otrdiena, 2018. gada 27. marts

Nulles likums un vēl 19 precīzi Greisas likumi

garavasara.com/articles/nulles-likums-un-vel-19-precizi-greisas-likumi



Natālija Greisa – talantīga psiholoģe un biznesa trenere St.Pēterburgā, savā grāmatā “Greisas likumi” ir noformulējusi veselu rindu likumsakarību, kas palīdzēs kļūt nedaudz gudrākam. Lūk, dažas no tām - tās palīdzēs jums jau šodien.


1. NULLES LIKUMS


Smadzenēm ir nepieciešamība atrasties nulles stāvoklī. Ja jūs atgriežaties mājās un vairs neturaties kājās, bet ir izdarīti tikai 14 darbi no 28 šodienai ieplānotajiem; ja jūs apsēžaties un stulbi blenžat priekšā esošā tukšumā, tad nevainojiet sevi par efektivitātes trūkumu! Smadzenes nespēj bez pārtraukuma izpildīt jūsu rīkojumus. Tām jānodarbojas arī ar sevi. Tām taču ir jāsaliek konkrētā kārtībā visi tie puzles gabaliņi, kurus jūs esat tajās sametis. Šajā laikā ir nepieciešams pārtraukt jebkuras informācijas plūsmu no ārpuses. Šajā laikā smadzenes “attīrās”. Tas arī ir saucamais “nulles stāvoklis”. Pat augsne pārstāj būt auglīga, ja jūs septīto gadu nedodat tai iespēju atpūsties, bet lieciet radīt no jauna. Tas viņu dara par neauglīgu verdzeni. Lai dzīvo atjaunošanās!


2. MELĪGĀS LABESTĪBAS LIKUMS


Mums tikai šķiet, ka mēs tikai palīdzam, turpinot risināt citu problēmas. Tomēr, - mēs tās tikai padziļinām. Kad mēs ar varu velkam alkoholiķi ārstēties, tad tikai pagarinām viņa agoniju, un tērējam paši savu laiku. Viņš sāks dzert no jauna, bet mēs sāksim viņu uzskatīt par nepateicīgu cūku, tā vietā, lai sev pajautātu, vai vispār ir vērts bārstīt pērles. Cilvēkam savas problēmas ir jārisina PAŠAM. Viņš pieaug proporcionāli tam, kā pieaug viņa paša atrisināto problēmu arsenāls.


3. LIKUMS - IZPAUŠANĀS SĪKUMOS


Kā cilvēks sevi izpaudīs sīkumos – tāds viņš arī ir! Viņš var būt dāsns, kā karalis, bet tikai reizi gadā, taču sīkumainā daba parādīsies katru dienu, tieši tāpēc tas, kā viņš izpaužas sīkumos, ir ļoti svarīgi.


4. EMBRIJA LIKUMS


Parādības un notikumi jau eksistē pašā embrija stāvoklī. Kaut tie vēl nav reāli, tiem piemīt spējas vairoties. Viena atstāta krūzīte “pievilks” sev klāt veselu kalnu ar nemazgātiem traukiem. Viens uzraksts uz tikko nokrāsota žoga drīz vien nepaliks viens, - viss žogs tiks aprakstīts. Kā izmantot šo embrija likumu? Visas nelabvēlīgās parādības un notikumus vajag atpazīt tikko kā tās radušās. Visu tikko dzimušo muļķīgo vajag iznīcināt. Ja kāda dzīves parādība jums nav pa prātam, likvidējiet tās embriju. Daudz vieglāk ir sabradāt sniegpārsliņu, kā apstādināt sniega lavīnu.


5. LIKUMS - LABĀK – NE LĪDZ-, KĀ – VAIRĀK KĀ


Tas attiecas uz pilnīgi visu. Piemēram, ja jūs sakāt runu, tad pabeidziet to līdz tam brīdim, kad cilvēki sāk piekust. Gēte reiz sacīja: “Garlaicības noslēpums slēpjas tur, kur pateikts viss”. Kad jūs ejiet uz tikšanos – atvadieties brīdi agrāk, kā to vēlēsies darīt jūsu partneris. Aizejiet no viesiem, pirms viņi sāks ilgoties pēc vientulības. Atcerieties: labāk - ne līdz-, kā - vairāk kā-…


6. KOPĒJAS SASAISTES LIKUMS


Divi zirgi vienā pajūgā ir spējīgi no vietas izkustināt 15 tonnas. Bet katrs atsevišķi - tikai 3 tonnas. Vienā lietā iesaistieties vismaz divi, un jūs būsiet efektīvi. “Trīs kārtās savērpts diegs saplīsīs ne tik ātri”.


