otrdiena, 2016. gada 29. novembris

Kā kļūt laimīgam

Vairums ļaužu dzīvo ģimenēs, kur nav pieņemts gūt baudu no dzīves, nav pieņemts teikt, ka tev viss ir labi. ŠĪ vecāku nespēja priecāties un smaidīt pārmantojas ...un mēs uzskatām, ka dzīve tā ir iekārtota. Ir vēl viens aspekts – ideja par to, ka, ja viss ir labi, par to vēlāk būs jāmaksā. Mēs baidāmies gūt baudu no dzīves un saistām to ar kaut ko grēcīgi nosodāmu.


http://garavasara.com/articles/ka-klut-laimigam



Nesen Rīgā norisinājās viena no pieprasītāko Krievijas psihologu lekcijām, veltīta tēmai, kuru Mihails Labkovskis uzskata par galveno psiholoģijā. Par spēju gūt baudu no dzīves. Par to, kāpēc esam nelaimīgi, kādi šķēršļi stāv mūsu ceļā un kas ir jāizmaina, lai kļūtu laimīgs.
#1 Nebaidieties būt laimīgs
Vairums ļaužu dzīvo ģimenēs, kur nav pieņemts gūt baudu no dzīves, nav pieņemts teikt, ka tev viss ir labi. ŠĪ vecāku nespēja priecāties un smaidīt pārmantojas un mēs uzskatām, ka dzīve tā ir iekārtota. Ir vēl viens aspekts – ideja par to, ka, ja viss ir labi, par to vēlāk būs jāmaksā. Mēs baidāmies gūt baudu no dzīves un saistām to ar kaut ko grēcīgi nosodāmu.
#2 Pietiek sevi žēlot
Kad stāstāt citiem par savām problēmām, ko tieši jūs vēlaties? Jūs vēlaties pasūdzēties un nevis tās atrisināt. Ciešanu kults – vēl viens klikšķis. Mums ir vieglāk ciest, nekā dzīvot laimīgi. Vesels cilvēks vai nu pieņem situāciju vai nu maina to. Neirotiķis – nepieņem un arī nemaina. Kā piemērs, fiziska saslimšana, kura reāli traucē gūt baudu no dzīves. Veseli cilvēki ārstējas, bet neirotiķi grib slimot, jo tādējādi ir iemesls sevi žēlot. Ļaudis ir gatavi pat nomirt uz ceļa, jo ārstēties – tas nozīmē gribēt dzīvot un gūt no tā baudu.
#3 Nošķiriet reālas problēmas no izdomātām
Neirotiķis no vesela cilvēka atšķiras ar to, ka veselais pārdzīvo par reālām problēmām, savukārt neirotiķis par izdomātām. Tas ir gandrīz vai hobijs – izdomāt sev problēmu un visu dienu par to pārdzīvot.
#4 Necentieties palīdzēt visiem
Vēlme palīdzēt citiem dzimst no tā, ka jūs neticat, ka jūs var mīlēt vienkārši tāpat. Caur šo palīdzēšanu jūs cenšaties pacelt savu pašvērtību. Tāpēc, ja neprasa, labāk neaiztieciet citus. Koncentrējieties uz tiem, kuriem palīdzība patiešām ir nepieciešama.
#5 Nerunājiet, ja nejautā
Kad atbildat uz jautājumiem, kurus jums neuzdod, jūs nododat savu trauksmi. Reiz eju ar meiteni garām briesmīgam veikalam ar nosaukumu ‘’Garderobe’’ un viņa saka: ‘’Cik skaista kleita’’, bet pēc manas klusēšanas mirkļa : ‘’Es zināju, ka neesi īsts vīrietis’’. Viņa, starp citu, ir simtprocentīga sieviete. Taču, ja viņa būtu palūgusi to nopirkt, es to būtu darījis, bet ja tādās situācijās jūs tūdaļ skrienat uz kasi – esat par sevi nepārliecināts cilvēks.
#6 Nošķiriet mīlestību no atkarības
Cilvēki nekad nepamet to, ko mīl. Piemēram, smēķēšana. Smēķēju 37 gadus un pēdējos 10 trīs paciņas dienā. Reiz atmetu uz stundu un četrdesmit minūtēm, jo ārsts teica, ka beigas ir tuvu. Es pārstāju smēķēt, kad sev pateicu, ka nemīlu cigaretes, vienkārši esmu no tām atkarīgs. Neirotiķi neprot atšķirt atkarību no mīlestības.
#7 Rutīna ne vienmēr ir slikta
Es nodarbojos ar rutīnu (lasu lekcijas) 35 gadus un jūtos brīnišķīgi, jo esmu konservatīvs cilvēks. Atcerieties, Rabinovičs jautāja ieslodzītajam: ‘’Kāpēc jūs visu laiku staigājat pa kameru, domājat, ka nesēžat?’’ Neirotiķi neprot mierīgi dzīvot, pastāvīgi mētājas, baidās ko nokavēt, apgūst piekto izglītību. Kad rodas iespēja neko nedarīt, viņi sajūt diskomfortu.
#8 Mainiet sevi, ne citus
Tas, pirmkārt, attiecas uz bērnu audzināšanu. Jūs nevarat, neko nedarot ar sevi, izdarīt kaut ko ar bērniem. Viņi neuztver, ko jūs runājat, viņi uztver to, ko darāt un kā izturaties pret citiem cilvēkiem. Esmu konsultējis 70-gadīgu sievieti, kura nesaprata, kāpēc dēls, kuram ir 40, nezvana. Izrādījās, ka viņa jau tad, kad dēlam bija 15, apnika ar saviem scenārijiem. Tāpēc atcerieties, ko stjuarti stāsta lidmašīnās – skābekļa masku vispirms sev, tad bērnam.
#9 Vienkāršāk uztveriet kritiku
Atcerieties, kā sēžat metro un iekāpj vecmāmuļa. Viss vagons uz jums noraugās ar nicinājumu un jūs kā katapulta izlidojat no vietas. Kāpēc to darāt, ja večiņa nelūdz jums piecelties? Šeit atrisinājums slēpjas zemā pašnovērtējumā un bailēs no citu nosodījuma. Paeksperimentējiet un necelieties, ja nevēlaties. Lai ko arī neteiktu – ka esat nekauņa, ka tāds mēsls nav redzēts, nereaģējiet. Ar laiku sapratīsiet, ka svešu vērtējumu var ignorēt.
#10 Dariet tikai to, ko vēlaties
Klasisks piemērs ar bērniem, kad spēlējaties ar viņiem, jo tā vajag – esat labs cilvēks, attiecīgi, ir jāspēlējas. Pārtrauciet. Spēlējaties, kad ir noskaņojums, bet kad nevēlaties – nespēlējaties. Bērni jūt, ja jums nav interesanti, bet vainas sajūta nav mīlestība. Darbojieties ar bērniem, kad to gribās darīt un cik vien gribās. Pienākumu jau tāpat ir gana daudz.
* Avots: http://www.aum.news
* No krievu valodas tulkoja Liene Strole;
* Korektore: Liene Lāce