmeni, uzlabo imūnsistēmu un asinsriti, novērš artēriju aizsērēšanu, kā arī cīnās ar infekcijām un vīrusiem, uzlabo nervu sistēmu un dziedē brūces.
“C vitamīna daudzums smiltsērkšķos pārsniedz tā daudzumu upenēs, pīlādžos, kivi, citronos, apelsīnos un citos augļos. C vitamīns smiltsērkšķos labi saglabājas arī pēc pārstrādes, pateicoties organisko skābju klātbūtnei ogās, kuru sastāvā nav sadalošā fermenta – askorbināzes,” skaidro speciāliste.
Veselīgākās ogas mūsu platuma grādos – smiltsērkšķi. Kas tajā labs un kam tās nav ieteicamas? Foto: LETA
Smiltsērkšķos ir astoņu dažādu veidu karotinoidi – karotinoidi. Pats aktīvākais ir ß(beta) karotīns, no kā tievās zarnās un aknās veidojas retinols – vitamīns A, veicinot normālu vielmaiņu, šūnu augšanu un attīstību, paaugstinot gļotādu izturību un neuzņēmību pret infekcijām.
E vitamīns smiltsērkšķu eļļā ir četras reizes vairāk nekā saulespuķu sēklās. Tas, sinerģiski sadarbojoties ar A vitamīnu, veicina cilvēka imūnsistēmas nostiprināšanu. E vitamīns ir spēcīgs šūnu atjaunotājs un pretiekaisuma līdzeklis. Tomēr jāatceras, kas iekšķīgi smiltsērkšķu eļļu drīkst lietot, tikai konsultējoties ar ārstu, bet akūta žultspūšļa, aizkuņģa dziedzera un aknu iekaisuma pacientiem to nevajadzētu lietot nemaz, teikts nesen izdotajā Regīnas Rožkalnes grāmatā “Kā saglabāt veselību”.
Savukārt tiem, kam šādu kaišu nav, var eļļu lietot veselības uzlabošanai. To var iegādāties aptiekās nelielos daudzumos. “Smiltsērkšķu un linsēklu eļļas ir līdz pat sešām reizēm bagātāks OMEGA 3 taukskābju avots par zivju eļļu. Smiltsērkšķis satur 18 aminoskābju veidus.
Aminoskābes satur slāpekļa savienojumus, tāpēc tas ir labs ķermeņa atjaunošanās materiāls. Tās ne tikai piedalās muskuļu atjaunošanā un augšanā, bet no tām organisms veido enzīmus, dažādas uztura sastāvdaļu transportēšanas un uzsūkšanās sistēmas,” skaidro Balode.
Arī stresa un uztraukumu gadījumos smiltsērkšķus vērts lietot uzturā. Tajos atrodamais serotonīns palīdz uzbudinājuma bremzēšanā, veicinot normālas cilvēka emocijas. Serotonīnam ir pretkrampju darbība, augstas pretradiācijas īpašības. Tas paaugstina imunitāti pret infekcijas slimībām, tai ir antibakteriālas un pretiekaisuma īpašības.
Tāpat smiltsērkšķu eļļā esošie sterīni aizkavē holesterīna uzsūkšanos, pasargā no aknu distrofijas un ir svarīgi aterosklerozes, hipertensijas un citu sirds slimību ārstēšanā.
“Dzintarskābe smiltsērkšķos ir kopā ar ābolskābi, skābeņskābi, hinīnskābi, kafijas skābi, vīnskābi veidojot unikālu kompozīciju, kuras spējas visas pat neapzināmies. Pazemina antibiotiku toksisko darbību un kaitīgā rentgenstarojuma ietekmi. Samazina dažādu stresa faktoru radītās sekas. Lieto izsētās sklerozes, epilepsijas, aterosklerozes, sirds un asinsvadu sklerozes, aknu slimību un dažādu centrālās nervu sistēmas slimību gadījumos. Smiltsērkšķis ir viens no visspēcīgākajiem zināmajiem antioksidantiem, jo tajā ir ļoti plašs dabisko antioksidantu klāsts – C, E, A vitamīni, betakarotīns, selēns, polifenoli – flavonoīdi,” skaidro uztura speciāliste.
Smilšērkšķu eļļu plaši lieto arī staru terapijas laikā onkoloģisko slimību pacientiem, kā arī ginekoloģisko, ausu, kakla, deguna un acu slimību ārstēšanai.
Un vēl varētu turpināt…
Uzmanību! Skābeņskābes dēļ lielos daudzumos smiltsēršķi nevajadzētu lietot cilvēkiem, kam organismā ir traucēts sāļu apmaiņas process – reimatisms, podagra.
“Smiltsērkšķis būs ļoti vērtīgs gan svaigā, gan saldētā veidā. Un saldēšana, protams, ir vissaudzīgākā metode, kā varam vērtīgo smiltsērkšķi uzglabāt, lai pēc iespējas mazāk zustu bioloģiski aktīvās vielas,” uzsver uztura speciāliste.