trešdiena, 2018. gada 21. marts

Aizvainojuma mācībstundas

Kas notiek tad, kad tu apvainojies? Tu sāc aizvērties, tu sāc attālināties. Un, ja tas notiek vairāk par trim reizēm, tas ļoti dziļi ietekmē tavu personību – tu kļūsti rupjš, cietsirdīgs un ļauns. Vai tad ne tā?
Pieņemsim, ka kāds tevi ir aizvainojis. Kā tu rīkosies nākamajā mirklī? Tu kļūsti rupjš, cietsirdīgs un ļauns. Tā ir viena no atbildes reakcijām. Taču ir vēl viens veids kā uz to paskatīties.
Kāpēc kādam aizvainot otru cilvēku? Tikai divu tipu cilvēki to var izdarīt.
Pirmais – tie ir viedi cilvēki, viņi var tevi aizvainot, jo tad, kad tu apvainojies, tu pamosties no snaudas un bezdarbības. Šis aizvainojums tevi atmodina, tas padara tevi spēcīgāku.
Otrais tips – tie ir tādi paši aizvainoti vai nezinoši cilvēki. Viņi ir nezinoši un tieši tāpēc arī izjūt naidu, dusmas un aizvainojumu.
Tagad tavā priekšā ir tikai divas cilvēku kategorijas, uz kuriem skatoties, tu vari spriest pats par savu aizvainojumu.
Tāpēc, kad tu apvainojies uz kāda rīcību, uzskati, ka tā tev ir mācībstunda, lai tu kaut ko iemācītos, un tieši tāpēc tā pie tevis atnāk.
Tāpēc, kad esi apvainojies, neaizveries. Izanalizē šo situāciju.
– Ja vieda cilvēka, vai tā cilvēka, kuru tu cieni darbības tevi aizvaino, zini, ka tas notiek tāpēc, lai atnestu tev kādu labumu.
– Ja tevi aizvaino draugs, tad zini, ka tā tiek atvieglota kāda karma. “Droši vien es šim cilvēkam pagātnē esmu nodarījis ko sliktu, tāpēc viņš man to atgriež”.
– Savukārt, ja aizvainojums atnāk no kāda nezinoša cilvēka puses, tad esi līdzcietīgs: “Nabaga cilvēks, viņam droši vien ļoti sāp, tāpēc viņš cenšas atdot šīs sāpes man. Viņš jau nezin, ko vēl man atdot”.
Cilvēki atdos tikai to, kas viņiem ir. Ja kādam ir pārāk daudz aizvainojuma un sāpju, viņš var atdot tikai to, kas viņam ir.
Šīs trīs attieksmes pret situāciju palīdzēs tavai personībai atvērties un uzplaukt.
Sri Sri Ravi Shankar
Tulkoja: Ginta FS