trešdiena, 2013. gada 5. jūnijs

Ko darīt ar odiem? 10 tautas līdzekļi


10 tautas līdzekļi pret odiem
Odi, tāpat kā mēs, jūtīgi reaģē uz aromātiem. Atšķirībā no mums, viņi nevar ciest neļķu, bazilika, eikalipta un anīsa smaržu.
1. Pie atbaidošiem līdzekļiem pieder balderiāņu aromāts un tabakas dūmi. Simts gramu kampara, iztvaicēti virs degļa, atbrīvos no mušām un odiem pat visai lielu telpu.
2. Senos laikos odu un citu asinssūcēju kukaiņu atbaidīšanai izmantoja, vienas no visizplatītākajām nezālēm - vārpatas sakņu novārījumu.
3. Var izmantot smalki sagrieztas svaigas ievas vai bazilika lapas un ziedus.
4. Odus atbaida arī neļķu, bazilika, anīsa un eikalipta smarža. Jebkuru no šo augu eļļām var izmantot aizsardzībai, pietiek iesmērēt atklātos ādas apgabalus vai piepilināt eļļu odekolonam (5-10 pilienus), tāpat arī uz uguns avota - kamīnā, ugunskurā, uz sveces vai sakarsētas pannas. Samērcējiet ar šo augu eļļu vati un nolieciet uz palodzes.
5. Tējas koka eļļa tāpat var tikt izmantota kā repelents, tā palīdz arī pret kodumiem.
6. Iestādiet zem savas lauku mājas logiem plūškoku vai dobi ar tomātiem. Svaigus plūškoka zarus nesiet istabā, tie atbaida odus tieši tāpat kā tomātu lapu smarža.
7. Ja Jūs esat nolēmis pasēdēt brīvā dabā, uzvāriet patvāri ar priežu vai egļu čiekuriem vai iemet ugunskurā nedaudz pažuvušas kadiķa skujas.
8. Sens tautas līdzeklis pret odiem - persijas, dalmācijas vai kaukāza kumelīte (saukta arī - piretra). Šo sugu kumelīšu kaltētas ziedkopas, stublāji un lapas, sasmalcināti pulverī, saindē kukaiņu nervu šūnas. Pietiek izvietot dzīvoklī vai mājā vairākas kumelīšu buķetes, un Jūs būsiet atbrīvoti no odiem uz nedēļu.
9. Ciedru eļļas aromāts atbaida ne vien odus, bet arī mušas un tarakānus.
10. Neviens kukainis nepieskarsies sejai, ja nomazgāsities ar vībotnes sakņu novārījumu. Pagatavot to ir vienkārši: sauju sakapātu sakņu aplej ar pusotru litru ūdens, uzkarsē līdz vārīšanās brīdim un nostādina.
http://www.draugiem.lv/#/jsteps/blog/?p=9935885