ceturtdiena, 2018. gada 1. novembris

Mārtiņi - Ziemas sākums


Mārtiņi – Ziemas sākums
Rāmi lēnām ar padarīta darba sajūtu nāk Mārtiņš. Šī padarītā sajūta rodas gan no aktīvās darbības ārējā pasaulē visa gada garumā, gan no svētības, ko esam saņēmuši Dievaiņu laikā.

Kad izprotam mūsu Saules kalendāra pieturas punktus, tad viegli varam sinhronizēties ar šo zemi un Dieva likto šai zemei un ļaudīm.

Ar Mārtiņiem sākas ziema un zeme aiziet gulēt. Tās ir izpausmes ārējā pasaulē un dabā.

Cilvēka mūža ritējumā Mārtiņi ir nomiršana, nāve. Pāriešana dvēseļu un neredzamajā pasaulē. (Jā, to var svinēt, ja ir vēlēšanās, ar gaiļa kaušanu un dzīrēm)

Bet kas notiek iekšējā?
Dievaines jeb Veļu laiks, kas iesākas ar Mazu dienu, ir kā līgana pāreja no aktīvās radīšanas un darīšanas materiālajā pasaulē uz iekšēju būšanu pašpasaulē, kas sākas ap Mārtiņiem. Veļu laikā pateicībā (kas savā ziņā izpaužas kā cienasta klāšana) godājam senčus, veļus, aizgājušos un dzimtu, pretim saņemot smalkās pasaules svētību visam nākamajam gadam.

Tāds prieks, ka šogad notiek tik daudz veļiem veltītu pasākumu! Mēs atmodinām sevī reiz justo, zināmo un darīto.

Ziemas valdīšanas laiks līdz Meteņiem notiek divos būtiskos eksistences plānos - iekšējā un ārējā. (Patiesībā jau mēs visu laiku eksistējam vismaz divos šajos plānos.) Ar uzsvaru uz iekšējo. Tumšie un garie vakari dod lielisku iespēju un rada atbilstošas noskaņas tam, lai iedziļinātos sevī, lai izprastu sevī notiekošos iekšējos procesus. Savā ziņā to var nosaukt par nomiršanu materiālajai pasaulei, bet tā ir atmošanās iekšējai pasaulei. Ziema ir laiks, kad notiek iekšējās gaismas vairošana sevī. Šis ir lielisks laiks darbam ar sevi, laiks garīgām mācībām un pilnveidei. Dievam likts laiks.

Otra mūsu būtības daļa paliek ārējā pasaulē, materiālajā pasaulē un turpina iesāktos darbus. Tautas tradīcijas šajā laikā mudina vakarēt, skandēt Dieva dainas, bet ārējā pasaulē šī laika aktivitāte izpaužas ar maskošanos un ārējām izdarībām, kas saistītas ar “svešas ādas” uzvilkšanu un jaunas pieredzes gūšanu.

Paldies svētību nesošajam Veļu laikam! Nu esam gatavi Mārtiņiem un Ziemas atnākšanai ar tās kulmināciju Ziemas svētkos!
Māra Brante baltu zintis, rituālu prakses, dainu dziedājumi