7. BURVJU VĀRDA LIKUMS


Izrādās, ka brīnuma vārds ir “NĒ”, nevis “lūdzu”. No daudzām problēmām var izvairīties, ja jūs iemācīsieties atteikt cilvēkiem. Nepavadīt laiku tukšā pļāpāšanā “tikai pieklājības pēc”. Neaizdodiet naudu, kad jums to negribas darīt. Tas ir daudz labāk, kā pēc tam mocīties šaubās - atdos vai ne. Dodiet to, ko jūs varat uzdāvināt, bet neaizdodiet. Gēte sacīja: “Ja gribi pazaudēt draugu – aizdod viņam naudu”.


Esmu atklājusi interesantu fenomenu. Kad cilvēks argumentēti atsaka, tad viņa pašnovērtējums paaugstinās, pieaug cieņa pašam pret sevi. Cilvēki baidās atteikt. Bet vai ziniet, kāpēc? Viņi baidās, ka nepatiks citiem! Bet visiem taču neizdabāsi. Iemācīties mierīgi pārdzīvot citu negatīvās emocijas, kuras rodas jūsu atteikuma dēļ. Ja uzreiz teiksiet “NĒ”, tad argumentēt atteikumu uzreiz būs vieglāk. Atsakiet viegli.


8. IDEĀLO APSTĀKĻU MELĪGUMA LIKUMS


Jūs nekad neatrodieties ideālos apstākļos. Protams, ka ir muļķīgi noliegt, ka labvēlīgi apstākļi reizēm gadās. Vēl retāk kādam pietiek gudrības tos izmantot. Daļēji tas ir tāpēc, ka problēma slēpjas personiskā problēmā, kuru ir jārisina.


9. PIEMĒRU LIKUMS


Reiz kāds cilvēks, sauksim viņu par Gunču, gribēja savu motociklu samainīt pret jaunāku, mūsdienīgāku. Gunča ielika sludinājumu laikrakstā, ka tiek pārdots motocikls, tāpēc ka viņam nepietika naudas, lai nopirktu jaunu.


Modelis jau no aizvēsturiskiem laikiem, ar “naftalīna smaku”, tāpēc zvani pēc sludinājuma nesekoja, bet nedēļas beigās viens cilvēks tomēr piezvanīja. Gunča satikās ar viņu, un tas viņam piedāvāja ļoti mazu cenu, apmēram 300 dolāru, sakot, ka šo motociklu var tikai sadalīt rezerves daļās. Gunča kļuva nervozs un teica, ka pārdos to, kā minimums, par 1000 dolāriem. Klients nopūtās un aizgāja, un varēja redzēt, ka viņš nelaužas, bet patiešām nav gatavs maksāt vairāk, bet viņš Gunčam atstāja savu telefona numuru, sakot: “Ja tomēr pārdomāsiet, pazvaniet man”. 


Gunča pat nedomāja mainīt savu viedokli attiecībā uz veco “rumaku”, un tā arī nezvanīja. Pēc pāris dienām klients pats atkal pazvanīja, un atkal piedāvāja 300 dolārus, bet Gunča atteicās. Pēc nedēļas, kad Gunča vēlu vakarā iznāca no sava darba, viņš ilgi nevarēja atcerēties, kur licis motociklu, kamēr beigu beigās saprata, ka tas ir nozagts.


Piedāvājumus izsaka ne jau tāpat vien. Liktenis tādā veidā bieži izrāda par mums rūpi.


10. VISPĀRATZĪTS LIKUMS


Vispāratzīti likumi lieliski strādā!


11. KOMPENSĀCIJAS LIKUMS


Viss nenotiek vienlaicīgi! Vai jūs spējat iedomāties?... Sieva: skaistule, labs manikīrs, skaista frizūra; mājās vienmēr svaigi cepti pīrādziņi; gultā ar vīru viņa ir nepārspējama – dažāda un kaislīga; bērniem viņas uzmanības netrūkst; ģeniāli dzied, izklaidē viesus, spēlējot klavieres, veselīga – piens un asinis; pakļāvīga, ar maigu raksturu, visus sagaida ar smaidu, ģeniāla dzejniece, veiksmīga biznesa sieviete, ideāls draugs…


Viss nav vienlaicīgi, tieši tāpēc Napoleons baidījās no kaķiem, Čaikovskis ēda papīru, un raudāja līdz pat 10 reizēm dienā, Suvorovs bieži izlikās par muļķīti, Šillers pilnīgā nopietnībā lika uz galda sapuvušus ābolus, lai pielabinātu mūzu, bet Bahs meta ērģelniekam ar parūku, kad tas kļūdījās.


Ja kaut kur vienā jomā cilvēks sasniedz būtiskus panākumu, tad citā parasti viņam kaut kas pietrūkst. Bet cilvēks ir vērtīgs ne jau tāpēc, ka viņam nav trūkumu, bet gan tāpēc, ka labo īpašību viņā ir vairāk.


