pirmdiena, 2019. gada 29. jūlijs

Šeit fragments no topošā raksta par vībotni -

Ieva Ančevska

Vībotnes zied. Vai esi kaut reizi šajos ziedos ieskatījies, vai esi pavērojis to krāsu nianses un smalko veidojumu? Vai esi saberzis ziedus saujā un dziļi ieelpojis to smaržu, sajūtot, kādu iespaidu tā atstāj, kā saviļņo dvēseli un ļauj tai atvērties... Izmēģini! Tieši tagad ir īstais laiks to sajust, iepazīt dziļāk un savākt ziemai.
Šeit fragments no topošā raksta par vībotni -
Vībotne ir īpašs sakrālais augs. Dažādu tautu tradīcijās tā bijusi viens no svarīgākajiem rituālajiem augiem. Tā savieno mūs ar mūsu būtības saknēm un aizsākumiem. Visur pasaulē, kur vien aug kāds no vībotnes paveidiem, tā tiek izmantota kvēpināšanai, lai tīrītu gaisu, lai radītu sakrālu telpu, kur ieaicināt dievus, senčus vai citus garīgos palīgus. Vībotni kvēpina, lai kliedētu nejauku noskaņu un aizdzītu nelabvēlīgi noskaņotas būtnes. To izmanto arī, lai dvēselei piešķirtu spārnus garīgajam ceļojumam.
Visur, kur cilvēks atduras pret ikdienības robežu un satiekas ar „citu pasauli”, piemēram, dzemdībās, iesvētīšanas rituālos, iniciācijās, slimnieku dziedināšanā vai arī saistībā ar miršanu un nāvi, tātad katrā „pārejas rituālā”, vībotne nodrošina pāriešanu jeb pārtapšanu.
Vībotne kā tipisks Saturna augs palīdz pārkāpt Saturna sfēras slieksni, atver vārtus uz garu, dievu un senču pasauli. Saturna sfēra ir arī pāreja no telpas-laika dimensijas uz „citu dimensiju”.
Vībotnes dažādās tautās izmantotas arī svētkos un rituālos, kas saistīti ar pāriešanu no viena gadalaika uz citu, tātad saulgriežos.
Augs daudzām tautām pazīstams kā sieviešu kaišu dziedētājs – gan rosinot menstruācijas, attīrot ķermeni pēc dzemdībām un sakārtojot sievietes veselību smagu menstruāciju un pārejas vecuma problēmu, kā arī neauglības gadījumos. Ziedu esence savukārt lietota, lai sasniegtu dziļāku garīgo skaidrību un radītu skaidrāku apziņu sapņu pasaulē. Savukārt vībotņu sakņu pulveris senatnē tika lietots pret histēriju, mēnessērdzību un epilepsiju.