piektdiena, 2015. gada 11. septembris

Saules un Mēness aptumsumi septembrī

 

Septembris mūs sagaidīs ar veseliem diviem aptumsumiem. Palūkosimies uz tiem tuvāk un paskatīsimies, kā tas izskatās no astronomiskās un astroloģiskās puses.
13.septembrī plkst. 9:54 mūs sagaidīs daļējs Saules aptumsums, kas Latvijā nebūs redzams. Lai labāk saprastu kas ietekmē pilnu vai daļēju Saules aptumsumu, ieskatīsimies attēlā zemāk.
Saules aptumsums
Saules aptumsums notiek jauna Mēness cikla sākumā (Jauns Mēness), kad Zeme, Mēness un Saule nostājas vienā līnijā un Mēness pilnīgi vai daļēji aizsedz Saules gaismu. Atkarībā no diennakts laika, kurā tas notiek un mūsu atrašanās vietas (skatu punkta) uz Zemes, mēs redzam vai nu pilnu vai  daļēju Saules aptumsumu, vai arī neredzam to nemaz. Attēlā (augstāk) shematiski parādīts kā krīt Saules gaisma uz Zemi, Mēnesim to aizsedzot un kā veidojas ēnas, kas ietekmē Saules redzamību vai neredzamību.
No astroloģiskā viedokļa tiek uzskatīts, ka aptumsumi visvairāk ietekmē tās vietas uz Zemes, no kurām tas ir redzams, tomēr lielākā vai mazākā mērā sajūtams šis aptumsums būs visās pasaules malās jau vairākas dienas iepriekš (dažos avotos tiek minēts laiks – nedēļu iepriekš). Saules aptumsums simboliski saistās ar gaismas kā dzīvības un visu radošo procesu apsīkumu, mēs it kā sēžam tumsā un nepietiek enerģijas. Tas var saasināt kādas veselības problēmas un radīt enerģijas trūkumu, kas jau tā ir raksturīgs Jaunmēness periodam. Var rasties grūtības ar visu, kas it kā “jāceļ gaismā” – prezentācijām, kādu jaunu darbu uzsākšanu, publisku uzstāšanos u.t.t. Mēs simboliski atrodamies ēnā, vai varam tikt tur iemesti (izgāšanās, nomelnošana, atmešana atpakaļ sākumpunktā u.t.t.). Tas par simbolismu un kopīgajām tendencēm.
Tomēr….. mēs esam katrs unikāli, ar savu īpašo horoskopu, tādēļ Saules aptumsums mūs ietekmē atšķirīgi. Ja mums ir laba karte (kā teiktu astrologi), tad arī Saules aptumsums to būtiski neietekmēs. Lai vai kā, jaunus darbus šajā laikā labāk neuzsākt, tiem ķersimies klāt ne ātrāk kā pēc nedēļas. Tomēr varam visu rūpīgi izplānot un vizualizēt. Cita lieta, ja tas “trāpa” mūsu horoskopa “jūtīgajos” punktos (tie katram ir savi), tad gan sekas var būt jūtamas vēl ilgi. Tiek uzskatīts, ka notikumi šajā laikā ir saistīti ar karmas atstrādāšanu, kādu īpašu mācību apgūšanu mūsu dzīvē.
Svarīga ir arī Zodiaka zīme, kurā risinās šis aptumsums. 13.septembrī tas gaidāms Jaunavas zīmē, aktualizējot atbilstošo simbolismu – ikdienas darbu, kārtību, tīrību, īpašu uzmanību pievēršot sīkumiem, detaļām. Var rasties vajadzība mainīt ikdienas režīmu, kaut ko mainīt darba apstākļos. Papildus uzmanību jāpievērš veselībai, vismaz apzināti to nebojājot (nepārslogojot organismu ar dažādām pārmērībām ēšanā, fiziskajā slodzē un kaitīgiem ieradumiem).
Mēness aptumsumi, savukārt, notiek Pilnmēness laikā, kad Saule, Zeme un Mēness atrodas uz vienas taisnes, bet šoreiz Zeme ir priekšā Mēnesim, aizsedzot Saules gaismu, neļaujot Mēnesim to atstarot (tādēļ no Zemes Mēness nav redzams (vai redzams tumši sarkans), jo tas ir ēnā, skat. attēlu zemāk).
Meness aptumsums
Ja Saules aptumsums vairāk ietekmē t.s. ārējās izpausmes, tad Mēness aptumsums savu ietekmi atstāj tieši uz psihi, emocijām. Tā kā Mēness astroloģijā tiek saistīts ar adaptāciju un drošības sajūtu, tad aptumsuma laikā var būt grūtības pielāgoties, adekvāti uztvert situāciju, varam sajusties nedroši, nepārliecināti, izjust bailes (un atbilstoši tās maskēt vai nē). Var aktualizēties kādi jautājumi saistībā ar mājām kā drošu vietu, kur būt, māti, gādību un rūpēm. Šis ir emocionāli sakāpināts laiks. Protams, tā ir tikai kopējā ietekme, un arī šeit daudz kas ir atkarīgs no personiskās psiholoģiskās noturības pret stresu, jo varam tikt iemesti nestandarta situācijās.
Pilns Mēness aptumsums būs vērojams arī Latvijā 28.septembrī plkst. 5:47 un svarīga ir arī zodiaka zīme – Auns, kurā tas atradīsies. Tā noteikti ir viena no aktīvākajām un impulsīvākajām Zodiaka zīmēm, kas ar pacietību nekad nav izcēlusies. Varam kļūt daudz kareivīgāk noskaņoti, nekā parasti. Tā kā aptumsums aktivizē arī pretējo zīmi – Svarus, tad varam paredzēt, ka aptumsuma tematika būs attiecības un tas, kā mēs spējam emocionāli izprast citus, cik tālu mēs varam iet ar savu uzstājību un kur mums jārēķinās, jārespektē citi. Cik daudz ir atkarīgs no mums pašiem, un kur mums ir jāsamierinās, jāpielāgojas. Kur paliek mūsu iniciatīva, uzņēmība, jaunu ideju realizēšana, un kur – apziņa, ka mēs nedzīvojam vieni uz šīs pasaules un ir arī citi ar savu “es” un saviem mērķiem. Vai redzēsim tikai sevi un savas vajadzības, vai tomēr blakus ir vieta arī citiem.
Arī Mēness aptumsuma laiks tiek saistīts ar karmu (kā cēloņu un seku likumu), kad cilvēks ar savu rīcību (apdomīgu vai neapdomīgu) liek pamatus zīmīgiem notikumiem nākotnē. Tādēļ arī šeit ieteicams jaunus darbus neuzsākt vismaz nedēļu pēc aptumsuma, vairāk domājot par kādu procesu noslēgumu, pabeigšanu un secinājumu izdarīšanu. Jāteic, ka šajā laikā Mēness uzsāk dilstošo fāzi, tādēļ tas ir labs laiks, lai atbrīvotos no vecām lietām, krāmiem, nelabiem ieradumiem, pieliktu punktu tam, kam jāpieliek un sakārtotu domas.