12. IETEKMES LIKUMS


Apkārtne veido cilvēku. Medicīnā ir tāds jēdziens: reakcijas ātrums. Zināms, ka kādam ir paredzēts būt iznesīgākam, kādam resnākam, bet pat resnīša apzīmējumam var būt vairākas nianses. Viņš var būt simpātisks resnītis, bet var arī būt uzpampis un uzburbis neglītenis. Ņemiet vērā – uz viena un tā paša ģenētikas pamata! To arī sauc par reakcijas ātrumu. Pat tad, ja cilvēks nenes no debesīm zvaigznes, viņā ir kaut kādi šīs reakcijas ātruma krājumi. Vienā vidē viņš attīstās (pat varbūt nosacīti), bet citā – kļūst primitīvs. Vide ietekmē daudz ko, varbūt pat visu. Mēs kļūstam līdzīgi tiem, kuri ir mums līdzās, un daudz retāk apkārtējie kļūst līdzīgi mums.


13. KRUSTA LIKUMS


Katram tiek dots tāds krusts, kādu spēj izturēt viņa mugura.


14. POLĀRĀS REAKCIJAS UN TALANTU LIKUMS


Talantīgi cilvēki vienmēr izsauc polārās reakcijas: vai nu sajūsmu, vai naidu. To nav iespējams uztvert vienaldzīgi. Viņus nav iespējams neievērot, ignorēt. Viņus nav iespējams aizmirst. Viņus atceras, viņus mīl, viņus neieredz, par viņiem domā, viņus apskauž. Tāpēc, ja jūs esat talantīgs, tad neceriet uz vispārēju sajūsmu. Ienaidnieki būs jau tāpēc vien, ka ne visi talanti ir pienākušies viņiem.


15. LIKUMS “NE TAVI CILVĒKI”


Ne tavi cilvēki vienalga no tevis aizies.


16. KOPĒJĀS ATMIŅAS LIKUMS


Visvairāk cilvēkus apvieno kopējās atmiņas, kas saistītas ar notikumiem un “sāls pudiem”. Uz kopējās atmiņas bāzējās pieķeršanās, un tās mierīgās stadijas pāriešana mīlestībā. Tādā veidā, cilvēkus saista viņu iekļūšana otra cilvēka atmiņās. Ja vēlaties labu pieķeršanos, iekļūstiet labās atmiņās.


17. LIKUMS – PIEĶERŠANĀS TUVINIEKIEM DOMĀS


Cilvēks, kurš atrodas jūsu tuvumā, liek mums domāt par viņu, pat tad, ja viņš mums neinteresē. Tajā arī ir tuvumā esošā nevērtīga cilvēka bīstamība.


18. ZAUDĒJUMA NEIZBĒGAMĪBAS LIKUMS


Visā, ko cilvēks dara, viņš kļūdās. Tāpēc zaudējumi ir neizbēgami. Kungi, zaudējumi ir neizbēgami! To zinot, nav vērts pārāk stipri uztraukties. Daudz ko, bet ne visu mēs varam ietekmēt. Ir vispārēji pasaules radīšanas likumi. Mēs nevaram būt ideāli, un mūsu darbības – arī. Zaudējumu neizbēgamību uzņemiet ar samierināšanos. Laikam, tas vajadzīgs tikai šeit.


19. DAĻU LIKUMS


Jebkuru pasaules attēlu, jebkuru lietu simboliski var sadalīt uz pusēm, kuras viena otru papildina. Pusītes var iedalīt sākotnējās un beigu. Vēl ir iespējams toni uzdot ar sākotnējo pusīti, bet, ja tā materializējas, tad beigu pusīte sāk «iezīmēties» it kā pati par sevi. Tā arī ir būtība situācijas pārvaldīšanai. Jūs varat uzdot toni ar sākuma pusīti, lai saņemtu vēlamo galējo rezultātu.


Lai nostiprinātu šo domu, es to ilustrēšu. Jūs, droši vien, ne reizi vien esat mēģinājuši saprast, kāpēc daži cilvēki apkārtējos izsauc sajūsmas un dievināšanas reakciju? Viņi uzvedas tā, it kā nespētu nepatikt. Ja vajag teikt runu, tad visa viņa izturēšanās norāda uz to: es esmu gatavs aplausiem, un cilvēki sāk aplaudēt, piezīmējot otru pusīti. Viņi skatās tā, it kā gaidītu sajūsmas reakciju, - un cilvēki sākumā skatās ieinteresēti, pēc tam iemīlas. Uzdodiet pareizo sākumtoni, un panākumi ir garantēti.


20. PAREIZAS RĪCĪBAS LIKUMS


Ja cilvēks rīkoja pareizi, tad viņa lietas ar katru dienu iet aizvien labāk un labāk.


 


* Avots: econet.ru;


* No krievu valodas tulkoja Ingūna Paupe;


* Korektore: Vineta Kurgāne.